Prehrana in recepti

Belgijski vaflji: Popolna poslastica za zajtrk ali sladico

Belgijski vaflji – hrustljavi, lahki in popolni za zajtrk ali sladico. Preprosta priprava in nešteto možnosti za obloge. Razvajajte se z domačimi vaflji!

Belgijski vaflji so priljubljena poslastica, ki je znana po svoji hrustljavi skorji in mehki notranjosti. Idealni so za poseben zajtrk ali kot sladica, saj jih lahko obložimo z različnimi slanimi ali sladkimi dodatki. Čeprav boste za avtentične bruseljske vaflje potrebovali posebni aparat za belgijske vaflje, jih lahko prav tako uspešno pripravite tudi v običajnem aparatu za vaflje.

Recept za vaflje

Sestavine:

  • 125 g gladke moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlica kristalnega sladkorja
  • 150 ml polnomastnega mleka
  • 2 jajci (ločimo rumenjake in beljake)
  • 40 g nesoljenega masla (stopljenega)
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta ali paste
  • ščepec soli
  • sveže jagode za serviranje
  • stepena smetana za serviranje
  • javorjev sirup ali sladkor v prahu za serviranje

Priprava:

  1. Segrevanje aparata:
    • Če uporabljate električni aparat za belgijske vaflje, ga segrejte po navodilih proizvajalca. Če uporabljate običajni aparat za vaflje, ga segrejte na srednji temperaturi.
  2. Priprava suhe mešanice:
    • V veliki posodi presejte moko, pecilni prašek, kristalni sladkor in ščepec soli. V sredini naredite jamico.
  3. Priprava mokre mešanice:
    • V merilni vrč zmešajte mleko, rumenjake, stopljeno maslo in vanilijev ekstrakt, dokler zmes ni gladka. To mokro mešanico vlijte v suhe sestavine in dobro premešajte, dokler ne dobite gladke zmesi.
  4. Stepanje beljakov:
    • V čisti posodi stepite beljake s ščepcem soli, dokler ne dobite trdnih, a ne pretrdih vrhov. Z veliko žlico previdno vmešajte beljake v testo, dokler se ravno ne povežejo. Pazite, da ne mešate preveč.
  5. Peka vafljev:
    • Z žlico dajte testo v segret aparat za vaflje. Količina testa bo odvisna od velikosti vašega aparata. Vaflje pecite 2-3 minute na vsaki strani, dokler niso zlato rjavi in lepo vzhajani, ali pa sledite navodilom proizvajalca.
  6. Serviranje:
    • Pečene vaflje postavite na toplo, medtem ko pečete preostale. Postrezite jih s svežimi jagodami, stepeno smetano in posipom sladkorja v prahu ali pa prelijte z javorjevim sirupom.

Belgijski vaflji so popolna izbira za razvajanje družine ali gostov ob posebnih priložnostih. So hrustljavi, lahki in idealni za kombiniranje z najrazličnejšimi dodatki. S tem preprostim receptom lahko v svoji kuhinji pričarate pristne okuse Belgije in uživate v okusni poslastici.

 

Reklamni oglas
Exit mobile version