Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Kremna ovsena kaša s pečenimi jabolki, cimetom in orehi

Privoščite si kremno ovseno kašo s pečenimi jabolki, cimetom in orehi – popoln zdrav zajtrk za zimska jutra. Hranljiv, okusen in preprost za pripravo.

Kremna ovsena kaša s pečenimi jabolki, cimetom in orehi

Popoln zajtrk za zimska jutra

Zimska jutra so idealna za tople in hranljive obroke, ki vas napolnijo z energijo in vas ovijejo v prijeten občutek domačnosti. Kremna ovsena kaša s pečenimi jabolki, cimetom in orehi je prava izbira za vse, ki iščejo popolno kombinacijo zdravja, okusa in topline. Ta zajtrk je bogat z vlakninami, vitamini in minerali, poleg tega pa je preprost za pripravo.

Kremna ovsena kaša s pečenimi jabolki, cimetom in orehi

Zakaj je ovsena kaša tako priljubljena?

Ovseni kosmiči so osnovna sestavina, ki že stoletja navdušuje ljudi po vsem svetu. So naravni vir kompleksnih ogljikovih hidratov, ki počasi sproščajo energijo in vas nasitijo za daljše obdobje. Poleg tega vsebujejo beta-glukan, ki ugodno vpliva na zdravje srca in znižuje holesterol. V kombinaciji s pečenimi jabolki, cimetom in orehi se ovsena kaša spremeni v pravo zimsko poslastico.

Sestavine za kremno ovseno kašo (za 2 osebi):

  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 500 ml mleka (ali rastlinskega napitka po izbiri)
  • 2 srednje velika jabolka
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1 žlica medu ali javorjevega sirupa
  • 30 g sesekljanih orehov
  • Ščepec soli
  • Ščepec muškatnega oreščka (po želji)
  • Žlica masla (za peko jabolk)

Kremna ovsena kaša s pečenimi jabolki, cimetom in orehi

Priprava:

  1. Priprava jabolk:
    Jabolka operite, olupite in narežite na tanke rezine. V ponvi segrejte maslo, dodajte jabolka, cimet in ščepec muškatnega oreščka. Po želji lahko dodate tudi žlico medu. Pražite na nizkem ognju 5–7 minut, dokler jabolka ne postanejo mehka in rahlo karamelizirana.
  2. Priprava kaše:
    V loncu zavrite mleko skupaj s ščepcem soli. Dodajte ovsene kosmiče in kuhajte na nizkem ognju približno 10 minut, dokler ne postanejo kremasti. Občasno premešajte, da preprečite sprijemanje.
  3. Sestavljanje jedi:
    Kašo razdelite v sklede. Na vrh dodajte pečena jabolka, posujte s sesekljanimi orehi in po želji pokapajte z malo medu ali javorjevega sirupa.

Namigi za različne okuse:

  • Veganska različica: Uporabite mandljevo, ovseno ali kokosovo mleko namesto kravjega in zamenjajte maslo s kokosovim oljem.
  • Dodatek beljakovin: V kašo dodajte žlico arašidovega ali mandljevega masla ali pa jo obogatite z beljakovinskim prahom.
  • Sveže sadje: Namesto pečenih jabolk uporabite sveže jagodičevje ali narezano banano.

Kremna ovsena kaša s pečenimi jabolki, cimetom in orehi

Zdravilne lastnosti cimeta in orehov

Reklamni oglas

Cimet ni le aromatična začimba, ampak tudi močan antioksidant, ki pomaga uravnavati krvni sladkor. Orehi so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami in beljakovinami, kar prispeva k zdravju možganov in srca. Kombinacija teh sestavin naredi kašo hranljivo in idealno za začetek dneva.

Postrežba in shranjevanje

Kremno ovseno kašo postrezite takoj, ko je še topla. Če želite, da bo še bolj vizualno privlačna, jo okrasite z dodatkom svežih jabolčnih rezin ali ščepcem cimeta. Preostanek kaše lahko shranite v hladilniku do 2 dni in jo pred postrežbo pogrejete.

Kremna ovsena kaša s pečenimi jabolki, cimetom in orehi je preprosta, a izjemno okusna jed, ki vas bo pogrela in nasitila v hladnih zimskih jutrih. Priprava je hitra, sestavine pa dostopne in zdrave. Privoščite si to hranljivo poslastico in si popestrite jutra z vonjem po cimetu in sveže pečenih jabolkih.

Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!

 

Reklamni oglas