Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Čokoladni fondant: nepremagljiva sladica s tekočo sredico

Čokoladni fondant je razkošna sladica s tekočo sredico, ki vas bo osvojila. Hiter in preprost recept za popolno sladko razvajanje v manj kot 30 minutah!

Čokoladni fondant nepremagljiva sladica s tekočo sredico

Čokoladni fondant je ena izmed najbolj prefinjenih in zapeljivih sladic, ki nikoli ne razočara. Mehko pečeno testo skriva razkošno tekočo sredico, ki ob prerezu steče na krožnik in ustvari pravo čokoladno ekstazo. S svojo bogato teksturo in intenzivnim okusom je popolna izbira za posebne priložnosti, romantične večerje ali trenutke, ko si preprosto želite nekaj sladkega in izjemnega.

Čokoladni fondant nepremagljiva sladica s tekočo sredico

Skrivnost popolnega fondanta

Priprava čokoladnega fondanta je umetnost, ki zahteva nekaj natančnosti, a končni rezultat je vreden vsakega truda. Ključ do uspeha je pravilno pečenje – zunanjost mora biti ravno prav čvrsta, da obdrži obliko, notranjost pa ostane svilnato tekoča. Da bi to dosegli, je pomembno, da fondante pečemo pri pravi temperaturi in jih vzamemo iz pečice v pravem trenutku.

Čokoladni fondant nepremagljiva sladica s tekočo sredico

Zakaj je čokoladni fondant tako priljubljen?

Bogata čokoladna aroma: Kakovostna temna čokolada poskrbi za intenziven in zapeljiv okus.
Tekoča sredica: Ob prerezu fondanta se iz sredine razlije gosta čokoladna krema.
Hitrost priprave: Čeprav izgleda prestižno, je fondant preprosta sladica, ki jo lahko pripravite v manj kot 30 minutah.
Popolna sladica za posebne trenutke: Primerno za praznovanja, romantične večerje ali preprosto razvajanje.

Recept za čokoladni fondant

Sestavine za 4 fondante

Reklamni oglas
  • 100 g temne čokolade (vsaj 70 % kakava)
  • 100 g masla
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 30 g gladke moke
  • Ščepec soli
  • Maslo in kakav za premaz modelčkov

Čokoladni fondant nepremagljiva sladica s tekočo sredico

Postopek priprave

  • Priprava modelčkov
    Pečico segrejte na 200 °C. Modelčke za fondant premažite z maslom in jih posujte s kakavom v prahu, da se sladica po peki zlahka zvrne iz posodic.
  • Topljenje čokolade
    Čokolado nalomite na koščke in jo skupaj z maslom stopite nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici. Mešajte, dokler ne dobite gladke, svilnate mase.
  • Mešanje jajc in sladkorja
    V ločeni skledi stepite jajca, rumenjake in sladkor v prahu, dokler zmes ne postane svetla in rahla.
  • Združitev sestavin
    Stopljeno čokolado počasi vlijte v jajčno zmes in nežno premešajte. Dodajte presejano moko in ščepec soli ter mešajte, dokler ne dobite enotne mase.
  • Pečenje
    Pripravljeno maso vlijte v modelčke in jih postavite v ogreto pečico. Pecite 8–10 minut – robovi morajo biti pečeni, sredica pa ostane mehka in tekoča.
  • Postrežba
    Fondante previdno stresite iz modelčkov na krožnike. Postrezite jih tople, posute s sladkorjem v prahu ali obložene s svežimi malinami in kepico vaniljevega sladoleda.

Čokoladni fondant nepremagljiva sladica s tekočo sredico

Nasveti za popoln čokoladni fondant

  • Ne prepecite fondanta! Ključ do tekoče sredice je natančno pečenje – nekaj sekund več in sredica ne bo več tekoča.
  • Uporabite kakovostno čokolado. Višji delež kakava pomeni bolj intenziven in bogat okus.
  • Modelčke dobro premažite. Tako se fondanti po peki ne bodo prijeli in jih boste lahko lepo postregli.
  • Testirajte pečico. Vsaka pečica je nekoliko drugačna, zato je najbolje, da najprej preizkusite pečenje na enem fondantu, preden spečete vse.
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!