Prehrana in recepti
Martinovo 2023 – trije recepti za glavno martinovo jed
Martinovo je več kot le kulinarika; je priložnost za obuditev starih običajev, za druženje s prijatelji in družino. Naj bodo ti recepti navdih za martinovanje.
Praznovanje jeseni z martinovimi okusi
Ko se listje obarva v toplo paleto jesenskih odtenkov v Sloveniji praznujemo Martinovo. Ta dan, posvečen svetemu Martinu in praznovanju preobrazbe mošta v vino, zaznamuje tudi konec kmečkih opravil in začetek veseljačenja in zahvaljevanja za plodove, ki jih je zemlja podarila. Martinovo ni le čas za praznovanje novega vina, ampak je tudi priložnost za uživanje v bogatih in okusnih jedeh, ki so se skozi stoletja ugnezdile v srce slovenske kulinarične tradicije.
Tako se na martinovo mizo zvrstijo jedi, ki niso samo poklon sezonskim sestavinam, ampak tudi odraz regionalnih značilnosti in družinske dediščine. Tradicionalno se na ta dan postreže gos, ki je zapečena do zlato rjave skorjice, a kot se časi spreminjajo, tako se spreminja tudi martinov jedilnik. Raca, puran, celo piščanec, vsi dobijo svoje mesto v tem praznovanju darov jeseni.
Danes vam predstavljamo tri recepte, ki so kot nalašč za glavno jed martinovanja:
Gos z nadevom iz jabolk in kostanja
Sestavine:
- 1 cela gos (približno 4-5 kg)
- 2 kg kostanja
- 4 srednje velika jabolka
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 100 g masla
- 1 žlica medu
- 1 žlička mletega cimeta
- Sol in sveže mlet črni poper
- Svež timijan
Postopek priprave jedi:
- Kostanj zarežemo, ga kuhamo 10 minut in olupimo.
- Jabolka olupimo in narežemo na kocke.
- Na maslu prepražimo nasekljano čebulo in česen do zlato rjave barve.
- V skledi zmešamo kostanj, jabolka, prepraženo čebulo in česen. Dodamo med, cimet, sol, poper in timijan.
- Gos temeljito operemo in osušimo. Od znotraj jo natremo s soljo in poprom.
- Gos napolnimo z nadevom in zašijemo ali zapremo z zobotrebci.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 3 ure, dokler koža ni hrustljava in zlato rjava.
- Med pečenjem gos večkrat premažemo z lastnim sokom.
Serviranje: Gos postrežemo s sveže skuhanimi mlinci in rdečim zeljem, ki smo ga pripravili s praženo čebulo in jabolki. Zraven se prileže kozarec novega vina.
Pečena raca s krompirjem in jabolki
Sestavine:
- 1 raca (2-3 kg)
- 1 kg krompirja
- 3 jabolka
- 3 vejice rožmarina
- 50 ml oljčnega olja
- Sol in sveže mlet črni poper
- 2 dl piščančje juhe
Postopek priprave jedi:
- Krompir olupimo in narežemo na večje kose.
- Jabolka olupimo in narežemo na četrtine.
- Raco operemo, osušimo in začinimo s soljo ter poprom znotraj in zunaj.
- V trebušno votlino dodamo rožmarin.
- Krompir in jabolka zmešamo z oljčnim oljem in začinimo s soljo ter poprom, nato pa jih razporedimo okoli race v pekaču.
- Raco pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C približno 1 uro in 30 minut, do zlato rjave barve.
- Med pečenjem raco občasno prelijemo s piščančjo juho, da ostane sočna.
Serviranje: Raco postrežemo s pečenim krompirjem in jabolki. Kot prilogo lahko dodamo še pečeno rdeče zelje s pridihom balzamičnega kisa.
Puranja rolada s kostanjevim nadevom
Sestavine:
- 1 kg puranjega fileja
- 500 g olupljenih kostanjev
- 200 g kruha
- 1 dl mleka
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 jajce
- Sol, sveže mlet črni poper
- Šopek svežega peteršilja
- 50 ml oljčnega olja
Postopek priprave jedi:
- Kostanje zarežemo, skuhamo, olupimo in zmečkamo.
- Kruh namočimo v mleku.
- Na olju prepražimo sesekljano čebulo in česen do zlato rjave barve.
- Zmešamo kruh, kostanje, prepraženo čebulo in česen, dodamo jajce, sesekljan peteršilj, sol in poper ter dobro premešamo.
- Puranjega fileja razpremo kot knjigo, rahlo potolčemo, začinimo s soljo in poprom, nato pa enakomerno razporedimo nadev.
- File tesno zvijemo, zavežemo z vrvico in po površini potresemo s soljo ter poprom.
- Rolado pečemo v pečici na 180°C približno 1 uro do zlato rjave barve.
Serviranje: Puranjo rolado narežemo na rezine in serviramo z zelenjavno prilogo, kot so pečen brstični ohrovt ali glazirani korenčki. Obrok zalijemo z nežno omako, ki smo jo pripravili iz pečenih sokov, in postrežemo z mladim vinom.
Ko se dan sklene z okusi tradicije
Ko se martinov večer nagne v noč in zadnji grižljaji bogatih jedi izginejo z mize, se po domovih splete občutek zadovoljstva in povezanosti. Martinovo je praznik, ki ne praznuje le prehoda iz mošta v vino, temveč tudi povezanost ljudi z zemljo, s skupnimi trenutki in z bogatim kulturnim izročilom.
Martinovo je več kot le kulinarika; je priložnost za obuditev starih običajev, za druženje s prijatelji in družino ter za prepevanje slovenskih pesmi. Naj bodo ti recepti navdih, da v svoj dom vnesete duh martinovega, in morda vas presenetijo z novo tradicijo, ki bo živela še mnoga leta.
Ob dobri hrani, kozarcu novega vina in topli družbi lahko Martinovo 2023 postane praznik, ki bo z lepimi spomini zaznamoval še mnoge jeseni, ki prihajajo. Naj vam ta dan prinese obilo radosti, mize pa naj bodo vedno tako bogato obložene kot srca, polna hvaležnosti. Na zdravje!