Povežite se z nami ...

Ostalo

Klasika malo drugače – testenine bolognese iz pečice

Ko pomislimo na hrano, ki nas pocrklja, velikokrat pomislimo na testenine bolognese. Tradicionalna italijanska jed je odlična tudi, ko jo pripravimo v pečici.

Klasika malo drugače - testenine bolognese iz pečice

Ko pomislimo na hrano, ki nas pocrklja, nas misli pogosto zanesejo k testeninam bolognese. Ta tradicionalna italijanska jed, znana po vsem svetu, združuje preprostost priprave z bogatim in globokim okusom. Vendar pa se klasičnim testeninam bolognese lahko dodamo nove dimenzije okusa in teksture, če jih pripravimo v pečici. Ta članek vam bo razkril, kako lahko pečene testenine bolognese postanejo osrednja jed vaše naslednje večerje.

Zgodovina in priljubljenost

Omaka bolognese, katere korenine segajo v mesto Bologna v Italiji, je sinonim za italijansko kulinariko. Gre za gosto omako iz mletega mesa, obogateno s paradižnikom, čebulo, korenčkom in začimbami. Čeprav preprosta, je ta omaka postala osnovni kamen številnih gurmanskih užitkov. Pečene testenine bolognese so zanimiva različica te priljubljene jedi, ki združuje tradicionalne okuse z izjemno pečeno teksturo.

Klasika malo drugače - testenine bolognese iz pečice

Sestavine in priprava

Za pripravo te jedi boste potrebovali naslednje sestavine:

  • 500 g testenin, kot so penne ali fusilli
  • 500 g mletega govejega mesa
  • 2 čebuli
  • 2 korenčka
  • 2 stebli zelene
  • 3 stroki česna
  • 800 g pelatov ali paradižnikovega pireja
  • 200 ml rdečega vina
  • 100 g naribanega parmezana
  • 200 g mozzarelle
  • Oljčno olje
  • Sol, poper, bazilika, origano

Klasika malo drugače - testenine bolognese iz pečice

Priprava:

  • Testenine skuhamo al dente, jih odcedimo in damo na stran.
  • V ponvi na oljčnem olju popražimo sesekljano čebulo, korenje, zeleno in česen, dokler zelenjava ne postane mehka.
  • Dodamo mleto meso in pražimo, dokler ne porjavi. Začinimo s soljo, poprom, baziliko in origanom.
  • Dodamo pelate ali paradižnikov pire in rdeče vino, nato pa kuhamo na nizki temperaturi približno 30 minut.
  • Pečico segrejemo na 180°C.
  • V veliki posodi zmešamo testenine in bolognese omako, nato polovico te mešanice damo v pekač.
  • Po vrhu potrosimo polovico parmezana in mozzarelle, nato dodamo preostale testenine z omako in potrosimo s preostalim sirom.
  • Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 20 minut. Nato odstranimo folijo in pečemo še 10 minut, da se sir lepo zapeče.

Klasika malo drugače - testenine bolognese iz pečice

Nasveti in variacije

  • Za pikantnejšo različico lahko dodate malo čilija.
  • Za vegetarijansko različico lahko meso nadomestite z lečo ali zelenjavnim ragujem.
  • Pečene testenine bolognese so odlične tudi naslednji dan, saj se okusi še bolj prepojijo.

Klasika malo drugače - testenine bolognese iz pečice

Pečene testenine bolognese ponujajo nov pogled na klasično italijansko jed, združujejo bogat okus z omamno aromo pečenja. S to jedjo lahko v hladnih dneh na mizo prinesete toplino in ugodje, hkrati pa zadovoljite brbončice vseh ljubiteljev italijanske kuhinje. Dober tek!

Reklamni oglas