Prehrana in recepti
Francoska kuhinja: Recept za boeuf bourguignon
Pripravite govedino po burgundsko. Klasično francosko jed z govejim stegnom, kuhanim v rdečem vinu z bogato omako. Idealen recept za okusno jesensko večerjo!

Boeuf Bourguignon, v prevodu “burgundska govedina”, je prava ikona francoske kulinarike, ki izvira iz regije Burgundija, znane po rdečem vinu in svežih lokalnih sestavinah. Ta jed predstavlja bogato tradicijo počasnega kuhanja, kjer se govedina počasi kuha v rdečem vinu z aromatičnimi začimbami in zelenjavo. Končni rezultat je mehko meso, ki se kar topi v ustih, obkroženo z gosto omako, ki jo napolni bogat okus rdečega vina.
Sestavine
- 1,5 kg govejega stegna ali plečeta, narezano na kocke
- 3 žlice olivnega olja
- 1 velika korenček, narezan na koščke
- 1 velika čebula, narezana na koščke
- 2 stebla zelene, narezana na koščke
- 750 ml rdečega vina (npr. burgundec)
- 2 vejici timijana
- 1 glava česna, prerezana na pol
- 4 lovorjevi listi
- 50 g masla
- 200 g pancete ali prekajene slanine, narezane na kocke
- 450 g šalotk, olupljenih
- 2 žlici gladke moke
- 250 g svežih šampinjonov, narezanih na rezine
- 300 ml goveje jušne osnove
- 3 žlice žganja ali konjaka (neobvezno)
- Sveže sesekljan peteršilj za okras
Postopek
- Priprava marinade
V veliki ponvi segrejte 1 žlico olivnega olja, dodajte korenček, čebulo in zeleno ter pražite približno 2-3 minute. Nato dodajte rdeče vino, timijan, česen in lovorjeve liste. Pustite, da zavre, nato pa zmanjšajte ogenj in pustite, da počasi vre 15 minut. Mešanico ohladite. - Mariniranje govedine
Kocke govejega mesa položite v veliko skledo in prelijte s hladno marinado. Pokrijte in pustite marinirati v hladilniku čez noč. To bo mesu dodalo globok okus in ga zmehčalo. - Kuhanje govedine
Pečico segrejte na 150 °C. V ponvi segrejte 25 g masla in 1 žlico olja. Dodajte panceto in pražite, dokler ne postane zlato rjava. Dodajte šalotke in prepražite do rahlega zlatega odtenka, nato prestavite v velik pekač. - Praženje govedine
Goveje kocke osušite in jih v serijah rjavo zapecite v isti ponvi. Ko so vsi koščki govedine pečeni, jih prestavite v pekač k panceti in šalotkam. V ponev dodajte 2 žlici moke, preostanek marinade, govejo juho in premešajte, nato prelijte v pekač. - Peka
Pekač pokrijte s pokrovom ali aluminijasto folijo in ga postavite v pečico za približno 3 ure. Vmes večkrat premešajte, da se okusi dobro prepojijo. - Dodajanje gob
Medtem, ko se bourguignon peče, v ponvi segrejte preostalo maslo in olje ter prepražite šampinjone do zlato rjave barve. Tik pred koncem pečenja jedi v pečici dodajte gobe v pekač, po želji dodajte konjak ali žganje, in pustite, da se jed zadnjih 15 minut kuha brez pokrova. - Postrežba
Boeuf Bourguignon postrezite vročega, posutega s svežim peteršiljem. Jed se odlično poda k krompirjevemu pireju, svežemu kruhu ali maslenim testeninam.
Francoski Boeuf Bourguignon je več kot le obrok – je prava kulinarična izkušnja, ki v vsak grižljaj prinaša bogato mešanico okusov in vonjev Burgundije. Ta klasična jed je primerna za posebne priložnosti in praznike, ko želite navdušiti goste s pristnimi francoskimi okusi. Čeprav je priprava nekoliko daljša, bo končni rezultat nedvomno vreden truda.
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!