Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Sadni kruh – pravljična dobrota za praznične dni

Prihaja veseli december in z njim obdobje prijetnega druženja ter seveda slastnih dobrot, ki obogatijo naše praznične mize. Med njimi tudi kruh s suhim sadjem.

Sadni kruh - pravljična dobrota za praznične dni

Prihaja veseli december in z njim obdobje prijetnega druženja in seveda slastnih dobrot, ki obogatijo naše praznične mize. Med temi dobrotami je posebno mesto zaseda kruh s suhim sadjem, ki s svojo bogato aromo in okusom ustvarja pravo praznično vzdušje. V tem članku bomo raziskali, kako pripraviti to tradicionalno praznično poslastico z nekoliko spremenjenim receptom, ki bo vaš božični kruh naredil še bolj poseben.

Sadni kruh - pravljična dobrota za praznične dni

Poreklo in priljubljenost

Božični kruh, znan tudi pod različnimi imeni, kot so Stollen, Panettone ali Christstollen, ima korenine v evropskih tradicijah. Običajno je pripravljen z mešanico suhega sadja, začimb in oreščkov, ki kruhu dajejo značilen bogat in aromatičen okus. Ta kruh ni le okusen, ampak ima tudi simbolni pomen, saj predstavlja gostoljubnost in radodarnost prazničnega časa.

Sestavine

Za pripravo božičnega kruha s suhim sadjem bomo potrebovali naslednje sestavine:

  • 500 g moke
  • 200 ml toplega mleka
  • 100 g sladkorja
  • 100 g stopljenega masla
  • 1 svež kvas (42 g
  • 1 jajce
  • Ščepec soli
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1/4 žličke mletega ingverja
  • 200 g suhega sadja (rozine, brusnice, kandirana pomarančna lupina)
  • 100 g sesekljanih oreščkov (orehi, lešniki)
  • Naribana lupina 1 pomaranče

Za glazuro:

  • 50 g stopljenega masla
  • Sladkor v prahu

Sadni kruh - pravljična dobrota za praznične dni

Priprava sadnega kruha

  • V večji posodi zmešajte moko, sladkor, sol, cimet, muškatni orešček in ingver.
  • V ločeni posodi zmešajte toplo mleko, svež kvas in jajce ter premešajte, dokler se kvas popolnoma ne raztopi.
  • Suhe sestavine združite z mokrimi, dodajte stopljeno maslo in zamesite gladko testo.
  • V testo vmešajte suho sadje, sesekljane oreščke in naribano pomarančno lupino.
  • Testo pustite vzhajati na toplem mestu približno 1 uro.
  • Oblikujte kruh in ga položite na pekač, obložen s peki papirjem. Pustite, da vzhaja še 30 minut.
  • Pečico segrejte na 180°C in pecite kruh 40 do 50 minut.
  • Pečen kruh premažite s stopljenim maslom in potresite s sladkorjem v prahu.

Sadni kruh - pravljična dobrota za praznične dni

Nasveti in variacije

  • Za dodatno aromo lahko dodate žlico ruma ali brandyja v testo.
  • Če želite bolj sočen kruh, suho sadje pred uporabo namočite v rumu ali vročem čaju.
  • Lahko eksperimentirate z različnimi vrstami suhega sadja, kot so suhe marelice, fige ali datlji.
  • Za vegansko različico uporabite rastlinsko mleko in maslo ter nadomestite jajce z lanenimi semeni.

Sadni kruh - pravljična dobrota za praznične dni
Suhim sadjem je več kot le sladica, je simbol prazničnega veselja in družinske topline. Ta recept vam omogoča, da ustvarite okusno in aromatično poslastico, ki bo prinesla veselje na vašo praznično mizo. Preizkusite ta recept in se prepustite čarobnosti božičnih okusov. Vesel božič in dober tek!

Reklamni oglas
Nadaljuj z branjem
Reklamni oglas