Povežite se z nami ...

Tehnologija

Internet stvari ali IoT – deset napovedi za prihodnost

Eden najbolj dinamičnih konceptov v tehnološkem razvoju je Internet stvari (IoT) in zajema vse naprave, povezane z internetom, ki med seboj izmenjujejo podatke.

Internet stvari ali IoT - deset napovedi za prihodnost

Svet se neprestano razvija, hkrati pa se razvija tudi tehnologija, ki ima vse bolj vpliv na naše življenje. Eden izmed najbolj dinamičnih konceptov v tem tehnološkem razvoju je Internet stvari (ang. Internet of Things ali IoT). IoT se nanaša na omrežje naprav in objektov, ki so povezani z internetom in lahko med seboj izmenjujejo podatke. Ta članek bo raziskal, kaj je IoT, kako se že uporablja v našem vsakdanjem življenju, kako se razvija in kakšne so njegove potencialne uporabe v prihodnosti.

 Internet stvari ali IoT - deset napovedi za prihodnost

Kaj je internet stvari, ali IoT?

Internet stvari zajema vse naprave, ki so povezane z internetom in med seboj izmenjujejo podatke. To ne obsega le računalnikov, prenosnih računalnikov in pametnih telefonov, temveč tudi fizične objekte, ki so opremljeni s senzorji in čipi, ki omogočajo zbiranje in prenos podatkov prek omrežja.

Seznam že obstoječih in potencialnih naprav v okviru interneta stvari je ogromen. Potrošniki pogosto uporabljajo svoje pametne telefone za komunikacijo z napravami IoT, kot so pametni zvočniki ali pametni termostati. Povezane naprave prinašajo večjo praktičnost, kot je avtomatsko sestavljanje nakupovalnih seznamov ali energetska učinkovitost, ko je ogrevanje doma zmanjšano, medtem ko ste na dopustu.

Reklamni oglas

 Internet stvari ali IoT - deset napovedi za prihodnost,

10 napovedi o prihodnosti IoT

  • Več kot 21 milijard IoT naprav do leta 2025: Pogled nazaj razkriva, kam gredo naprave IoT. Na primer, leta 2016 je bilo povezanih več kot 4,7 milijarde stvari na internetu, glede na IOT Analytics. Do leta 2021 se je ta številka skoraj podvojila in presegla 11,6 milijarde naprav IoT.
  • Kibernetski kriminalci bodo še naprej zlorabljali IoT naprave za izvajanje DDoS napadov: Leta 2016 smo bili priča prvemu “malwareju interneta stvari” – zlonamerni programski opremi, ki lahko okuži povezane naprave, kot so DVR naprave, varnostne kamere in še več. Malware Mirai je dostopal do teh naprav z uporabo privzetih gesel in uporabniških imen.
  • Več mest bo postalo “pametnih”: Internet stvari ne bo v uporabi le za potrošnike, temveč tudi za mesta in podjetja, ki bodo vse bolj uvajala pametne tehnologije za prihranek časa in denarja. To bo mesta omogočilo avtomatizacijo, oddaljeno upravljanje in zbiranje podatkov skozi različne rešitve, kot so informacijske stojnice za obiskovalce, sistemi za video nadzor, izposoja koles in taksiji.

 Internet stvari ali IoT - deset napovedi za prihodnost

  • Umetna inteligenca bo postala še večja: Številne naprave IoT, kot so pametni termostati, sistem za osvetlitev in celo aparat za kavo, že zbirajo podatke o naših navadah in vzorcih uporabe. Ko nastavite glasovno vodene naprave, jim omogočite snemanje vaših izjav in shranjevanje teh posnetkov v oblaku. Večina teh podatkov se zbira za izvajanje t. i. strojnega učenja.
  • Usmerjevalniki bodo postali varnejši in pametnejši: Večina IoT naprav za potrošnike je v domačem okolju, na katerih ni nameščene varnostne programske opreme. V mnogih primerih izdelovalci hitijo z uvajanjem IoT izdelkov na trg, zato varnost pogosto ni prioriteta. Tu nastopi pomembna vloga domačega usmerjevalnika, ki deluje kot vrata v internet vašega doma.
  • Omrežja 5G bodo še naprej spodbujala rast IoT: Večji ponudniki brezžičnih storitev bodo še naprej uvajali omrežja 5G, ki obljubljajo hitrejšo povezavo in večjo zmožnost povezave več pametnih naprav hkrati.
  • Avtomobili bodo postajali še pametnejši: Prihod omrežij 5G bo avtomobilsko industrijo potisnil v višjo prestavo. Razvoj avtonomnih vozil in že povezanih vozil bo koristil od večje hitrosti prenosa podatkov.
 Internet stvari ali IoT - deset napovedi za prihodnost

Smart car and internet of things IOT concept. Finger point to car ‘s console and icons popup out of screen.

  • Prihod 5G bo prinesel nove skrbi za zasebnost in varnost: Z napredovanjem omrežij 5G bo vse več naprav IoT neposredno povezanih v ta omrežja, namesto da bi uporabljala domače usmerjevalnike. To bo naprave naredilo bolj ranljive za neposredne napade.
  • Napadi DDoS, ki temeljijo na IoT, bodo postajali še bolj nevarni: Napadi, ki temeljijo na botnetih in ki so usmerjeni v izčrpavanje virov, so uporabljali okužene naprave IoT za zrušitev spletnih strani. V prihodnje se lahko pričakuje, da bodo napadalci poskušali izkoriščati naprave IoT za druge vrste napadov.
  • Skrbi glede varnosti in zasebnosti bodo spodbudile zakonodajo in regulativno dejavnost: S povečanjem števila naprav IoT se večajo tudi skrbi glede varnosti in zasebnosti. Leta 2018 je Evropska unija uvedla Splošno uredbo o varstvu podatkov, kar je privedlo do podobnih pobud za varnost in zasebnost v več državah po vsem svetu. To lahko uporabnikom omogoči večji nadzor nad njihovimi podatki.

 Internet stvari ali IoT - deset napovedi za prihodnosti

Internet stvari je že zdaj pomemben del našega življenja in ima potencial, da v prihodnosti spremeni številne vidike našega vsakdanjega življenja. Ključno vprašanje bo, kako se bomo spopadli s kibernetsko varnostjo in kako bodo zakoni in predpisi oblikovali uporabo IoT v prihodnosti. Pojavilo se bo še več naprav IoT, kar bo prineslo nove izzive, a hkrati priložnosti za izboljšanje našega življenja s pomočjo pametne tehnologije.