Povežite se z nami ...

Življenjski slog

Poletna muzejska noč 2023 – odkrivanje kulturne dediščine

Poletna muzejska noč 2023 je priložnost za vse ljubitelje kulture in zgodovine, da se podajo na popotovanje skozi čas in raziskujejo bogato dediščino Slovenije.

Poletna muzejska noč 2023 se približuje s hitrimi koraki, pri čemer slovenski muzeji, galerije in druge kulturne ustanove združujejo moči, da bi ponudile nepozabno noč odkrivanja in raziskovanja bogate kulturne dediščine Slovenije. Letošnja, 21. Poletna muzejska noč, se bo odvijala v soboto, 17. 6. 2023, med 18. in 24. uro in obeta izjemno zanimivo paleto dogodkov, razstav in brezplačnih ogledov, ki bodo obiskovalcem omogočili edinstveno izkušnjo.

Gre namreč za največjo promocijsko akcijo slovenskih muzejev in galerij, ki se ji pridružujejo tudi številni drugi zavodi in ustanove. Tako je več kot 80 muzejev, galerij in drugih zavodov tudi letos pripravilo zanimiv in raznolik program na več kot 170 prizoriščih. Nekatera med njimi so:

Narodni muzej Slovenije

Narodni muzej Slovenije, osrednji muzej v državi, bo gostil več razstav, vključno s “UNICUM – V. Mednarodni trienale keramike”, ki bo predstavila izjemna dela sodobne keramike. Obiskovalci se bodo lahko udeležili tudi delavnic, vodenih ogledov in predavanj.

Poletna muzejska noč 2023 - odkrivanje kulturne dediščine

FOTO: Wikipedia

Muzej moderne umetnosti (Moderna galerija)

Moderna galerija bo pripravila inovativno instalacijo umetnika Aernoudta Jacobsa, ki bo obiskovalcem omogočila posebno zvočno izkušnjo. Poleg tega bodo potekali vodeni ogledi po izbranih delih aktualnih razstav in delavnica na muzejski ploščadi za otroke in družine.

Poletna muzejska noč 2023 - odkrivanje kulturne dediščine

FOTO: Visit Ljubljana

Pokrajinski muzej Maribor

Pokrajinski muzej Maribor bo organiziral različne dogodke, med katerimi bodo tudi delavnica “Muzejnica – Rimljan za en dan” za otroke in družine ter koncerti harmonike, klavirja in trobilnega ansambla Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Poletna muzejska noč 2023 - odkrivanje kulturne dediščine

FOTO: Pokrajinski muzej Maribor

Goriški muzej

Goriški muzej bo pripravil več dogodkov, med katerimi bo tudi odprtje dopolnjene razstave “GO S50-60 Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih”. Obiskovalci se bodo lahko udeležili vodenih ogledov in predstavitve zgodovine državne meje na Goriškem.

Poletna muzejska noč 2023 - odkrivanje kulturne dediščine

FOTO: Skupnost muzejev Slovenije

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož bo pripravil delavnico “Grajske zvezdice” za družine, odprtje razstave “Staro grajsko obzidje – Nove tekstilne instalacije” ter predstavitev vinske kleti s pokušino vina.

Poletna muzejska noč 2023 - odkrivanje kulturne dediščine

FOTO: Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož

Prenesite programsko knjižico

Kot napisano, je to le nekaj izbranih ustanov, ki bodo sodelovale v Poletni muzejski noči 2023. Poleg teh ustanov bo tudi še veliko drugih muzejev, galerij in kulturnih ustanov po Sloveniji, ki bodo ponudili svoje razstave in dogodke. Pred obiskom priporočamo, da preverite uradne spletne strani ustanov za najnovejše informacije o njihovih dejavnostih in ponudbi za Poletno muzejsko noč 2023.

Koordinatorici Poletne muzejske noči Alenka Černelič Krošelj in Maja Hakl Saje, pa sta za vas pripravili tudi programsko knjižico z opisi programov vseh sodelujočih ustanov. Prenesite si jo s te povezave.

Poletna muzejska noč 2023 je idealna priložnost za vse ljubitelje kulture in zgodovine, da se podajo na popotovanje skozi čas in raziskujejo bogato dediščino Slovenije. Ne glede na to, ali ste obiskovalec iz Slovenije ali tujine, vas vabimo, da se pridružite temu enkratnemu dogodku in se poglobite v kulturno raznolikost naše čudovite države.

Reklamni oglas