Prehrana in recepti
Hranljiva bučkina enolončnica in sladica s pečenimi hruškami
Kaj bi danes kuhali? Hranljivo bučkino enolončnico z jajci, mlekom in sirom. Za sladico pa pečene hruške polnjene z orehi in medom. Popoln obrok za vsak dan!

Iščete okusne in hranljive recepte, ki bodo zadovoljili vso družino? Predstavljamo vam dve čudoviti jedi: bučkino enolončnico z jajci, mlekom, sirom in zelenjavo ter sladico s pečenimi hruškami, orehi in medom. Bučkina enolončnica je popolna za kosilo ali večerjo, saj združuje svežo zelenjavo in beljakovine, medtem ko je sladica s pečenimi hruškami prava poslastica za vse ljubitelje sadnih sladic.
Recept 1: Bučkina enolončnica z jajci, mlekom, sirom in zelenjavo
Sestavine:
- 2 veliki bučki
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 rdeča paprika
- 2 korenčka
- 3 jajca
- 200 ml mleka
- 150 g naribanega sira (npr. cheddar ali gauda)
- 2 žlici olivnega olja
- sol in poper po okusu
- sveža zelišča (npr. peteršilj ali drobnjak) za okras
Priprava:
- Priprava zelenjave: Bučki operemo in narežemo na kocke. Čebulo in česen drobno sesekljamo. Rdečo papriko narežemo na trakove, korenčka pa na kolobarje.
- Sotiranje zelenjave: V veliki posodi segrejemo olivno olje. Dodamo sesekljano čebulo in česen ter pražimo, dokler ne postaneta mehka in dišeča. Nato dodamo narezane bučke, papriko in korenčka ter pražimo še nekaj minut, da se zelenjava rahlo zmehča.
- Dodajanje jajc in mleka: V ločeni skledi stepemo jajca in mleko ter začinimo s soljo in poprom. Mešanico vlijemo v posodo z zelenjavo in dobro premešamo.
- Dodajanje sira: Nariban sir enakomerno potresemo po vrhu enolončnice. Posodo pokrijemo in kuhamo na nizki temperaturi približno 10-15 minut, dokler se jajca ne strdijo in sir ne stopi.
- Postrežba: Enolončnico postrežemo vročo, okrašeno s svežimi zelišči. Lahko jo postrežemo s kruhom ali solato po želji.
Recept 2: Pečene hruške z orehi in medom
Sestavine:
Priprava:
- Priprava hrušk: Pečico segrejemo na 180°C. Hruške operemo, prerežemo na polovico in odstranimo peške. Položimo jih v pekač, obložen s peki papirjem.
- Priprava nadeva: V skledi zmešamo sesekljane orehe, med in cimet. To mešanico enakomerno porazdelimo po hruškah.
- Pečenje: Na vsako hruško položimo majhen košček masla. Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo približno 20-25 minut, dokler hruške niso mehke in rahlo zlato rjave.
- Postrežba: Pečene hruške postrežemo tople. Lahko jih dodatno pokapamo z medom ali postrežemo s kepico vanilijevega sladoleda za še bolj razvajajočo sladico.
Bučkina enolončnica z jajci, mlekom, sirom in zelenjavo ter pečene hruške z orehi in medom sta dve jedi, ki združujeta okusnost in hranljivost. Obe jedi sta preprosti za pripravo, a kljub temu navdušujeta s svojim bogatim okusom in teksturo. Pripravite te recepte za svojo družino ali prijatelje in uživajte v okusnem obroku, ki bo zadovoljil vse.
