Povežite se z nami ...

Predstavljamo

Prvič z dioptrijskimi očali – kako dolgo traja prilagajanje?

Prvič prejeti dioptrijska očala je vznemirljiva izkušnja. Optometristka Anja Sever poudarja, da tudi oči in možgani potrebujejo nekaj časa, da se prilagodijo.

Prvič prejeti dioptrijska očala je lahko vznemirljiva izkušnja, saj vstopate v novo obdobje boljše vidne ostrine in jasnosti. Podobno kot pri prilagajanju na novo obleko ali obutev, tudi dioptrijska očala potrebujejo nekaj časa, da se oči in možgani prilagodijo novim lečam. Kljub morebitnim začetnim izzivom pa ne skrbite, saj vam bo optometristka Anja Sever iz Optike Sever ponudila dragocene nasvete za lažjo in uspešno prilagoditev na vaša nova očala.

Prvič z dioptrijskimi očali - kako dolgo traja prilagajanje

Kako dolgo običajno traja, da se oči prilagodijo na nova dioptrijska očala?

Že prvo vaše vprašanje je izjemno težko, saj ne morem odgovoriti le z enim samim odgovorom. Prilagajanje novim očalam, je odvisno praktično od vseh dejavnikov, ki spremljajo predpis in izbiro očal, od dioptrije, starosti uporabnika, morebitnih težav, ki jih posameznik ima z vidom ali drugimi težavami z zdravjem ali poškodbami, izbira okvirja, dizajna stekelc, način uporabe novih očal, ter še bi lahko naštevali. Vendar reciva, v kolikor ni posebnosti, tako v vidu, kot zgoraj naštetim, odvisno od uporabnika, nekateri takoj, lahko pa tudi več. Nikoli ne smemo pozabiti, da sliko ne vidimo zgolj samo z očmi, ter tudi z možgani, ki pa morda potrebujejo malce več časa za prilagajanje novemu pripomočku.

Ali se prilagoditev razlikuje glede na moč dioptrije in kakšne vrste leč ste prejeli?

Moč dioptrije, sploh pri večjih odstopanjih v primerjavi z recimo znano-staro dioptrijo, igra pomembno vlogo. Tako prilagajanje lahko traja dalj časa. Tudi dizajn, včasih tudi sama oblika ali steklo oziroma leča je, lahko predstavlja problem prilagajanja.

Prvič z dioptrijskimi očali - kako dolgo traja prilagajanje

Kateri vidni problemi se lahko pojavijo med prilagajanjem na nova očala, in kako jih lahko obvladamo?

Predvsem je v prvi vrsti to odvisno od predpisa očal. V kolikor je sprememba dioptrije, uporabniki lahko potožijo po tem, da se jim zdi slika » malce čudna«, tudi občutek globinskega vida je lahko drugačen. Zgodi se tudi, da je uporabniku lahko slika tudi preostra. Vendar je zopet vaše vprašanje težje, saj je tu potrebno razlikovati, ali govorimo o uporabniki, ki so kratkovidni, daljnovidni, ali potrebujejo očala zgolj za branje, ali celo uporabniki, ki so vse drugo, kot le te tri naštete skupine.

Reklamni oglas

Kaj storiti, če se mi nova očala zdijo zamegljena ali če opazim druge nepravilnosti v vidu?

Če govoriva o novih očalih, ter se težave pojavijo takoj, seveda povprašajte svojega optika, ali so očala narejena glede na predpis. V kolikor ob prejemu vidite dobro, ko pa mine kak dan, pa niste prav sigurni ali vidite dobro z njimi ali ne, vas svetujem, da očala nataknete na nos, se posedete na kavč ali stol, ter v mirovanju naravnost preberete podnapise na vašem TV. V kolikor so podnapisi ostri in ste s tako sliko zadovoljni, ste na pravi poti prilagajanja na nova očala, ter je bil predpis dober. Lahko se bo zgodilo, da v kolikor boste premaknili glavo ali oči sem ter tja, da vam slika »zapleše« ali »zamudi«, vendar kot sva omenili, če v mirujočem stanju vidite dobro in ostro, potem smo na pravi poti. Če se problemi nadaljujejo, ter še kar ne vidite, v mirujočem stanju, potem svetujem ponovno kontrolo vida, oziroma ponovno kontrolo za predpis očal.

Prvič z dioptrijskimi očali - kako dolgo traja prilagajanje

Ali je glavobol med prilagajanjem novim očalom običajen pojav in kako si lahko pomagam?

Glavobol je lahko običajen pojav ob prilagajanju na nova očala. Težko vam dobro svetujem kako si pomagati, ker smo si ljudje izjemno različni. Naj vam povem, da sama čutim razliko med očali brez okvirja, ter sedaj, ko imam nova velika očala z temnim močnim okvirjem, pa je popolnoma enaka dioptrija v očalih. Vztrajam, to je edini nasvet. V kolikor pa seveda z glavobolom ne gre vztrajati, ter, v kolikor se stopnjuje, potem absolutno bo potreben obisk pri oftalmologu.

Kako pogosto naj nosim nova očala, da se lažje prilagodim nanje?

Pomembno je bolj, da ne uporabljamo stara očala, ko dobimo nova. Predvsem takrat, ko je sprememba dioptrije.

Kako naj se izogibam morebitnim nevarnostim, ko nosim nova očala, še posebej, če opravljam določene naloge, kot je vožnja ali delo z nevarnimi stroji?

Nova očala, v kolikor upravljate z nevarnimi stroji ali opravljate posebne naloge, morajo biti ob uporabi sigurne in 100% varne. V kolikor to niso, jih ne uporabljate, sicer so oziroma ste nevarni sebi in svoji okolici. Enako trdim za očala namenjena vožnji. Absolutno pa bom tu še izrabila priložnost, ter apelirala na vse tiste, ki menijo, da »še kar« dobro vidijo, ko vozijo. »Še kar« zna ravno tako biti nevarno.

Reklamni oglas

Prvič z dioptrijskimi očali - kako dolgo traja prilagajanje

Kateri znaki kažejo, da se oči uspešno prilagajajo na nova očala, in kdaj je čas za obisk optometristke zaradi morebitnih težav?

Uporabnik bo takoj vedel in občutil, da so oči prilagojene na nova očala, oziroma bo pozabil, da ima »nov« pripomoček. Kontrolo vida sicer priporočamo vsaj vsaki dve leti, v kolikor seveda ni drugih težav z vidom, sicer takoj.

Anjini nasveti za lažjo prilagoditev na nova očala:

  • Potrpežljivost: Dajte svojim očem in možganom nekaj časa, da se navadijo na nove leče. Za večino ljudi bo prilagajanje trajalo od nekaj dni do par tednov. Ne skrbite, če se prilagoditev zdi počasna, saj je to povsem normalno.
  • Postopnost: Na začetku nosite nova očala le nekaj ur na dan, nato postopoma povečujte čas nošenja. To bo omogočilo vašim očem, da se postopoma navadijo na novo vidno ostrino.
  • Izogibanje naprezanju oči: Med prilagajanjem se izogibajte dolgotrajnemu gledanju na bližnje in daljne razdalje, saj lahko to povzroči utrujenost oči. Redno si privoščite kratke odmore, da očem omogočite počitek.
  • Obrnite se na optometristko: Če se s prilagajanjem na nova očala soočate s težavami, kot so glavobol, vrtoglavica ali druge motnje vida, se posvetujte z optometristko Anjo Sever. Preverila bo, ali je vaša dioptrija pravilno izmerjena in vam svetovala glede morebitnih rešitev. Na kontrolo vida se naročite na tej povezavi.

Prilagajanje na nova dioptrijska očala je običajen proces, ki zahteva potrpežljivost in prilagajanje. Sledite nasvetom Anje Sever iz Optike Sever in si privoščite nekaj časa za prilagoditev na novo vidno izkušnjo.

Prvič z dioptrijskimi očali - kako dolgo traja prilagajanje, dioptrijska očala, optometrist, optometriska Anja Sever, kontrola vida, očala, poslabšanje vida, dioptrija Anja Sever, optometristka v Optiki Sever

Naročite se na kontrolo vida v Optiki Sever

Optika Sever je uveljavljena optika s tradicijo, ki je prisotna na trgu že od leta 1990. Družina Sever je ponosna na dolgoletno izkušnjo in strokovno znanje v panogi družinskega podjetja. Pri svojem delu se osredotočajo na visoko kakovostne storitve in izdelke za svoje stranke. Z bogato ponudbo očal, kontaktnih leč in optičnih pripomočkov si prizadevajo izpolniti individualne potrebe vsakega posameznika. Zavezani so k zagotavljanju vrhunske oskrbe za vaše oči in vam nudijo strokovno svetovanje ter prijazno in osebno obravnavo.

Reklamni oglas

Do rezervacije termina tukaj.

 

Prvič z dioptrijskimi očali - kako dolgo traja prilagajanje

Poslovalnice Optika Sever:

Optika Sever, Ljubljana – Šiška
Trg komandanta Staneta 8, Ljubljana
Telefon: 01 513 34 02, 031 772 771
E-pošta: info@optika-sever.si
Internet: www.optika-sever.si

Delovni čas:
ponedeljek-petek: 8.00-19.30
sobota: 8.00-13.00

Reklamni oglas

Optika Sever, Škofja Loka
Mestni Trg 6, Škofja Loka
Telefon: 04 512 60 44, 041 749 550
E-pošta: info@optika-sever.si

Delovni čas:
ponedeljek-petek: 8.00-19.00
sobota: 8.00-13.00