Povežite se z nami ...

Navdih in motivacija

Kosmata sreča – kako nas psi osrečujejo in spravljajo v smeh

Psi so preprosto najboljši! Ti ljubki in zvesti kosmatinci ne samo da izboljšujejo naše življenje, ampak nam prinašajo tudi številne duševne in telesne koristi.

Kosmata sreča – kako nas psi osrečujejo in spravljajo v smeh

Kako psi izboljšujejo naše življenje in zdravje

Psi so preprosto najboljši! Ti ljubki in zvesti kosmatinci ne samo da izboljšujejo naše življenje, ampak nam prinašajo tudi številne duševne in telesne koristi. Kot lastniki psov dobro vemo, da nam naši psi dajejo brezpogojno ljubezen, družbo in neskončno veselje. Prav tako nas spodbujajo, da več časa preživimo zunaj, ker dobesedno zahtevajo svoje sprehode in igro na prostem. In čeprav vsi ljubitelji psov že dobro vemo, zakaj so psi najboljši spremljevalci, si poglejmo nekaj znanstvenih dejstev, ki to potrjujejo.

Kosmata sreča - kako nas psi osrečujejo in spravljajo v smeh

Pes – član družine

No, najprej nekaj dejstev o lastnikih psov, ki jih verjetno že poznate, ampak so preveč zabavni, da bi jih izpustili.

  • Saj veste, psi so člani naše družine, kajne? No, več kot 95 % lastnikov hišnih ljubljenčkov svojega psa smatra za prav to – člana družine!
  • In obstaja še eno smešno dejstvo: 56 % ljubiteljev psov pozdravi svojega psa najprej, ko se vrnejo domov, preden pozdravijo ostale družinske člane. In ne moremo kriviti teh ljudi, kajti psi so tako navdušeni nad našim povratkom, kot da smo bili odsotni več let.
  • Simpatična statistika: 65 % ljubiteljev psov je priznalo, da fotografirajo svojega psa več kot svojega partnerja. In zakaj ne bi? Naši psi so tako fotogenični in vsak trenutek z njimi je vreden fotografiranja.

No, zdaj pa k bistvu – kako psi izboljšujejo naše duševno in telesno zdravje.

Prvič, psi nas izboljšajo čustveno.

Verjetno ste že doživeli tiste trenutke, ko ste se počutili na tleh ali pa ste bili fizično bolni, in vaš pes je bil ob vas. Zdi se, da imajo psi nekakšen šesti čut za naše potrebe, saj se vedno trudijo, da bi nas spravili v dobro voljo. Prisedejo k nam ali nas nežno potisnejo, kot da nam želijo sporočiti: “Pomemben si mi.” In to je ena izmed mnogih stvari, da naše kosmatince na mah vzljubimo.

Kosmata sreča - kako nas psi osrečujejo in spravljajo v smeh

Poleg tega psi izboljšujejo naše telesno zdravje.

Če imate psa, ste zagotovo bolj aktivni. Skrb za pse zahteva veliko truda. Vsak dan moramo poskrbeti za sprehode in se z njimi igrati . Psi obožujejo biti zunaj, kjer se lahko svobodno razgibajo in uživajo v naravi. Sprehodi s psom ne koristijo samo našemu telesnemu zdravju, ampak tudi našemu duševnemu počutju. Saj veste, kako sproščujoče je, ko hodite po parku in vaš pes teče veselo za vami, brez skrbi in stresa.

Še malo znanost

Raziskave so pokazale, da že igranje s psom poviša ravni oksitocina in dopamina v našem telesu. To sta odlična naravna hormona, ki pozitivno vplivata na naše telesno zdravje. Igranje s psom lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni in izboljša splošno zdravje srca. Torej, čeprav nam naši psi povzročajo hitro bitje srca, jim na koncu dolgoročno koristimo.

Poleg tega psi nam dajejo občutek namena, da nas nekdo potrebuje. Vemo, da so naši kosmatinci odvisni od nas za hrano, zabavo in sprehode. In to je odgovornost, ki nam daje občutek namena v življenju. Še posebej tistim, ki nimajo velike družine ali živijo sami, imeti hišnega ljubljenčka daje smisel in zmanjšuje depresijo ter občutek osamljenosti. Ko se vrnemo domov po napornem dnevu in nas pes ves srečen pozdravi, je to zagotovo najboljša dobrodošlica, ki si jo lahko predstavljamo.

Reklamni oglas

Kosmata sreča - kako nas psi osrečujejo in spravljajo v smeh

Adijo stres in tesnoba

Poleg vseh teh koristi, ki jih psi prinašajo, pa nas tudi sproščajo, zmanjšujejo stres, strah in tesnobo. Samo pet minut božanja psa lahko zmanjša stres, in več časa kot preživimo s psi, večji je učinek na zmanjševanje stresa. Študije so pokazale, da interakcija z živalmi znižuje krvni tlak pri odraslih, še posebej v povezavi s strahom in tesnobo.

Psi izboljšujejo tudi našo socializacijo

Ko imamo psa, se pogosteje odpravimo iz hiše in srečujemo nove ljudi. Naše družabno življenje se izboljša, saj smo bolj prijazni in družabni, ko smo v družbi svojih psov. Ljudje so bolj nagnjeni, da se približajo osebi s psom kot znak prijaznosti. In vsi vemo, da je najlažji način, kako spoznati nekoga, spraševanje: “Smem pobožati vašega psa?”

Kosmata sreča - kako nas psi osrečujejo in spravljajo v smeh

Najpomembnejša stvar pa je, da psi prinašajo srečo v naša življenja.

Ko se vrnemo domov, nas naš pes vedno pozdravi s tako iskreno ljubeznijo in podporo, ki si je vsi želimo in potrebujemo. Prinašajo strukturo v naše dneve, nas spodbujajo k večji aktivnosti, nas premikajo in spodbujajo endorfine, kar nam prinaša pozitivnost. In samo zaradi njihove navzočnosti v našem vsakdanjem življenju je življenje lepše. Priznajmo si: vsi potrebujemo malo več sreče v življenju.

Kosmata sreča - kako nas psi osrečujejo in spravljajo v smeh

Za tiste, ki še nimate hišnega ljubljenčka in se sprašujete, ali ste pripravljeni na to odgovornost, ni problema. Začnite počasi. Obiščite lokalno zavetišče za živali in preprosto se družite z psi ali mačkami. Obstajajo tudi kavarne ali bari, kjer lahko ljudje vstopajo v stik s psi ali mačkami. Lahko postanete tudi varuh psa ali mačke v vašem soseski. Tako boste izkusili, kako je živeti z živalmi, in morda boste ugotovili, da ste pripravljeni na lastništvo psa. In če se odločite za to, se spomnite, da so psi tukaj, da nas spremljajo skozi življenje. Morda niso čudežno zdravilo za vse naše težave, vendar nas bodo zagotovo naredili manj osamljene na tej poti skozi življenje. In ne pozabite, da boste v zameno prejeli še več ljubezni in smeha, ki ju psi tako radodarno ponujajo.