Povežite se z nami ...

Tehnologija

Ali pravilno polnite svoj telefon? Metode, ki delujejo!

V dobi litij-ionske tehnologije so pametni telefoni postali naši nenehni spremljevalci, vendar se pogosto srečujemo z dilemo, kako pravilno skrbeti za baterijo.

Ali pravilno polnite svoj telefon? Metode, ki delujejo!

Optimizacija življenjske dobe baterije pametnega telefona

V dobi litij-ionske tehnologije so pametni telefoni postali naši nenehni spremljevalci, vendar pa se pogosto srečujemo z dilemo, kako pravilno skrbeti za baterijo. Ali polnjenje čez noč res škodi? Koliko časa naj bo telefon na polnilcu?

Ali pravilno polnite svoj telefon? Metode, ki delujejo!

Dejavniki, kot so starost in način uporabe baterije, igrajo ključno vlogo pri njeni vzdržljivosti. Kemično staranje, ki ga povzročajo temperaturna nihanja in vzorci polnjenja, sčasoma zmanjšuje kapaciteto baterije.

Po nekaterih ocenah iz leta 2019 lahko baterija prenese približno 850 polnilnih ciklov, preden se njena zmogljivost zmanjša na 80%, kar običajno nastopi po dveh do treh letih redne uporabe.

Današnji pametni telefoni so zasnovani za hitro polnjenje, običajno med pol ure in dvema urama. Toda navada polnjenja čez noč lahko na dolgi rok škodi bateriji. Da bi ohranili njeno kondicijo, je priporočljivo izogibanje polnim ciklom od 0% do 100% in vzdrževanje nivoja polnosti med 20% in 80%.

Ali pravilno polnite svoj telefon? Metode, ki delujejo!

Pogosto se sprašujemo o “prepolnjenju” baterije

Čeprav večina sodobnih naprav preprečuje nadaljnje polnjenje po dosegu 100%, majhne količine, ki se dodajajo, ko se baterija med polnjenjem zmanjša na 99%, lahko sčasoma povzročijo počasnejše upadanje njene kapacitete.

Reklamni oglas

Za dodatno varnost nekateri proizvajalci omogočajo omejitev polnjenja na 80% ali 85%. Na primer, iPhone ima funkcijo, ki upočasni polnjenje nad 80%, medtem ko nekateri Samsungovi telefoni dovoljujejo nastavitev maksimalne kapacitete na 85%.

Ali pravilno polnite svoj telefon? Metode, ki delujejo!

Glede varnosti so skrbi o eksplozijah zaradi polnjenja minimalne, vendar pa so se že zgodili redki primeri zaradi proizvodnih napak ali neprimernih polnilnikov. Za preprečevanje takšnih incidentov in za podaljšanje življenjske dobe baterije upoštevajte naslednje nasvete:

  • Redno posodabljajte programsko opremo naprave.
  • Uporabljajte samo originalne ali certificirane polnilnike.
  • Izogibajte se izpostavljanju telefona visokim temperaturam.
  • Omejite polnjenje do največ 80% in ne dovolite padca pod 20%.
  • Po polnjenju do 100% telefon odklopite od polnilnika.
  • Med polnjenjem zagotovite dobro prezračevanje okoli telefona.
  • Bodite pozorni na kakršne koli nenavadne spremembe v obnašanju baterije.

Ali pravilno polnite svoj telefon? Metode, ki delujejo!

Skrbno ravnanje in vzdrževanje lahko znatno prispevata k daljši življenjski dobi baterije vašega pametnega telefona, zagotavljata njegovo zanesljivo delovanje in preprečujeta potencialne nevarnosti.

Reklamni oglas