Prehrana in recepti
Testenine s pestom iz rukole in avokada ter limonina pena
Pripravimo lahko in osvežilno poletno kosilo: testenine s pestom iz rukole in avokada ter limonino peno. Preprosta recepta za okusne in lahkotne poletne jedi!

Okusno in lahko poletno kosilo
Poletje je čas za lahke in osvežilne jedi, ki nas ne obtežijo, a nas kljub temu nasitijo. Danes vam predstavljamo popolno kombinacijo za poletno kosilo: testenine s pestom iz rukole in avokada ter lahkotno limonino peno za sladico. Testenine s pestom so polne svežih okusov in zdravih sestavin, limonina pena pa bo kosilo zaključila z osvežilno noto. Oba recepta sta preprosta za pripravo in primerna za vroče poletne dni.
Glavna jed: Testenine s pestom iz rukole in avokada
Sestavine:
- 300 g testenin (npr. špageti ali linguini)
- 1 zrel avokado
- 2 skodelici sveže rukole
- 1/2 skodelice naribanega parmezana
- 1/4 skodelice olivnega olja
- 1 strok česna
- Sok ene limone
- Sol in poper po okusu
Priprava:
- Priprava pesta: V mešalniku zmešamo avokado, rukolo, parmezan, česen, limonin sok in olivno olje, dokler ne dobimo gladkega pesta. Po okusu dodamo sol in poper.
- Priprava testenin: Testenine skuhamo po navodilih na embalaži. Ko so kuhane al dente, jih odcedimo in prihranimo nekaj vode od kuhanja.
- Združevanje jedi: Kuhane testenine vrnemo v lonec in dodamo pripravljeni pesto. Dobro premešamo, da se testenine enakomerno obložijo s pestom. Po potrebi dodamo nekaj vode od kuhanja, da dobimo želeno teksturo omake.
- Postrežba: Testenine s pestom postrežemo takoj, po želji jih okrasimo s svežo rukolo in dodatnim naribanim parmezanom.
Sladica: Limonina pena
Sestavine:
- 200 ml smetane za stepanje
- 200 g grškega jogurta
- 2 žlici sladkorja v prahu
- Sok in lupinica 2 limon
- Sveže liste mete za okras
Priprava:
- Priprava pene: V veliki skledi stepemo smetano do čvrstih vrhov. V drugi skledi zmešamo grški jogurt, sladkor v prahu, limonin sok in lupinico.
- Združevanje sestavin: Nežno vmešamo stepeno smetano v jogurtovo zmes, dokler ne dobimo enotne pene.
- Hladenje in postrežba: Limonino peno razdelimo v kozarce in okrasimo s svežimi listi mete. Postrežemo takoj ali ohladimo v hladilniku do postrežbe.
Testenine s pestom iz rukole in avokada ter limonina pena so odlična izbira za lahkotno in okusno poletno kosilo. Sveži in zdravi okusi rukole ter avokada se popolno ujemajo s kremasto teksturo pesta, medtem ko limonina pena doda osvežujoč zaključek obroka. Priprava obeh jedi je preprosta in hitra, kar vam omogoča, da več časa preživite z družino ali prijatelji ter uživate v poletnih dneh.
