Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Goveji golaž s kruhovimi cmoki: Topla jed za hladne dni

Stara dobra klasika: goveji golaž s kruhovimi cmoki je idealen za hladne in deževne pomladne dni. Prepustite se tradicionalnim okusom, ki grejejo telo in dušo!

Goveji golaž s kruhovimi cmoki topla jed za hladne dni

Goveji golaž s kruhovimi cmoki je klasična, topla in nasitna jed, ki je še posebej priljubljena v hladnejših mesecih. Ta jed, ki izvira iz srednje Evrope, ponuja bogate okuse govedine, ki se počasi kuha do popolnosti, in mehke, vlažne cmoke, ki so odličen dodatek za vpijanje okusne omake. Recept je preprost, a rezultat je vedno impresiven, zato je ta jed odlična izbira za družinska kosila ali večerje.

Goveji golaž s kruhovimi cmoki topla jed za hladne dni

Sestavine za goveji golaž:

  • 1 kg govejega mesa za golaž
  • 3 srednje velike čebule, nasekljane
  • 4 stroki česna, drobno sesekljani
  • 2 rdeči papriki, narezani na kocke
  • 3 žlice paradižnikovega koncentrata
  • 2 žlici mlete rdeče paprike
  • 1 liter goveje juhe
  • 2 lovorjeva lista
  • Sol in sveže mlet črni poper
  • 3 žlice olja

Goveji golaž s kruhovimi cmoki topla jed za hladne dni

Sestavine za kruhove cmoke:

  • 250 g starega belega kruha, narezanega na kocke
  • 250 ml mleka
  • 2 jajci
  • 1 majhna čebula, drobno sesekljana
  • 2 žlici sveže sesekljanega peteršilja
  • Sol in poper
  • 1 žlica masla

Goveji golaž s kruhovimi cmoki topla jed za hladne dni

Priprava govejega golaža:

  1. Praženje čebule: V velikem loncu segrejte olje in na njem počasi pražite čebulo, dokler ne postane zlato rjava. Dodajte česen in papriko ter pražite še nekaj minut.
  2. Dodajanje mesa: Dodajte kose govedine in jih pražite, dokler ne dobijo lepe zapečene skorje. Vmešajte paradižnikov koncentrat in mleto papriko, dobro premešajte.
  3. Dušenje: Prilijte govejo juho, dodajte lovorjeva lista, solite in poprajte. Pokrijte in na nizki temperaturi kuhajte približno 2 uri, dokler meso ni popolnoma mehko.

Goveji golaž s kruhovimi cmoki topla jed za hladne dni

Priprava kruhovih cmokov:

  1. Priprava kruha: Kruhove kocke prelijte z vročim mlekom in pustite, da se namočijo približno 10 minut.
  2. Praženje čebule: Na maslu prepražite čebulo, dokler ni mehka in prozorna.
  3. Priprava mase za cmoke: V namočen kruh dodajte prepraženo čebulo, jajca, peteršilj, sol in poper. Dobro premešajte.
  4. Oblikovanje in kuhanje cmokov: Z rokami oblikujte cmoke in jih kuhajte v vreli slani vodi približno 15 minut, dokler ne priplavajo na površje.

Goveji golaž s kruhovimi cmoki topla jed za hladne dni

Goveji golaž s kruhovimi cmoki je odlična izbira za topel, nasiten obrok, ki bo zagotovo navdušil vse ljubitelje bogatih in okusnih jedi. Uživajte v pripravi in dober tek!