Dušeno zelje z gobami je enostavna zelenjavna jed, primerna za vse priložnosti. Njena posebnost je v kombinaciji okusov in tekstur, ki se odlično dopolnjujejo. Jed lahko postrežemo s tradicionalno slovensko Kranjsko klobaso ali pa v vegetarijanski različici s popečenimi tofu zrezki.
Sestavine
- Belo zelje: 500-600 g
- Šampinjoni: 300 g
- Korenček: 100 g
- Čebula: 100 g
- Kumin (semena): 1 ščepec
- Koriander (semena): 1 ščepec
- Sol po okusu
- Mlet črni poper: po okusu
- Rastlinsko olje: 5 žlic
Priprava jedi
- Pripravimo sestavine za kuhanje dušenega zelja z gobami. Med kuhanjem bomo potrebovali tudi 100 ml vrele vode.
- Šampinjone operemo in grobo nasekljamo.
- V ponvi segrejemo 2 žlici rastlinskega olja. Pražimo šampinjone, dokler ne izpari vsa tekočina. Na koncu praženja jih solimo in popramo. Ocvrte gobe prestavimo na krožnik.
- Medtem ko se gobe pražijo, naribamo zelje.
- Zelju dodamo sol in ga z rokami pregnetemo, da začne spuščati sok.
- Korenček olupimo in naribamo na grobo stran ribežna.
- Dodamo korenček k zelju in premešamo.
- V ponvi segrejemo preostalo rastlinsko olje. Pražimo zelje s korenčkom 15 minut, občasno premešamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
- Po 15 minutah praženja zelja s korenčkom dodamo čebulo v ponev in pražimo še 5-7 minut.
- Nato dodamo kumin in koriander. Pražimo še 1-2 minuti.
- V ponev dodamo ocvrte gobe, prilijemo 100 ml vrele vode, solimo in popramo po okusu. Dušeno zelje z gobami pod pokrovom kuhamo 5 minut. Nato ugasnemo kuhalnik in pustimo, da se dušeno zelje z gobami namaka še 30 minut.
- Dušeno zelje z gobami je okusno tako vroče kot hladno.
Postrezite z izbrano klobaso ali popečenimi tofu zrezki. Ta jed je odličen primer, kako lahko z enostavnimi sestavinami ustvarimo okusen in hranljiv obrok, primeren tako za ljubitelje mesa kot za vegetarijance.