December je čas, ko se domovi napolnijo z dišavami pečenih dobrot, ki pričarajo pravo praznično vzdušje. Vendar pa za ljudi, ki ne smejo ali ne morejo uživati glutena, je to lahko precej težek čas. Medtem ko povsod diši po slastnih, tradicionalnih pekovskih izdelkih, so oni pogosto omejeni z izbiro. Da bi tudi njim omogočili uživanje v prazničnih dobrotah, smo za vas pripravili recept po znani kuharici Nigelli Lawson za brezglutenski bananin kruh. Ta recept je popoln za vse, ki se izogibajo glutenu, hkrati pa ne želijo zamuditi veselja ob peki in uživanju sladkih dobrot.
Sestavine
Za 10-12 rezin potrebujete naslednje sestavine:
- 175 gramov riževe moke
- 100 gramov mletih mandljev
- 2 čajni žlički brezglutenskega pecilnega praška
- ½ čajne žličke sode bikarbone
- ¼ čajne žličke fine morske soli
- 500 gramov zelo zrelih ali prezrelih banan (skupna teža z olupki)
- 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
- 100 gramov polnomastnega grškega jogurta (sobne temperature)
- 2 velika jajca (sobne temperature)
- 125 mililitrov rastlinskega olja
- 125 gramov mehkega svetlo rjavega sladkorja
- 100 gramov grobo sesekljanih orehov
- 150 gramov grobo sesekljane temne čokolade
Postopek priprave
- Pečico segrejte na 170°C/150°C z ventilatorjem in obložite model za kruh (dimenzije približno 24 x 12 cm) z peki papirjem.
- V posodi zmešajte riževo moko, mlete mandlje, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
- V večji posodi, dovolj veliki za vse sestavine, temeljito pretlačite olupljene banane. Primešajte vaniljev ekstrakt, nato grški jogurt in postopoma dodajajte jajca, olje in sladkor.
- Postopoma vmešajte mešanico moke. Poskrbite, da so vse sestavine dobro premešane, nato nežno vmešajte sesekljano čokolado in orehe.
- Testo prelijte v pripravljen model in pecite v pečici 45-55 minut, dokler se ne začne ločevati od roba modela in je tester za torte čist ali ima nekaj vlažnih drobtin.
- Model postavite na rešetko in pustite, da se kruh popolnoma ohladi, preden ga vzamete iz modela.
Za konec še nasvet
- Shranjevanje: Shranjujte v zaprti posodi na hladnem do 4-5 dni.
- Zamrzovanje: Celoten kruh (v modelu) ali rezine tesno zavijte v dvojno plast folije za živila, nato model zavijte v plast aluminijaste folije ali rezine postavite v neprodušno posodo. Zamrznite do 3 mesece (celoten kruh) ali 1 mesec (rezine). Odvijte in odtalite na rešetki pri sobni temperaturi.
Brezglutenski bananin kruh je odlična sladica, ki prinaša veselje v praznične dni brez skrbi o glutenu. S svojim bogatim okusom, prijetno teksturo in enostavno pripravo je idealen za vse, ki iščejo brezglutenske alternative tradicionalnim prazničnim dobrotam. Preizkusite ta recept in se prepričajte, da so prazniki lahko sladki tudi brez glutena. Dober tek!