Prehrana in recepti

Recept za domače testo za pico in ideje za omake ter nadeve

S preprostim receptom za testo za pico ter idejami za različne omake in nadeve boste zagotovo ustvarili okusne pice, ki bodo navdušile celo družino. Dober tek!

Vse je v dobrem testu

Le kdo se ne bi razveselil, ko iz pečice zadiši po pici? Ste vedeli, da prva znana omemba besede “pizza” sega v leto 997 v italijanskem mestu Gaeta? Pica je tudi pri nas zelo priljubljena jed, in če je narejena doma, jo lahko popolnoma prilagodite svojim željam in okusu. A ključ do odlične pice je v testu – njegovi mehkobi, hrustljavosti in okusu. V tem članku vam predstavljamo preprost recept za pripravo testa za pico ter tri ideje za omako, med katerimi je tudi okusna verzija za vegetarijance. Morda testo premažete z različicami pesta po našem receptu.

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 vrečka suhega kvasa (7 g)
  • 1 žlica olivnega olja
  • 300 ml tople vode

Postopek priprave:

  • V večji posodi zmešajte moko in sol.
  • V manjši posodi raztopite suhi kvas v topli vodi. Počakajte nekaj minut, da začne kvas delovati.
  • V sredini moke naredite vdolbinico, vanjo vlijte raztopljen kvas ter dodajte olivno olje.
  • Mešajte postopoma, da se sestavine povežejo in tvorijo testo. Ko se testo oblikuje, ga prestavite na pomokano delovno površino.
  • Gnetite testo približno 10 minut, dokler postane mehko, elastično in se ne lepi več. Oblikujte ga v kroglo.
  • Testo položite nazaj v posodo, jo pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati približno 1 uro, dokler se volumen testa ne podvoji.
  • Vzhajano testo preložite na delovno površino in ga nežno pregnetite, da izpustite zrak.
  • Testo razdelite na dva dela, vsakega posebej oblikujte v kroglo, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite počivati 15 minut, preden ga razvaljate in oblikujete pico po svoji želji.

Klasičen paradižnikov onadev z mocarelo in baziliko:

  • Paradižnikova omaka
  • Mocarela sir, narezan na tanke rezine
  • Sveže bazilike listi
  • Sol, poper, olivno olje

Pikanten BBQ nadev s piščancem in rdečo čebulo:

  • BBQ omaka
  • Kuhane piščančje prsi, narezane na koščke
  • Rdeča čebula, narezana na tanke rezine
  • Nariban cheddar sir

Veggie izbira: Rukola pesto z zelenjavo:

  • Rukola pesto (rukola, oreščki, parmezan, olivno olje)
  • Sveža zelenjava po izbiri (npr. paprika, paradižnik, čebula, koruza)
  • Feta sir, nadrobljen
  • Rukola za posipanje

Nasveti in triki:

  • Testo lahko pripravite vnaprej ter ga zamrznete za hitrejšo pripravo pice v prihodnje.
  • Pri peki pice uporabite vročo pečico in vnaprej ogret pekač ali pico pečte na plošči za peko v pečici.

Domača pica je odlična priložnost, da se zabavate v kuhinji in uživate v ustvarjanju svojih najljubših kombinacij okusov. S preprostim receptom za testo za pico ter idejami za različne omake in nadeve boste zagotovo ustvarili okusne pice, ki bodo navdušile celo družino.

Exit mobile version