Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Italijanska klasika malo drugače – tiramisu z Limoncellom

Ko pomislimo na italijanske sladice, je tiramisu nedvomno eden od tistih, ki nam najprej pridejo na misel. Tokrat vam predstavljamo tiramisu z Limoncellom.

Italijanska klasika malo drugače - tiramisu z Limoncellom

Ko pomislimo na italijanske sladice, je tiramisu nedvomno eden od tistih, ki nam najprej pridejo na misel. Tradicionalno pripravljen z močno kavo, maskarponejem in piškoti savoiardi, je ta sladica prava paleta okusov in tekstur. A kaj, ko bi to klasiko malo predrugačili in dodali svežino ter lahkotnost? Predstavljamo vam limonin tiramisu z Limoncellom, sladico, ki združuje kremnost in osvežilno kislost na popolnoma nov način.

Kaj je Limoncello?

Limoncello je tradicionalni italijanski limonin liker, znan po svojem osvežilnem, citrusnem okusu. Običajno se postreže ohlajen kot digestiv po obroku. Čar Limoncella je v njegovi preprostosti, saj je izdelan iz samo štirih sestavin, ki skupaj ustvarijo sladko-kislo harmonijo okusov. Limoncello se večinoma proizvaja na jugu Italije, zlasti ob obali Amalfi, kjer uporabljajo aromatične amalfijske limone.

Italijanska klasika malo drugače - tiramisu z Limoncellom

Recept za limonin tiramisu z limončelom

Sestavine:

  • Za limonin posset:
    • 400 ml sladke smetane za stepanje
    • 100 g sladkorja
    • Lupinica in sok 2 velikih limon
  • Za limončelov sirup:
    • 150 ml vode
    • 100 g sladkorja
    • Lupinica 1 limone
    • 100 ml Limončela
  • Za tiramisu:
    • 500 g maskarponeja
    • 200 g piškotov savoiardi (dama piškoti)
    • Limoncellov sirup
    • Limonin posset
    • Naribana lupinica 1 limone za okras
    • Opcijsko: sveže jagode ali maline za dekoracijo

Italijanska klasika malo drugače - tiramisu z Limoncellom

Priprava sladice

Limonin posset: V kozici na srednji temperaturi segrejte sladko smetano in sladkor, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi in mešanica skoraj zavre. Odstranite z ognja, vmešajte limonin sok in lupinico. Pustite, da se ohladi na sobno temperaturo, nato za vsaj 2 uri postavite v hladilnik, da se zgosti.

Limoncello sirup: V majhni kozici na srednji temperaturi zavrite vodo, sladkor in limonino lupinico. Kuhajte nekaj minut, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Odstranite z ognja in dodajte Limoncello. Pustite, da se ohladi.

Reklamni oglas

Sestavljanje tiramisuja:

  • V veliki skledi gladko zmešajte maskarpone, da postane rahlo in kremasto. Nežno vmešajte ohlajen limonin posset.
  • Piškote savoiardi hitro pomočite v Limoncellov sirup in jih razporedite po dnu velikega pekača ali posameznih kozarcev/skodelic.
  • Na piškote enakomerno razporedite polovico maskarpone kreme z limoninim possetom.
  • Dodajte še eno plast namočenih piškotov in prekrijte z ostankom kreme.
  • Tiramisu okrasite z naribano limonino lupinico (in po želji s svežimi jagodami ali malinami).

Pred serviranjem tiramisu za vsaj 4 ure, še bolje čez noč, postavite v hladilnik, da se okusi prepojijo in sladica dobro ohladi.

Italijanska klasika malo drugače - tiramisu z Limoncellom

In še nasveti:

  • Piškote savoiardi pomočite v sirup res hitro, da se ne razmočijo preveč.
  • Za bolj intenziven okus lahko v kremo dodate malo več limonine lupinice ali limončela, glede na osebne preference.
  • Tiramisu je najbolje postreči ohlajen, idealno naslednji dan, ko so se okusi dobro prepojili.

Uživajte v osvežilni različici klasične italijanske sladice, ki bo zagotovo navdušila vaše goste!