Prehrana in recepti
Pikantno razvajanje – enostaven recept za chili con carne
Po enostavnem receptu pripravite chili con carne, ki bo navdušil vašo družino ali prijatelje in vas popeljal na kulinarično potovanje v mehiški svet okusov.
Enostaven in okusen recept za chili con carne
Chili con carne je priljubljena mehiška jed, ki nas z razkošjem okusov in arom popelje na kulinarično potovanje po mehiki. Ta pikantna jed, ki jo odlikujejo mešanica čilija, mesa in fižola, je kot nalašč za družinsko kosilo ali prijateljsko srečanje. V nadaljevanju vam predstavljamo recept za pripravo okusnega chili con carne, ki vas bo očaral z bogatimi okusi in preprostim postopkom priprave.
Recept za chili con carne
Sestavine:
- 2 žlici olivnega olja
- 2 veliki čebuli, razpolovljeni in narezani na rezine
- 3 veliki stroke česna, narezani
- 2 žlici blagega čilija v prahu
- 2 čajni žlički mletega kumina
- 2 čajni žlički posušenega origana
- 1 kg paket mletega govejega mesa (najbolje nizka vsebnost maščobe)
- 400g konzerva sesekljanih paradižnikov
- 2 kocki goveje jušne osnove (priporočamo Just Bouillon)
- 2 veliki rdeči papriki, brez semen in narezani na kose
- 10 posušenih paradižnikov
- 3 konzerve (po 400g) rdečih fižolov, odcejene
- Sol in poper po okusu
Postopek priprave:
- Pečico segrejte na 150°C (ventilatorsko pečenje 130°C) ali plin na 3. V velikem litoželeznem loncu ali drugem primernem posodu segrejte olje in pražite čebulo 8 minut.
- Dodajte česen, blagi čili v prahu, mleti kumin in posušen origano ter kuhajte 1 minuto, nato postopoma dodajte mleto meso. Dobro premešajte in kuhajte, dokler se meso ne zapeče.
- Primešajte sesekljane paradižnike, dodajte pol konzerve vode in nato vmešajte razdrobljeno jušno osnovo. Začinite s soljo in poprom po okusu.
- Pokrijte in kuhajte v pečici 30 minut. Nato dodajte narezano papriko in posušene paradižnike ter kuhajte še 30 minut, dokler paprika ni mehka. Na koncu primešajte odcejen rdeči fižol iz konzerve.
Nasveti in triki za izboljšanje chili con carne
- Za še bolj pikanten okus, lahko dodate nekaj sesekljane sveže rdeče paprike ali malo kajenskega popra.
- Po okusu lahko dodate tudi nekaj rdečega vina, da jed dodate posebno noto.
- Za bolj svež okus, nekateri radi dodajo tudi sveže narezane kumare ali avokado.
Ste vedeli?
Chili con carne, kar v španščini pomeni “čili z mesom”, izvira iz Mehike in je postal priljubljena jed po vsem svetu. Obstaja veliko regionalnih različic te jedi, ki jih vsaka družina ali kuhar pripravi po svojem okusu in tradiciji. Danes je chili con carne znana kot ena izmed najbolj priljubljenih in ljubljenih jedi z mešanico očarljivega čilija, bogatega mesa in okusnega fižola.
Chili con carne je pristna in okusna mehiška jed, ki nas očara s svojimi bogatimi okusi in preprostim postopkom priprave. Z enostavnimi sestavinami in nasveti za izboljšanje lahko ustvarite pravi kulinarični užitek. Pripravite si domači chili con carne, ki bo navdušil vašo družino ali prijatelje in vas popeljal na kulinarično potovanje v mehiški svet okusov.