Prehrana in recepti

Recept za bogato enoločnico z govedino in pisano zelenjavo

Ko se poleti temperature spustijo, nas navdušujejo dišeče enolončnice, ki nas pogrejejo ter nasitijo. Ena izmed teh je tudi enolončnica z govedino in zelenjavo.

Popolna topla malica, kosilo ali večerja

Ne samo v mrzlih mesecih – tudi, ko se poleti temperature spustijo, nas navdušujejo dišeče in hranljive enolončnice, ki nas pogrejejo ter nasitijo. Ena izmed teh je tudi enolončnica z govedino in zelenjavo, ki s svojimi okusi in aromami pričara pravo domačnost na našem krožniku. V tem članku vam predstavljamo enostaven recept, s katerim boste lahko pripravili okusno in nasitno enolončnico za družinske obroke ali udobno kosilo. Receptu lahko po želji dodate še drugo zelenjavo, gobe in seveda tudi začimbe.

Sestavine za enoločnico:

  • 2 žlički rastlinskega olja (npr. sončničnega ali repičnega olja)
  • 400–500 g govejega mesa (skirt steak, braising steak ali kosi govedine), narezanega na koščke
  • 1 čebula, narezana na rezine
  • 4 žlice mešanice za pripravo jušne osnove (gravy granules)
  • 2 žlici polnozrnatega gorčičnega semena
  • 1 kocka goveje jušne osnove, razdrobljena
  • 350 g korenja, olupljenega in narezanega na trakove
  • 600 g krompirja, olupljenega in narezanega na koščke
  • 400 g zamrznjenih graha
  • sol in sveže mlet črni poper

Postopek priprave:

  • Na močnem ognju segrejte 1 žličko olja v težki ponvi. Govedino razdelite na dva dela in prvi del dodajte v ponev. Govedino obračajte, da se zapeče in obarva na vseh straneh v bogato rjavo barvo. Zapečene koščke prenesite neposredno v lonec počasnega kuhalnika. Ponovite postopek s preostalim oljem in govedino.
  • V lonec dodajte čebulo, mešanico za pripravo jušne osnove, gorčično seme in razdrobljeno jušno osnovo. Prilijte 550 ml vode in vse skupaj hitro premešajte, nato dodajte korenje in krompir. Pokrijte z pokrovom in kuhajte 7 ur na nizki temperaturi. Med kuhanjem enkrat premešajte, če ste doma, da se mesni koščki na vrhu enakomerno premešajo.

  • Grah kuhajte na sopari, v mikrovalovni pečici ali vreli vodi 3–4 minute, dokler ne zmehča.
  • Enolončnico začinite s soljo in poprom. Postrezite in uživajte v topli in okusni enolončnici.

Preostanke enolončnice lahko zamrznete za do 3 mesece (če ne uprabite gob). Enoločnica je tradicionalna jed, ki se razvila skozi stoletja kot odličen način za izrabo različnih sestavin in pripravo hranljivega obroka, še posebej v hladnejših mesecih.

Exit mobile version