Povežite se z nami ...

Življenjski slog

Razpis za podelitev nagrade Franeta Milčinskega – Ježka

RTV Slovenija razpisuje podelitev dveh nagrad Franeta Milčinskega – Ježka, vključno z nagrado za življenjsko delo, s ciljem spodbujanja ustvarjalnosti.

RTV Slovenija razpisuje podelitev dveh nagrad Franeta Milčinskega – Ježka, vključno z nagrado za življenjsko delo, s ciljem spodbujanja ustvarjalnosti. Predloge z utemeljitvami zbirajo do vključno 13. septembra 2023.

Nagrado Franeta Milčinskega – Ježka, ki že poteka 35. leto, se podeljuje za izvirne dosežke ali opus v umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji Ježkovega duha. Ob 95. obletnici RTV Slovenija bodo letos prav tako podelili nagrado Franeta Milčinskega – Ježka za življenjsko delo.

Predlagajte svojega kandidata

Kandidate za nagrade lahko predlagajo kulturno-umetniška uredništva radijskih in televizijskih programov, programski kolegij Radia ali Televizije Slovenija, organizacije in društva s področja kulture ter ustanove in posamezniki.

O izbiri nagrajencev bo odločala žirija, ki jo je imenoval Programski svet RTV Slovenija. Žirija bo upoštevala le popolne vloge, ki bodo do roka priporočeno oddane na pošto ali osebno v vložišče RTV Slovenija. Nagrajenca bosta prejela denarno nagrado v višini trikratne povprečne bruto plače v zadnjih treh mesecih v Republiki Sloveniji in plaketo.

Podrobnejše informacije o razpisu so na voljo tukaj.

Frane Milčinski, znan kot Ježek …

se je rodil 14. decembra 1914 v Ljubljani. Bil je tretji otrok v družini, ki so jo spletli oče Fran, mladinski sodnik in pisatelj, ter mama Marija, ki je skrbela za družino. Imel je starejšo sestro Bredo, ki se je poročila z literarnim zgodovinarjem Antonom Slodnjakom, in brata Janeza, ki je postal strokovnjak na področju sodne medicine. Mlajši brat Lev je kasneje postal psihiater. Čeprav je imel rad svoje brate in sestro, se ni pogosto družil z njimi.

Razpis za podelitev nagrade Franeta Milčinskega Ježka FOTO: Milan Kumar

Ne pravnik, klovn naj bo

Frane je študiral pravo, vendar študija ni dokončal. Vpisal se je tudi na slavistiko, a je študij opustil. Leta 1936 je skupaj s prijateljem Jožetom Pengovom začel nastopati kot klovn na radiu, znana sta bila kot Ježek in Jožek. Med drugo svetovno vojno so ga Italijani aretirali in poslali v taborišče Belluno, kjer si je poškodoval hrbtenico, kar ga je mučilo vse življenje.

Frane se je poročil s prijateljico Majo Podkrajšek. Skupaj sta imela dva sinova, Matijo in Matevža. Po vojni se je zaposlil na radiu in postal prva radijska zvezda v Sloveniji. S svojim značilnim glasom in poudarkom je prepeval in recitiral svoje pesmi. Bil je prejemnik naziva doctor humoris causa ob 25. obletnici humorističnega dela. Sodeloval je tudi pri poskusnih oddajah na slovenski televiziji. Poleg tega je pisal besedila za festivale slovenske popevke.

Zvezdica Zaspanka in dobri Kosobrin

Frane je veliko časa posvetil otrokom in je napisal znano radijsko igro Zvezdica Zaspanka, ki je bila prevedena v več jezikov. Za to igro je prejel Levstikovo nagrado. Poleg tega je sodeloval pri snemanju filma Kekec, kjer je igral vlogo Kosobrina. Prejel je Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Frane Milčinski, Ježek, je umrl 27. decembra 1988. V svojem zadnjem naročilu je izrazil željo, da njegova smrt ne bi prinesla žalosti ljudem.