Ostalo
Dušeno zelje z gobami, postreženo s klobaso ali tofu zrezki
Dušeno zelje z gobami je enostavna zelenjavna jed, primerna za vse priložnosti. Njena posebnost je v kombinaciji okusov in tekstur, ki se odlično dopolnjujejo.

Dušeno zelje z gobami je enostavna zelenjavna jed, primerna za vse priložnosti. Njena posebnost je v kombinaciji okusov in tekstur, ki se odlično dopolnjujejo. Jed lahko postrežemo s tradicionalno slovensko Kranjsko klobaso ali pa v vegetarijanski različici s popečenimi tofu zrezki.
Sestavine
- Belo zelje: 500-600 g
- Šampinjoni: 300 g
- Korenček: 100 g
- Čebula: 100 g
- Kumin (semena): 1 ščepec
- Koriander (semena): 1 ščepec
- Sol po okusu
- Mlet črni poper: po okusu
- Rastlinsko olje: 5 žlic
Priprava jedi
- Pripravimo sestavine za kuhanje dušenega zelja z gobami. Med kuhanjem bomo potrebovali tudi 100 ml vrele vode.
- Šampinjone operemo in grobo nasekljamo.
- V ponvi segrejemo 2 žlici rastlinskega olja. Pražimo šampinjone, dokler ne izpari vsa tekočina. Na koncu praženja jih solimo in popramo. Ocvrte gobe prestavimo na krožnik.
- Medtem ko se gobe pražijo, naribamo zelje.
- Zelju dodamo sol in ga z rokami pregnetemo, da začne spuščati sok.
- Korenček olupimo in naribamo na grobo stran ribežna.
- Dodamo korenček k zelju in premešamo.
- V ponvi segrejemo preostalo rastlinsko olje. Pražimo zelje s korenčkom 15 minut, občasno premešamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
- Po 15 minutah praženja zelja s korenčkom dodamo čebulo v ponev in pražimo še 5-7 minut.
- Nato dodamo kumin in koriander. Pražimo še 1-2 minuti.
- V ponev dodamo ocvrte gobe, prilijemo 100 ml vrele vode, solimo in popramo po okusu. Dušeno zelje z gobami pod pokrovom kuhamo 5 minut. Nato ugasnemo kuhalnik in pustimo, da se dušeno zelje z gobami namaka še 30 minut.
- Dušeno zelje z gobami je okusno tako vroče kot hladno.
Postrezite z izbrano klobaso ali popečenimi tofu zrezki. Ta jed je odličen primer, kako lahko z enostavnimi sestavinami ustvarimo okusen in hranljiv obrok, primeren tako za ljubitelje mesa kot za vegetarijance.
Preberite tudi ...
-
Zdrave alternative ovsenim kosmičem, ki jih morate poskusiti
-
Hidracija: resnice, miti in nasveti za zdravo ravnovesje
-
Quiche s šparglji, panceto, sirom in špinačo
-
Beljakovinske palačinke za aktiven začetek dneva
-
Vročinski val: Zakaj so ženske zanj bolj dovzetne?
-
Prehrana in depresija – kako hrana vpliva na naše počutje

Magnezijev glicinat: naravna pomoč za globok spanec

Življenje je kot škatla čokoladnih pralinejev …

Polenta pica: hrustljava in brezglutenska alternativa

Zdrave alternative ovsenim kosmičem, ki jih morate poskusiti

Poletna rutina za mentalno zdravje: Upočasni, odklopi, napolni baterije

Polnjene bučke s piščančjim mesom in sirom iz pečice

Modrost: sad izkustva, učenja in osebne rasti

Hidracija: resnice, miti in nasveti za zdravo ravnovesje

Quiche s šparglji, panceto, sirom in špinačo

Lepota metulja: samo spremembe vodijo do resničnega sijaja

Prehrana in depresija – kako hrana vpliva na naše počutje

Zavestno dihanje: močno orodje za mir, počutje in odnose

Lepota metulja: samo spremembe vodijo do resničnega sijaja

Quiche s šparglji, panceto, sirom in špinačo

Poletna rutina za mentalno zdravje: Upočasni, odklopi, napolni baterije

Hidracija: resnice, miti in nasveti za zdravo ravnovesje

Beljakovinske palačinke za aktiven začetek dneva

Vročinski val: Zakaj so ženske zanj bolj dovzetne?

Modrost: sad izkustva, učenja in osebne rasti

Polnjene bučke s piščančjim mesom in sirom iz pečice

Zdrave alternative ovsenim kosmičem, ki jih morate poskusiti

Hidracija: resnice, miti in nasveti za zdravo ravnovesje

Prehrana in depresija – kako hrana vpliva na naše počutje

Guganje: naravna pot do sprostitve in duševnega ravnovesja

12. maja 2025: luna razkritij, preobrazbe in moči

50 ključev do dolgoživosti za zdravo in polno življenje

Stoicizem: načela, vaje in 10 napotkov za notranji mir

Shana Flogie: napoved za April 2025

Kako prenehati ugajati drugim in zaživeti svobodno
