Povežite se z nami ...

Tehnologija

Windows 95 – 28 let operacijskega sistema, ki je spremenil vse

Pred 28 leti je bil lansiran Windows 95, operacijski sistem, ki je spremenil pravila v svetu računalništva. Microsoft pa je postal vodilni v industriji.

24. avgusta 1995 je bil lansiran Windows 95 …

… kar je predstavljalo prelomnico v računalniški industriji, ki je spremenila vse.

Pred 28 leti je bil lansiran Windows 95, operacijski sistem, ki je spremenil pravila v svetu računalništva. To je bil trenutek, ki je spremenil način, kako ljudje uporabljajo računalnike, in trenutek, ko je Microsoft postal vodilni v industriji. Lansiranje operacijskega sistema Windows 95 je bilo spektakularno, kot ga v svetu tehnologije redko vidimo.

Dogodek je potekal 24. avgusta 1995, za to priložnost pa je Microsoft angažiral Jay Lena kot voditelja dogodka, medtem ko je pesem “Start Me Up” skupine Rolling Stones postala neuradna himna tega operacijskega sistema. Napoved je bila seveda podprta z ogromno marketinško kampanjo, vključno z reklamami, plakati in celo posebnimi izdajami revij.

Reklamni oglas

Prvi z zvokom ob zakonu

Windows 95 je, je bil prvi operacijski sistem, ki je vključeval zvok ob zagonu. Ta zvok, znan kot “Startup Sound”, je postal prepoznaven del uporabniške izkušnje in mnogim je še vedno globoko vtisnjen v spomin. Zvok, ki ga je ustvaril glasbenik Brian Eno, je bil namenjen, da bi uporabnikom podal občutek svežine in inovacije ob vsakem zagonu sistema.

Poleg tega je Windows 95 prinesel tudi prvo integrirano podporo za CD-ROM-e. To je omogočilo računalnikom, da enostavno prepoznajo in upravljajo s CD-ji, kar je bilo pomembno v času, ko so se CD-ROM-i hitro uveljavili kot medij za shranjevanje in distribucijo programske opreme ter multimedije.

Windows 95-28 let operacijskega sistema ki je spremenil vse FOTO: Wikipedia

Ena izmed zanimivih anekdot …

o nastanku Windows 95 je povezana z izbiro imena za ta operacijski sistem. Ko so pri Microsoftu razmišljali o tem, kako poimenovati svoj novi izdelek, so se sprva odločili za ime “Chicago”. Vendar pa so se soočili s pravnimi izzivi, saj je že obstajalo podjetje s tem imenom.

Zgodba pravi, da je takratni podpredsednik skupine Windows, Brad Silverberg, predlagal ime “Windows 93” kot začasno ime, saj je želel, da se ime “Chicago” ne uporablja javno, dokler ne najdejo bolj primernega imena. Ekipa je nato začela razmišljati o trajnem imenu in nekdo je predlagal, da bi lahko številko leta preprosto posodobili na naslednje leto, kar bi pomenilo “Windows 94”. Nato pa se je pojavil izziv, saj so se zavedali, da bi kmalu lahko izšla nova različica in spet bi se soočili s težavo z imenom.

Reklamni oglas

Na koncu je eden od članov ekipe predlagal “Windows 95” kot ime, ki bi zagotovilo dovolj prostora za prihodnje različice, obenem pa bi poudarilo tudi letnico izida. Ekipa se je strinjala in ime je bilo uradno sprejeto. Tako se je rodilo ime, ki je postalo eno izmed najbolj prepoznavnih imen v svetu računalniške industrije.Windows 95-28 let operacijskega sistema ki je spremenil vse FOTO: FreePick

Začetni meni

Windows 95 je bil prvi operacijski sistem, ki je vpeljal začetni meni, vrstico opravilnih nalog in gumb za minimiziranje oken, postavil je temelje za osnovni način, kako ljudje danes uporabljajo računalnike.

Ta sistem je uporabnikom zagotavljal intuitivno grafično okolje, ki je bilo precej enostavnejše za uporabo v primerjavi s prejšnjimi različicami sistema Windows. Windows 95 je omogočil širši javnosti dostop do računalnikov in interneta brez potrebe po tehničnem znanju.

Lansiranje sistema Windows 95 je imelo dolgoročen vpliv na računalniško industrijo. Postavilo je standarde, ki so postali temelj računalniške izkušnje, omogočilo pa je tudi širjenje tehnologije v domove in podjetja po celem svetu. Združljivost s starejšimi aplikacijami, integracija interneta in prilagodljivost so ga naredili za vodilnega v svoji generaciji. To je odprlo vrata za razvoj programske opreme, ustvarilo ekosistem, ki je spodbujal inovacije.

Windows 95-28 let operacijskega sistema ki je spremenil vse FOTO: YouTube

Windows 95 je več kot le operacijski sistem; bil je simbol obdobja in prelomnica v razvoju tehnologije. Lansiranje, ki se je zgodilo pred 28 leti, ostaja eno najpomembnejših trenutkov v zgodovini računalništva, dediščina tega operacijskega sistema pa se še vedno čuti v načinu, kako uporabljamo računalnike.

Reklamni oglas