Povežite se z nami ...

Tehnologija

10 nasvetov – kako ohraniti kibernetsko varnost med poletjem

Ni odveč, če si vzamemo čas, da se poučimo o najboljših praksah varne uporabe interneta ter zaščitimo svoje omrežje, prenosnik, mobilni telefon in druge naprave.

Naši 10 vročih nasvetov o kibernetski varnosti

Ko večina ljudi uživa v sončnih poletnih dneh in oddihu, kibernetski kriminalci ostajajo delovni, izkoriščajoč obdobje, ko smo vsi dopustniki in tudi podjetja manj zaščitena, zaposleni manj pozorni. Tako kot vsako leto med poletnimi meseci se tudi letos beleži skrb vzbujajoča porast kibernetskih napadov, kar opozarja na povečano ranljivost posameznikov in organizacij.

Nikoli ni odveč, če si vzamemo čas, da se poučimo o najboljših praksah varne uporabe interneta ter zaščitimo svoje omrežje, prenosnik, mobilni telefon in druge naprave. Zato smo zbrali nekaj uporabnih ukrepov, ki bodo okrepili vaše zaupanje in mirnost tako pri načrtovanju kot tudi med uživanjem v zasluženem poletnem oddihu. Te nasvete lahko vedno uporabite tako v poslovne kot osebne namene.

10 nasvetov - kako ohraniti kibernetsko varnost med poletjem

Zakleni svoj vstop

Uporabniška imena in gesla niso dovolj, da bi zaščitili ključne račune, kot so e-pošta, spletno bančništvo in družabna omrežja. Pripravite se na poletno potovanje tako, da okrepite svoje spletne račune in omogočite najmočnejša orodja za overjanje, kot so biometrija, varnostni ključi ali več faktorska overitev.

Premislite, preden namestite aplikacijo

Preverite pravilnik o zasebnosti aplikacije in razumite, katere podatke (na primer lokacijo in dostop do vaših družabnih omrežij) lahko aplikacija dostopa na vaši napravi, preden jo prenesete. Izbrišite aplikacije, ki jih ne uporabljate več. In da, govorimo o tistem drobnem tisku, ki ga skoraj nihče od nas ne prebere v celoti ali dovolj pozorno.

Reklamni oglas

10 nasvetov - kako ohraniti kibernetsko varnost med poletjem

Nadzirajte svojo prisotnost na spletu

Ni nujno, da vsi vedo prav vse o vaših pustolovščinah in poletnih zabavah. Nastavite nastavitve zasebnosti in varnosti spletnih storitev in naprav na raven, ki vam ustreza pri deljenju informacij. V redu je, da omejite, kako in s kom delite informacije, še posebej, ko ste odsotni.

Aktivno upravljajte lokacijske storitve

Lokacijska orodja so priročna pri načrtovanju potovanja ali navigaciji po novem mestu, vendar lahko razkrijejo vašo lokacijo – tudi prek fotografij. Ko fotografirate ali snemate, izklopite lokacijske storitve.

10 nasvetov - kako ohraniti kibernetsko varnost med poletjem

Pametno ravnaj z Wi-Fi dostopnimi točkami

Ne pošiljajte osebnih podatkov ali opravljajte nakupov na nevarnih omrežjih, kot so tista v lokalnih kavarnah in hotelskih avlah. Zlonamerni akterji lahko ponaredijo videz legitimnih dostopnih točk tako, da vas privabijo, nato pa vaše podatke uporabijo za namestitev zlonamerne programske opreme s katero vam lahko ukradejo gesla, dokumente in ostale zasebne podatke.

Izklopite Wi-Fi in Bluetooth

Ko sta Wi-Fi in Bluetooth vklopljena, se povežeta in spremljata vašo lokacijo. Če ju ne potrebujete, ju izklopite.

Reklamni oglas

10 nasvetov - kako ohraniti kibernetsko varnost med poletjem

Zaščitite svoj denar

Poskrbite, da boste nakupovali ali opravljali bančne posle samo na varnih spletnih mestih. Spletni naslov z “https://” pomeni, da spletno mesto izvaja dodatne varnostne ukrepe. Vendar pa tudi “https://” naslov ni vedno varen. Da, lažna spletna mesta lahko uporabljajo HTTPS, zato uporabljajte tista, ki jim tudi sicer zaupate.

Nikoli ne uporabljajte javnih računalnikov za prijavo v račune

Bodite izjemno previdni pri računalnikih na javnih mestih, kot so letališča, hotelske avle in internetne kavarne. Če pa se morate prijaviti s takšnih mest, se prepričajte, da izbrišete predpomnilnik in zgodovino brskanja ter izbrišete vse začasne datoteke iz računalnika. Prav tako nikoli ne dovolite brskalniku, da si zapomni vaš ID in geslo. Ali pa preprosto uporabite način brez beleženja zgodovine brskanja.

10 nasvetov - kako ohraniti kibernetsko varnost med poletjem

Previdno delite informacije

Dvakrat premislite, preden objavite slike, ki bi razkrile, da niste doma, ali takšne, ki si jih ne bi želeli videti določeni ljudje (kot so vaši starši ali delodajalci). Poleg tega se spomnite, da objavljajte o drugih samo tako, kot bi želeli, da oni objavljajo o vas. Zlata pravila veljajo tudi na spletu.

Varnostno kopiranje še pred počitnicami

Eden najpomembnejših korakov pri ustvarjanju učinkovitega varnostnega načrta je ugotoviti, kako pogosto je treba podatke, še posebej ključne datoteke, varnostno kopirati. Dobra novica je, da so danes na voljo uporabniku prijazne možnosti za varnostno kopiranje. Nekatera programska oprema na trgu samodejno varnostno kopira podatke v izbranih intervalih, kar olajša postopek upravljanja.

Reklamni oglas

10 nasvetov - kako ohraniti kibernetsko varnost med poletjem

Želite si res prijetne in varne počitnice?

Potem je pomembno, da poskrbite za zaščito svojih računalnikov, tablic in telefonov. En način, kako to doseči, je s protivirusno programsko opremo. Protivirusna programska oprema pomaga preprečiti napade zlonamerne programske opreme in ohranja vaše naprave varne ter delujoče.

Obiščite spletno trgovino www.antivirusi.si, kjer najdete širok izbor protivirusne programske opreme za osebno in poslovno uporabo. Poleg tega razmislite o uporabi virtualnega zasebnega omrežja (VPN) za varno brskanje po spletu, izdelavi rednih varnostnih kopij (backup) in optimizaciji sistema. S tem boste lahko brezskrbno uživali v počitnicah, saj bo vaša oprema varna in tudi delovala bo brezhibno.

10 nasvetov - kako ohraniti kibernetsko varnost med poletjem

 

Reklamni oglas