Povežite se z nami ...

Tehnologija

Porast spletnih prevar: Država, ki je utrpela največjo škodo

V luči nenehno naraščajočega števila spletnih prevar je pomembno, da se posamezniki in organizacije zavedajo groženj ter poskrbijo za varnejše digitalno okolje.

Porast spletnih prevar: Država, ki je utrpela največjo škodo
V sodobnem digitalnem svetu so se družabna omrežja izkazala ne le kot prostori za povezovanje in izmenjavo informacij, ampak tudi kot plodna tla za različne spletne prevare. V Veliki Britaniji se je razsežnost tega problema drastično povečala, saj so se izgube zaradi spletnih prevar v letu 2023 v primerjavi z letom poprej več kot podvojile, dosegle pa so zaskrbljujoče visoko vrednost – približno 2,69 milijarde evrov. Ta številka odraža ne le obseg finančne škode, ki jo povzročajo spletne prevare, ampak tudi njihovo naraščajočo pogostost in sofisticiranost.

Porast spletnih prevar: Katera država je utrpela največjo škodo

Alarmantna rast spletnih prevar

Analitično poročilo podjetja BDO, znanega kot FraudTrack, je razkrilo, da je skupna prijavljena vrednost prevar v tej državi dosegla astronomskih 2,3 milijarde funtov. Takšno povečanje za več kot 100 % glede na preteklo leto jasno kaže na alarmantno rast spletnih prevar, ki jih poganjajo predvsem nekateri izjemno dragoceni primeri. Ta znesek bi lahko predstavljal doživljenjski zaslužek okoli 1.645 ljudi, če bi ti prejemali trenutno povprečno plačo v Veliki Britaniji skozi 40 let, kar je primerljivo s celotno populacijo manjših skupnosti, kot je Blackeney v Gloucestershireu.

Dodatno je bilo opozorjeno na kazni, ki so jih prejele velike korporacije, kot je HSBC, ki je bila obsojena na plačilo 57 milijonov funtov zaradi pomanjkljive zaščite depozitov, in preiskave, ki so potekale v prostorih francoske mlečne skupine Lactalis zaradi domnevnih davčnih prevar. Ta dogodka sta le dva primera iz množice, ki so prispevali k skupnemu povečanju vrednosti prijavljenih prevar.

Nevidna ledena gora prevar

Poleg tega je bilo v letu 2023 opaženo 18-odstotno povečanje števila prijavljenih primerov prevar. Kljub temu je po podatkih iz Ankete o kriminalu v Angliji in Walesu mogoče sklepati, da je dejansko stanje še bolj resno, saj je bilo prijavljeno manj kot sedem odstotkov vseh kaznivih dejanj prevare. To poudarja veliko vrzel med dejanskim obsegom problema in številom uradno prijavljenih primerov, kar kaže na potencialno “ledeno goro” neodkritih prevar.

 

Porast spletnih prevar: Katera država je utrpela največjo škodo

Sodobne metode prevarantov

Prevaranti pogosto ciljajo na družbena omrežja, kjer ustvarjajo lažne profile ali oglase, da bi pritegnili žrtve. Ta pristop je še posebej učinkovit, saj ljudje na družbenih omrežjih pogosto delijo osebne informacije, ki jih lahko prevaranti izkoristijo. Poleg tega so spletne platforme, kot je Facebook Marketplace, postale priljubljena tarča za prevarante, ki izvajajo prevare pri nakupu, pri čemer žrtve izgubijo znatne zneske denarja.

Reklamni oglas

 

Napredna orodja v rokah prevarantov

Poleg tega so prevaranti začeli uporabljati AI za ustvarjanje svojih različic priljubljenih orodij, kot je ChatGPT, in razvijajo nove prevare, ki se pojavljajo na temnem spletu. Ta orodja se tržijo za nezakonite dejavnosti, kot je pisanje zlonamerne programske opreme ali phishing e-pošte, ki ljudi prepriča v razkritje prijavnih podatkov ali izvedbo plačil.

 

Porast spletnih prevar: Katera država je utrpela največjo škodo

Prihodnji izzivi in ozaveščenost

Glede na pričakovanja se bo v letu 2024 nadaljeval trend kibernetsko omogočenih napadov na potrošnike in podjetja, pri čemer bodo prevaranti izkoriščali razvoj AI in orodij za ustvarjanje deepfake vsebin. To poudarja potrebo po večji ozaveščenosti in previdnosti med uporabniki interneta ter potrebo po naprednih varnostnih ukrepih za zaščito pred spletnimi prevarami.

Reklamni oglas

Prav tako je pričakovati, da se bo povečalo število prijavljenih primerov prevare, povezanih z okoljskimi, družbenimi in upravljavskimi (ESG) standardi, saj podjetja vse bolj resno jemljejo ESG zaveze in se razvija regulacija na tem področju. To lahko vodi do večjega števila prijavljenih finančnih kaznivih dejanj, povezanih z ESG, vključno z greenwashingom in prevarami s krediti za ogljik.

 

V Evropi vse pogostejši kibernetski napadi na podjetja

Krepimo obrambne mehanizme

Za zaščito pred spletnimi prevarami je ključnega pomena vzpostavitev postopkov za preprečevanje goljufij in ozaveščanje zaposlenih ter potrošnikov o potencialnih tveganjih. V luči nenehno naraščajočega števila spletnih prevar je pomembno, da se tako posamezniki kot organizacije zavedajo potencialnih groženj in se proaktivno zavzemajo za varnejše digitalno okolje. Le tako lahko zmanjšamo obseg škode, ki jo spletni prevaranti povzročajo, in zagotovimo, da digitalni prostor ostane varen za vse uporabnike.

 

Reklamni oglas