Povežite se z nami ...

Tehnologija

Malvertising: Sodobna kibernetska grožnja v digitalnem svetu

Malvertising, ali zlonamerno oglaševanje, opisuje kriminalno nadzorovane oglase v spletnih brskalnikih. Spoznajte, kako deluje in kako se zaščititi pred njim.

Malvertising Sodobna kibernetska grožnja v digitalnem svetu

Malvertising, ali zlonamerno oglaševanje, je izraz, ki opisuje kriminalno nadzorovane oglase znotraj internetnih programov, predvsem spletnih brskalnikov, ki namenoma škodujejo uporabnikom in podjetjem z različnimi vrstami zlonamerne programske opreme. Preberite podrobnejšo razlago, kaj je malvertising, kako deluje, katere vrste zlonamerne programske opreme vključuje in kako se lahko zaščitimo pred to vrsto grožnje.

Malvertising Sodobna kibernetska grožnja v digitalnem svetu

Kaj je malvertising?

Malvertising je kombinacija besed “malicious” (zlonameren) in “advertising” (oglaševanje). Gre za uporabo na videz legitimnih spletnih oglasov za širjenje zlonamerne programske opreme in drugih groženj brez ali z minimalno interakcijo uporabnika. Takšni oglasi se lahko pojavijo na kateri koli spletni strani, tudi tistih, ki jih obiskujete vsakodnevno.

Kako deluje malvertising?

Zlonamerni oglasi delujejo podobno kot običajni spletni oglasi, saj se tudi ti predložijo legitimnim oglaševalskim omrežjem, ki pogosto ne morejo razlikovati med škodljivimi in zanesljivimi oglasi. Kljub zlonamerni kodi se malvertising oglasi prikazujejo kot običajni oglasi, kot so pojavna okna, plačani oglasi in pasični oglasi.

Malvertising Sodobna kibernetska grožnja v digitalnem svetu

Glavne metode malvertisinga:

Reklamni oglas
 1. Klikabilni oglasi: Oglasi, ki uporabnika z različnimi tehnikami socialnega inženiringa prepričajo, da klikne nanje. Lahko gre za opozorila o okužbi računalnika ali ponudbe za brezplačne programe.
 2. Drive-by download: V tem primeru uporabniku ni treba klikniti na oglas. Samo nalaganje spletne strani, ki vsebuje zlonamerni oglas, lahko sproži prenos škodljive programske opreme.

Vrste zlonamerne programske opreme

Malvertising lahko uporabnika okuži z različnimi vrstami zlonamerne programske opreme, vključno z:

 1. Malware: Splošen izraz za vsako zlonamerno programsko opremo.
 2. Ransomware: Programska oprema, ki zaklene uporabnikovo napravo ali šifrira datoteke in zahteva odkupnino za dostop do njih.
 3. Spyware: Programska oprema, ki skrivaj opazuje aktivnosti uporabnika.
 4. Adware: Programska oprema, ki prikazuje nezaželene oglase.
 5. Virus: Programska oprema, ki se replicira in okuži druge programe.
 6. Zlonamerno kriptomining: Uporaba računalnika za rudarjenje kriptovalut brez vednosti uporabnika.

Malvertising Sodobna kibernetska grožnja v digitalnem svetu

Vpliv malvertisinga

Posledice okužbe z malvertisingom so lahko resne. Napadalci lahko ukradejo osebne podatke, finančne informacije, kontaktne podatke in druge pomembne informacije. Prav tako lahko šifrirajo ali izbrišejo podatke, spremenijo osnovne funkcije računalnika in spremljajo aktivnosti brez vednosti uporabnika.

Zgodovina malvertisinga

Prvi dokumentirani napad malvertisinga se je zgodil okoli leta 2007, ko je izkoristil ranljivost v Adobe Flash. Od takrat so se napadi eksponentno povečevali, prizadeli pa so številne znane platforme, kot so The New York Times, Spotify, Yahoo in mnoge druge. V zadnjih letih so napadi postali še bolj prefinjeni in obsežni, saj napadalci izkoriščajo različne tehnike in ciljne skupine.

Malvertising Sodobna kibernetska grožnja v digitalnem svetu

Kako se zaščititi pred malvertisingom

Za zaščito pred malvertisingom je pomembno:

 1. Posodobitev programske opreme: Redno posodabljajte operacijski sistem, aplikacije in spletne brskalnike z najnovejšimi varnostnimi popravki.
 2. Varnostna praksa: Bodite previdni pri klikanju na sumljive oglase in obvestila.
 3. Uporaba ad blockerjev: Orodja za blokiranje oglasov lahko zmanjšajo tveganje za prikazovanje zlonamernih oglasov.
 4. Klikni-za-igranje vtičniki: Omogočite vtičnike, kot sta Flash in Java, samo kadar je to potrebno.
 5. Protivirusna programska oprema: Redno pregledujte svoj sistem s kakovostnim varnostnim programom.

Malvertising Sodobna kibernetska grožnja v digitalnem svetu

Zaščitite se z Antivirusi.si

Malvertising predstavlja resno grožnjo za uporabnike interneta, saj lahko zlonamerni oglasi okužijo naprave brez interakcije uporabnika. Za učinkovito zaščito pred tovrstnimi grožnjami je ključna uporaba zanesljive protivirusne programske opreme.

Spletna trgovina www.antivirusi.si ponuja širok izbor protivirusnih programov, ki lahko pomagajo zaščititi vaše naprave pred malvertisingom in drugimi zlonamernimi grožnjami. Redna uporaba varnostnih rešitev je najboljša obramba pred nenehno razvijajočimi se kibernetskimi grožnjami.