Povežite se z nami ...

Tehnologija

PaLM 2: Google z obetavnim tekmovalcem v umetni inteligenci

Google I/O je bila najbolj pričakovana konferenca tega tehnološkega giganta. Preberite več o razburljivih predstavitvah, novih izdelkih in prelomnih inovacijah.

Google I/O – najbolj pričakovana konferenca tehnološkega giganta

V drznem poskusu, da si povrne vodilno vlogo na hitro razvijajočem se področju umetne inteligence, je Google razkril lansiranje PaLM 2, svojega najnovejšega modela umetne inteligence. S PaLM 2 želi Google prekositi konkurenco, vključno s pričakovanim GPT-4, z raziskovanjem meja generativne mojstrstva. Uvedba te vrhunske tehnologije bo zagotovo sprožila novo valovito inovacij ter intenzivirala tekmo med tehnološkimi giganti na področju umetne inteligence.

Tudi zato, je bila Google I/O v maju 2023 najbolj pričakovana konferenca tega tehnološkega giganta. Dogodek je bil poln razburljivih predstavitev, novih izdelkov in prelomnih inovacij, ki so utrdili položaj Googla kot vodilnega igralca na področju tehnologije.

PaLM 2 Google z obetavnim tekmovalcem v umetni inteligenci

FOTO: Google – Alphabet CEO Sundar Pichai, Google I/O 2023

 

Revolucija v umetni inteligenci

PaLM 2, kar je kratica za “Path-Augmented Language Model 2” (model jezikovnega modela z dodanimi potmi), nadgrajuje uspeh svojega predhodnika PaLM in obljublja revolucioniranje načina, kako modeli umetne inteligence razumejo in generirajo človeški jezik. Opremljen s naprednimi sposobnostmi obdelave jezika, PaLM 2 cilja na preseganje zmogljivosti GPT-4, ki je v zadnjih mesecih vzbudil veliko zanimanja.

Novi model umetne inteligence podjetja Google se izstopa s svojo sposobnostjo vključevanja kontekstualnega razumevanja preko koncepta, imenovanega “kodiranje poti”. Z upodabljanjem jezika kot poti in obogatitvijo le-te z dodatnim kontekstom PaLM 2 stremi k izboljšanju kohezivnosti in relevantnosti svojega generiranega besedila. Ta inovativni pristop dokazuje Googlovo zavezanost raziskovanju meja umetne inteligence ter dostavljanju izpopolnjenih in kontekstualno ozaveščenih jezikovnih modelov.

Reklamni oglas
PaLM 2 Google z obetavnim tekmovalcem v umetni inteligenci

FOTO. Google

 

Kaj je novega?

Na letošnjem dogodku so predstavili številne ključne novosti, med katerimi izstopa nova generacija operacijskega sistema Android.

  • Android 13 prinaša številne izboljšave, ki bodo olajšale uporabo mobilnih naprav. Med najpomembnejšimi funkcionalnostmi so optimizacija delovanja baterije, izboljšana varnostna zaščita in naprednejši uporabniški vmesnik. Nova različica Androida bo na voljo za številne pametne telefone in tablice, kar bo omogočilo širšemu krogu uporabnikov dostop do teh izboljšav.
  • Google je prav tako navdušil z napovedjo novega izdelka, Pixel Buds A-Series, brezžičnih slušalk, ki so cenovno dostopne, a kljub temu ponujajo vrhunsko kakovost zvoka. Pixel Buds A-Series so opremljene s tehnologijo za odpravljanje hrupa, kar zagotavlja izjemno izkušnjo poslušanja glasbe in opravljanja telefonskih klicev. Slušalke so tudi odporne na vlago, kar pomeni, da so primerne za športne aktivnosti in uporabo v vseh vremenskih pogojih.
  • Poleg tega je Google predstavil tudi novo različico priljubljenega pametnega zvočnika, Google Nest Audio 2. Zvočnik je bil nadgrajen tako na področju oblikovanja kot zmogljivosti. Uporabniki bodo lahko uživali v še bolj čistem in bogatem zvoku ter imeli na voljo številne nove funkcionalnosti, ki bodo omogočale enostavnejše upravljanje pametnega doma.
  • Med drugimi pomembnimi napovedmi na dogodku Google I/O 2023 je bila uvedba nove platforme za igre v oblaku, Google Stadia 2.0. Ta nova različica prinaša izboljšane zmogljivosti, večjo izbiro iger in bogatejšo grafiko. Platformo bo mogoče uporabljati na več napravah, vključno s pametnimi televizorji, tablicami in pametnimi telefoni.

 

PaLM 2 Google z obetavnim tekmovalcem v umetni inteligenci

FOTO: Google

 

Boj za premoč

Googleva odločitev za uvedbo PaLM 2 se šteje kot strateški odgovor na ohranjanje svoje prevladujoče vloge na področju umetne inteligence. V zadnjih letih so drugi tehnološki velikani in raziskovalne institucije naredili pomembne korake pri razvoju jezikovnih modelov, kar predstavlja potencialno grožnjo Googlovi prevladi.

GPT-4, izdelek podjetja OpenAI, je pridobil veliko pozornosti zaradi izjemnih sposobnosti generiranja jezika. PaLM 2 Googla si prizadeva preseči te zmogljivosti z vključevanjem kodiranja poti, kar modelu omogoča generiranje bolj ustrezno kontekstualnega in koherentnega besedila. Ta razvoj je nedvomno še povečal tekmovalnost, ki je prevzela domišljijo raziskovalcev in navdušencev nad tehnologijo po vsem svetu.

Uporaba AI in njene posledice

Pojava PaLM 2 in prihajajočega GPT-4 ima globoko vpliv na različna področja. Ti napredni jezikovni modeli imajo potencial revolucionirati ustvarjanje vsebine, pogovorne robote, virtualne asistente in avtomatizirane sisteme za podporo strankam, med drugim. Ko ti modeli postajajo vse bolj sofisticirani, obetajo visoko personalizirane in kontekstualno ozaveščene uporabniške izkušnje.

Reklamni oglas

Vendar pa hitri napredek na področju umetne inteligence prinaša tudi pomisleke glede morebitne zlorabe in etičnih vprašanj. Z jezikovnimi modeli, ki pridobivajo sposobnost generiranja prepričljivega in kontekstualno ustrezno besedila, postaja ključno zagotoviti odgovorno uporabo in preprečiti širjenje neresničnih informacij ali ustvarjanje zlonamerne vsebine.

PaLM 2 Google z obetavnim tekmovalcem v umetni inteligenci

FOTO: Google

 

Kako naprej …

Razkritje PaLM 2 s strani Googla označuje še en pomemben mejnik v dirki umetne inteligence. Ko se tekma stopnjuje, spodbuja inovacije ter razvoj močnejših in inteligentnejših modelov umetne inteligence. Pristop kodiranja poti, uporabljen v PaLM 2, odpira nove možnosti za generiranje jezika, podobnega človeškemu, ter tlakuje pot za prihodnje napredke na tem področju.

V tem dinamičnem okolju se morajo tehnološki velikani, raziskovalne institucije in politiki povezovati, da bi naslovili etična vprašanja in zagotovili odgovorno uporabo tehnologije umetne inteligence. Ko se dirka umetne inteligence nadaljuje in stopnjuje, ima celotna družba korist od izjemnih dosežkov, vendar le, če se te dosežke uporabi etično in v korist človeštva.

Google-ov PaLM 2 se je izkazal kot močan tekmec v dirki umetne inteligence, kar postavlja oder za navdušujoče tekmovanje proti GPT-4 in drugim jezikovnim modelom. S svojim inovativnim pristopom kodiranja poti PaLM 2 cilja na preoblikovanje meja generativne odličnosti in uvaja novo dobo kontekstualno ozaveščenega in koherentnega avtomatsko generiranega besedila.

Reklamni oglas
PaLM 2 Google z obetavnim tekmovalcem v umetni inteligenci

FOTO: Google

 

Etika in posledice napredka umetne inteligence

Google I/O 2023 je prikazal, kako umetna inteligenca preoblikuje naše življenje in olajšuje dnevne naloge. S predstavitvijo naprednega sistema za prepoznavanje govora in strojnega prevajanja je Google dokazal svojo vodilno vlogo na tem področju.

Letošnji dogodek Google I/O je tako prinesel številne razburljive novosti, ki bodo vplivale na naše vsakdanje življenje. S inovativnimi izdelki, izboljšavami operacijskega sistema Android ter naprednimi tehnološkimi dosežki je Google potrdil svoj položaj kot vodilni tehnološki gigant, ki oblikuje prihodnost digitalnega sveta.

Kljub temu, ko se sposobnosti jezikovnih modelov, kot je PaLM 2, širijo, je potrebno povečano previdnost, da se prepreči morebitna zloraba. Ustvarjanje prepričljivega in kontekstualno primernega besedila sproža pomisleke glede širjenja dezinformacij ali ustvarjanja zlonamerne vsebine. Ko tehnologija napreduje, je ključno, da razvijalci, raziskovalci in oblikovalci politik vzpostavijo robustne varnostne ukrepe in etična navodila za učinkovito naslavljanje teh izzivov.

Sodelovanje med tehnološkimi podjetji, raziskovalnimi institucijami in regulatornimi organi je ključno za premagovanje etičnih posledic napredka umetne inteligence. Ukrepi, kot so odgovorni razvoj umetne inteligence, transparentni procesi odločanja in nepristranski podatki za usposabljanje, lahko pomagajo zmanjšati tveganja in zagotoviti, da se uporaba tehnologije umetne inteligence usklajuje z družbenimi vrednotami in cilji.

Reklamni oglas

Medtem ko se bo bitka za prevlado umetne inteligence odvijala, bodo končni zmagovalci tisti, ki bodo premikali meje tehnoloških inovacij, hkrati pa bodo zagotavljali etične standarde ter odgovorno in koristno uporabo teh močnih modelov umetne inteligence.

Oglejte si posnetek celotne konference Google I/O

 

Reklamni oglas