Prehrana in recepti

Okusi Bangladeša na vašem krožniku – aromatičen ribji Curry

Ribji curry je obrok, ki bo v vašem domu ustvaril vonj po oddaljenih krajih. Z bogatimi okusi in aromami vas bo popeljal na kulinarično potovanje v Bangladeš.

Kraljevska morska poslastica na vaši mizi

Ribji curry je izjemno priljubljena jed, ki prihaja iz Bangladeša, domovine kralja rib – Rohuja. S svojimi izjemno bogatimi okusi in dišečimi začimbami predstavlja pravo kulinarično doživetje. Čeprav je Rohu pogosto težko dostopen, je ta recept prilagodljiv in se lahko izvrstno pripravi tudi s trdo belo ribo, kot je morski volk. Vabimo vas, da odkrijete, kako pripraviti to okusno ribjo poslastico.

Sestavine:

  • 800 g ribjih zrezkov Rohu (ali ribe morski volk)
  • ½ žličke soli, plus dodatna za začinjanje
  • 1 žlička kurkume
  • 2 žlici črnih gorčičnih semen
  • 2–3 žlice rastlinskega olja za cvrtje
  • 2 srednje veliki čebuli, fino narezani
  • 1 cela glavica česna
  • ¼ žličke čilija v prahu
  • 1 polna žlička mletega koriandra
  • 1 polna žlička garam masale
  • 1 polna žlička paprike
  • 450 ml vrele vode
  • Pest svežega koriandra
  • Sveži zeleni čiliji (za postrežbo)
  • 240–360 g basmati riža (kuhanega)

Postopek priprave:

  • Ribe očistite, narežite na zrezke in jih marinirajte v mešanici soli in kurkume.
  • V možnarju zmeljite črna gorčična semena in jih postavite na stran.
  • Na srednjem ognju segrejte ponev in pražite gorčična semena, dokler se ne obarvajo. Zmeljite jih in odložite.
  • V veliki ponvi segrejte olje, dodajte narezano čebulo ter pražite, dokler se ne obarva.
  • Dodajte zdrobljen česen in začimbe ter pražite, nato dodajte vodo, premešajte in kuhajte nekaj minut.
  • Ribe dodajte v omako, kuhajte nežno in narahlo mešajte, dokler niso kuhane in omaka ne postane gosta.
  • Dodajte svež nasekljan koriander, solite po okusu.
  • Segrejte še minuto in postrezite z zelenimi čiliji ter kuhanim basmati rižem.

Nasveti za izboljšanje:

  • Za najboljši okus uporabite sveže in kakovostne ribje zrezke.
  • Poskusite eksperimentirati z različnimi količinami začimb, da prilagodite okus svojim preferencam.
  • Pri postrežbi dodajte sveže limetine ali limonine krhlje za dodaten osvežilen okus.

  • Ribe se bodo lepo ohranile, če jih boste med kuhanjem previdno obrnili le enkrat.
  • Začimbe lahko rahlo popečete, preden jih dodate v omako, da sprostijo svoje arome.
  • Basmati riž skuhajte tako, da boste vsak zrnek lahko ločili, za popolno prilogo k curryju.

Ribji curry je okusen obrok, ki bo v vašem domu ustvaril vonj po oddaljenih krajih. Z bogatimi okusi in aromami vas bo ta jed popeljala na kulinarično potovanje v Bangladeš. Ne glede na to, ali boste uporabili Rohu ali morskega volka, vas bo ta recept pnavdušil. Zberite sestavine, pripravite možnar in tolkalo ter se podajte na indijsko kulinarično avanturo.

Exit mobile version