Prehrana in recepti
Belgijski vaflji: Popolna poslastica za zajtrk ali sladico
Belgijski vaflji – hrustljavi, lahki in popolni za zajtrk ali sladico. Preprosta priprava in nešteto možnosti za obloge. Razvajajte se z domačimi vaflji!

Belgijski vaflji so priljubljena poslastica, ki je znana po svoji hrustljavi skorji in mehki notranjosti. Idealni so za poseben zajtrk ali kot sladica, saj jih lahko obložimo z različnimi slanimi ali sladkimi dodatki. Čeprav boste za avtentične bruseljske vaflje potrebovali posebni aparat za belgijske vaflje, jih lahko prav tako uspešno pripravite tudi v običajnem aparatu za vaflje.
Recept za vaflje
Sestavine:
- 125 g gladke moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlica kristalnega sladkorja
- 150 ml polnomastnega mleka
- 2 jajci (ločimo rumenjake in beljake)
- 40 g nesoljenega masla (stopljenega)
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta ali paste
- ščepec soli
- sveže jagode za serviranje
- stepena smetana za serviranje
- javorjev sirup ali sladkor v prahu za serviranje
Priprava:
- Segrevanje aparata:
- Če uporabljate električni aparat za belgijske vaflje, ga segrejte po navodilih proizvajalca. Če uporabljate običajni aparat za vaflje, ga segrejte na srednji temperaturi.
- Priprava suhe mešanice:
- V veliki posodi presejte moko, pecilni prašek, kristalni sladkor in ščepec soli. V sredini naredite jamico.
- Priprava mokre mešanice:
- V merilni vrč zmešajte mleko, rumenjake, stopljeno maslo in vanilijev ekstrakt, dokler zmes ni gladka. To mokro mešanico vlijte v suhe sestavine in dobro premešajte, dokler ne dobite gladke zmesi.
- Stepanje beljakov:
- V čisti posodi stepite beljake s ščepcem soli, dokler ne dobite trdnih, a ne pretrdih vrhov. Z veliko žlico previdno vmešajte beljake v testo, dokler se ravno ne povežejo. Pazite, da ne mešate preveč.
- Peka vafljev:
- Z žlico dajte testo v segret aparat za vaflje. Količina testa bo odvisna od velikosti vašega aparata. Vaflje pecite 2-3 minute na vsaki strani, dokler niso zlato rjavi in lepo vzhajani, ali pa sledite navodilom proizvajalca.
- Serviranje:
- Pečene vaflje postavite na toplo, medtem ko pečete preostale. Postrezite jih s svežimi jagodami, stepeno smetano in posipom sladkorja v prahu ali pa prelijte z javorjevim sirupom.
Belgijski vaflji so popolna izbira za razvajanje družine ali gostov ob posebnih priložnostih. So hrustljavi, lahki in idealni za kombiniranje z najrazličnejšimi dodatki. S tem preprostim receptom lahko v svoji kuhinji pričarate pristne okuse Belgije in uživate v okusni poslastici.
