Povežite se z nami ...

Tehnologija

Nastopil je čas za slovo od Microsoftove Cortane (UI)

Cortana je bila prvič predstavljena ob prihodu operacijskega sistema Windows 10. Bila je Microsoftov odgovor na Apple Siri, vendar se ji ni uspelo uveljaviti.

Microsoft je nedavno sporočil, da bo postopoma opustil svojo ikonično osebno pomočnico na osnovi umetne inteligence, Cortano. Cortana, ki je bila prvič predstavljena ob prihodu operacijskega sistema Windows 10, je predstavljala Microsoftov odgovor na Apple-ovo Siri, vendar se nikoli ni uspela povsem uveljaviti tako v smislu prepoznavnosti kot priljubljenosti.

Nastopil je čas za slovo od Microsoftove Cortane (UI)

Cortana ostaja operativna

V nedavni izdaji programa Windows Insider za razvijalce je Cortana izginila, zdaj pa je na voljo le še kot ločena aplikacija v trgovini Microsoft Store. Microsoft je že v začetku tega leta uradno napovedal konec podpore za Cortano v blog objavi, pri čemer bo ta končni korak izveden v tekočem mesecu.

Kljub opustitvi na številnih področjih bo Cortana še naprej ostala operativna. Uporabniki jo bodo še vedno lahko uporabljali v aplikacijah, kot so Outlook Mobile, Teams Mobile, Microsoft Teams Display in Microsoft Teams Rooms. Kljub temu bo Cortana kmalu prepoznana kot preteklost.

Nastopil je čas za slovo od Microsoftove Cortane (UI)

Prostor za novo

Cortano se namenoma umika iz ospredja, da bi naredila prostor za novejše Microsoftove tehnološke dosežke. Kot nadomestek se uvaja Windows Copilot, orodje, ki z umetno inteligenco na osnovi Bing Chata prinaša svež veter v sistem Windows 11. Windows Copilot je zasnovan tako, da olajša uporabnikom delo v operacijskem sistemu Windows 11 ter pomaga pri iskanju informacij in rešitev na spletu.

Reklamni oglas

Nadalje, tu je tudi Microsoft 365 Copilot, ki ga lahko najdemo v aplikacijah Microsoft 365. To orodje je zasnovano za pospešitev, poenostavitev in optimizacijo delovnega procesa, tako da bo uporabnikom omogočilo hitrejše in bolj učinkovito opravljanje nalog.

Nastopil je čas za slovo od Microsoftove Cortane (UI)

Če ste bili navajeni na Cortanino funkcionalnost, kot so ustvarjanje e-poštnih sporočil, postavljanje opomnikov in iskanje po spletu, se lahko prehod na nove rešitve sprva zdi izziv. Veliko teh funkcij še ni vključenih v aplikacijo Windows Copilot. Kljub temu pa se lahko uporabniki spodbudno ozrejo v prihodnost, saj bodo vse nove rešitve Microsofta, vključno z Windows Copilot in Microsoft 365 Copilot, olajšale prehod in nadomestile izgubo Cortane. Microsoft trenutno ohranja spletno stran, posvečeno Cortani, vendar je pričakovati, da bo ta kmalu ugasnila in bo tako še en znak začetka novega poglavja v svetu Microsoftovih inovacij.