Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Domači njoki: Popolna uporaba ostankov zelenjave

Imate ostanke zelenjave, kot so špinača, korenček ali rdeča pesa? Okusen način za porabo zelenjave je priprava domačih njokov. Preizkusite naše recepte!

Domači njoki Popolna uporaba ostankov zelenjave

Doma pripravljeni njoki predstavljajo odlično priložnost za kreativno uporabo različnih vrst zelenjave, ki bi sicer morda ostala neizkoriščena. Začnimo s klasičnim receptom za krompirjeve njoke, ki mu lahko dodamo špinačo, korenček ali rdečo peso, da ustvarimo barvite in okusne različice.

Domači njoki Popolna uporaba ostankov zelenjave

Osnovni recept za krompirjeve njoke:

  • 1 kg krompirja
  • 200 g moke (pol ostre, pol mehke)
  • 1 jajce
  • Žlička soli

Dodatne sestavine za različne okuse:

Njoki s špinačo:

  • 200 g špinače
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • Žlica olivnega olja
  • Sol in poper po okusu

Tri superživila zimske zelenjave - viri zdravja in vitalnosti

Njoki s korenčkom:

  • 200 g korenčka
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • Žlica olivnega olja
  • Sol in poper po okusu
  • Žlica masla
  • Žlica svežega petržilja

Domači njoki Popolna uporaba ostankov zelenjave

Njoki z rdečo peso:

  • 200 g rdeče pese
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • Žlica olivnega olja
  • Sol in poper po okusu
  • 100 g kozjega sira

Domači njoki Popolna uporaba ostankov zelenjave

Priprava:

  1. Krompirjevo testo: Krompir skuhamo do mehkega, olupimo, pretlačimo, nato dodamo moko, jajce in sol ter zgnetemo testo. Po potrebi dodajte še malo moke, da testo ne bo preveč lepljivo.
  2. Za zelenjavne dodatke: Izbrano zelenjavo (špinačo, korenček ali rdečo peso) pripravimo kot opisano v sestavinah, nato jo primešamo k krompirjevemu testu ali uporabimo za nadev.
  3. Oblikovanje in kuhanje njokov: Iz testa oblikujemo njoke, ki jih skuhamo v vreli slani vodi. Ko njoki priplavajo na površje, so pripravljeni.
  4. Postrežba: Kuhane njoke lahko postrežemo z omako po izbiri.

Domači njoki Popolna uporaba ostankov zelenjave

Dodatni nasveti:

  • Za še boljši okus lahko v testo vmešate žlico naribanega parmezana.
  • Njoke lahko pripravite v večjih količinah in jih zamrznete za kasnejšo uporabo.
  • Ta recept je odličen način za izkoriščanje ostankov zelenjave. Ne bojte se eksperimentirati z različnimi kombinacijami.

Naj vam domači njoki postreženi z vašo najljubšo omako polepšajo obrok, hkrati pa prispevajo k zmanjševanju odpadkov v kuhinji. Dober tek!

Nadaljuj z branjem
Reklamni oglas