Prehrana in recepti
Bi nekaj sladkega? Recept za osvežilno limonino pito
Osvežilna in sladka limonina pita – popolna poletna sladica s svežino limon in kremastim nadevom na hrustljavi skorji. Preprost recept za čudovito sladico!

Limonina pita je čudovita sladica, ki združuje svežino limon in sladkost kremastega nadeva na hrustljavi skorji. Je popolna izbira za poletne dni, ko si želimo nekaj lahkega in osvežilnega. Ta pita ni le vizualno privlačna, ampak tudi enostavna za pripravo. Preizkusite recept, s katerim boste navdušili svojo družino in prijatelje.
Recept za limonino pito
Sestavine:
Za skorjo:
- 250 g gladke moke
- 125 g hladnega masla, narezanega na kocke
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- ščepec soli
Za limonin nadev:
- 200 ml sveže iztisnjenega limoninega soka (približno 4-5 limon)
- 200 g sladkorja
- 4 jajca
- 150 ml sladke smetane
- 2 žlički naribane limonine lupinice
Za okras:
- rezine limone
- sveži listi mete
Priprava:
- Priprava skorje: V veliki posodi zmešamo moko, sladkor v prahu in ščepec soli. Dodamo hladno maslo in z rokami ali mešalnikom zamesimo, dokler zmes ne postane drobljiva. Dodamo jajce in hitro zamesimo testo, dokler ne postane gladko. Testo oblikujemo v disk, ga zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut.
- Peka skorje: Pečico segrejemo na 180°C. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini in ga položimo v pekač za pito premera približno 23 cm. Robove lepo obrežemo. Testo pokrijemo s peki papirjem in obtežimo s suhim fižolom ali drugimi utežmi za peko. Pečemo 15 minut, nato odstranimo papir in uteži ter pečemo še 10 minut, dokler skorja ni zlato rjava. Pustimo, da se ohladi.
- Priprava limoninega nadeva: V veliki skledi zmešamo jajca in sladkor, dokler ne postaneta rahlo penasta. Dodamo sveže iztisnjen limonin sok, naribano limonino lupinico in sladko smetano. Dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.
- Peka pite: Limonin nadev vlijemo v ohlajeno skorjo. Pito pečemo v pečici segreti na 160°C približno 30-35 minut, dokler se nadev ne strdi. Pito ohladimo na sobno temperaturo, nato pa jo postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se dobro ohladi.
- Okrasitev in postrežba: Ohlajeno limonino pito okrasimo z rezinami limone in svežimi listi mete. Narežemo jo na kose in postrežemo.
Osvežilna in sladka limonina pita je idealna izbira za poletne dni. S svojo svežo aromo limone in sladkim kremastim nadevom na hrustljavi skorji bo navdušila vse, ki jo bodo poskusili. Preprost recept in čudovit rezultat sta zagotovilo, da bo ta pita postala vaša najljubša sladica.
