Povežite se z nami ...

Testiramo

Mustang Mach-E – čistokrvni Mustang na elektriko

Mustang-E: Ikonična avtomobilska znamka uspešno prehaja na električno pot, a kljub temu ohranja športni duh in privablja nove oboževalce s svojo zmogljivostjo.

Mustang Mach-E

Mustang Mach-E – 100% Mustang, 100% elektrika

Znamko Mustang lahko brez dvoma označimo za eno najbolj ikoničnih znamk v avtomobilski industriji, saj nosi globoko zakoreninjeno zgodovino in ima zveste privržence med ljubitelji ameriških športnih avtomobilov. S svojim najnovejšim električnim modelom, Mustang Mach-E, si želi Mustang ohraniti to bogato dediščino.

Prihod električnega Mach-E je med ljubitelji Mustanga sprožil vprašanja, ali je sposoben nadaljevati tradicijo Mustangovih “ikoničnih osemvaljnikov.” Po vsej verjetnosti je odgovor pritrdilen.

Mustang Mach-E - stransko

Mustang Mach-E │Foto: KlikMagazin

Elektrifikacija legendarnega Mustanga ne le ohranja njegovo dediščino, ampak mu daje povsem nov nadgrajen pridih. Mustang Mach-E stopa po poteh športne avtomobilske ikone in hkrati postaja sam ikona športne električne mobilnosti. Avto ohranja spoštovanje do svoje preteklosti z daljšim sprednjim pokrovom, agresivnimi žarometi in prepoznavnimi tridelnimi lučmi na zadku.

Skoraj pet metrov dolg športni terenec z veliko notranje prostornosti, dvema prtljažnikoma (zadaj 402 litra, spredaj 81 litrov) ter izjemno stopnjo udobnosti je avto, ki združuje športni duh z dobro funkcionalnostjo terenca (SUV). Lahko bi celo rekli, da je Mustang Mach-E t.i. »All-In-One« vozilo, ki lahko zadovolji tako ljubitelje športnih vozil, klasike in družinskih terencev ter tudi tehnološke navdušence, ki želijo biti še “zeleni”.

Mustang Mach-E - zadaj

Mustang Mach-E │Foto: KlikMagazin

Pogoni

Izbiramo lahko med dvokolesnim pogonom na zadnjih kolesih z enim elektromotorjem ali štirikolesnim pogonom z dvema elektromotorjema, kar zagotavlja impresivne zmogljivosti, ne glede na teren ali potrebe. Pospešek od 0 do 100 km/h v samo 4,4 sekundah je le ena izmed številnih impresivnih lastnosti, ki jih ta avtomobil premore. Pri izvedenki GT je ta rezultat še boljši in znaša samo 3,8 sekunde.

Reklamni oglas

Vozni načini

Obstajajo trije različni vozni načini – Active (aktivno), Whisper (šepet) in Untamed (neobrzdano), ki spremenijo zvok motorja, ambientno osvetlitev in celo odzivnost našega električnega športnega terenca, da ta popolnoma ustreza našemu razpoloženju.

Doseg vozila

Kar se tiče dosega, Mustang Mach-E (98,7 kWh, 216 KW) enostavno blesti. Po standardu WLTP lahko brez polnjenja prevozite do 610 kilometrov. Iz naših izkušenj lahko navedemo podatek, da smo s polno baterijo na avtocesti dosegli skoraj 500 kilometrov, po navadnih cestah pa čez 550 kilometrov. Vsekakor odličen rezultat glede na ostalo konkurenco v tem cenovnem razredu. Avto se lahko polni z navadno klasično vtičnico, s standardno polnilnico AC ali hitro polnilnico DC do 150 kW.

Reklamni oglas
Mustang Mach-E - polnjenje v tujini

Polnjenje na hitri Elen polnilnici v tujini │Foto: KlikMagazin

Pametna tehnologija v vozilu napoveduje naslednje polnjenje na podlagi našega stila vožnje in trenutnih vremenskih razmer. Poleg tega je preprosto najti najbližjo električno polnilnico s pomočjo aplikacije FordPass.

Hitro polnjenje s kapaciteto do 150 kW omogoča, da v zgolj 10 minutah pridobite 100 dodatnih kilometrov dosega. Aplikacija na pametnem telefonu nas obvesti, ko je vozilo popolnoma napolnjeno in pripravljeno za nadaljevanje poti.

Mustang Mach-E - polnjenje na hitri polnilnici - Kristalna palača Ljubljana

Polnjenje na hitri Petrol polnilnici v Sloveniji │Foto: KlikMagazin

Ste vedeli?

Mustang Mach-E se ponaša tudi z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov zaradi izjemne učinkovitosti. Prevozi namreč več kot 10,4 kilometra na kilovatno uro električne energije, kar pomeni več kot 800 kilometrov dosega z 88 kWh baterijo. Prejel je tudi pet zvezdic za učinkovitost električnega pogonskega sistema od organizacije GreenNCAP.

Varnost

Varnost je na najvišji ravni, z oceno petih zvezdic pri EuroNCAP. Pametni prilagodljiv tempomat in funkcija usmerjanja v sredino voznega pasu pa še dodatno prispevata k varnosti.

Reklamni oglas

Posebnosti

Kot zanimivost, Ford Mustang Mach-E ni več opremljen s klasičnimi ročaji za odpiranje vrat, temveč uporablja gumbe, s katerimi enostavno odprete vrata ob pritisku. Na sprednjih vratih je ohranjena majhna kljuka. Poleg uporabe ključa lahko vrata odprete tudi s pomočjo svojega pametnega telefona ali vgrajene tipkovnice ob strani vrat.

Mustang Mach-E - stransko 2

Mustang Mach-E brez kljuk na vratih │Foto: KlikMagazin

Vozilo, ki smo ga preizkusili, je vključevalo stekleno panoramsko streho. Sprva smo bili zaskrbljeni, da bi lahko skozi njo prehajala preveč vročine in sončnih žarkov. Na srečo se to ni zgodilo, čeprav je bilo letošnje poletje izjemno sončno in vroče.

Mustang Mach-E - tablica

15,5″ večfunkcijska tablica │Foto: KlikMagazin

Notranjost vozila

Notranjost ponuja sodobnost in prostornost, obenem pa ohranja dušo Mustanga. Velik zaslon (15,5-palčni) na dotik in preprost vmesnik Ford Sync 4A omogočata udobno upravljanje. Ta je zares ogromen, na njem pa se nahaja vrtljivo fizično stikalo za glasnost.

Brezžična povezava s pametnimi telefoni (Android Auto in Apple Carplay), upravljanje polnjenja na daljavo in možnost deljenega zaslona so le nekatere izmed funkcij, ki olajšajo vožnjo. Najbolj prepričljiva lastnost vozila je nedvomno njegova “normalna” ali klasična notranjost. S tem mislimo, da je notranjost vozila zelo podobna klasičnim evropskim avtomobilom, kot so klasični merilniki pred voznikom, udobna naslonjala za roke, in intuitivno postavljena stikala na volanu.

Reklamni oglas
Mustang Mach-E - notranjost

Mustang Mach-E – notranjost vozila │Foto: KlikMagazin

Zvočni sistem Bang & Olufsen dopolnjuje izkušnjo v notranjosti. Zvočniki so razporejeni po celotni armaturni plošči, kar zagotavlja resnično vrhunski zvok.

Rešitev tudi za ljubitelje vonja po bencinu

Ford je nedavno izvedel raziskavo, ki je razkrila, da je kar 70 odstotkov lastnikov vozil z notranjim izgorevanjem prepričanih, da bodo pogrešali specifičen vonj po bencinu, ko bodo prešli na električne avtomobile. Poleg tega so ugotovili, da ljudje enako radi uživajo v vonju svežih knjig kot v vonju po bencinu. Na podlagi teh ugotovitev se je rodila zamisel o ustvarjanju dišave z imenom “Mach Eau”. Z dišavo želi Ford ohraniti vonj, ki bo v dobi električnih vozil, stvar preteklosti.

Fordova dišava Mach-Eau

Fordova dišava Mach-Eau │Foto: Ford

Kaj nam je bilo všeč?

Poleg privlačnega oblikovanja se Mustang Mach-E odlikuje z odličnimi športnimi lastnostmi in impresivnim dosegom, ki ga omogoča obsežna baterija. Kljub svoji športni naravi pa je avtomobil prav tako prilagojen družinam in poslovnežem. Naj omenimo še nekaj dobrih rešitev, kot so aktivni tempomat, vožnja z enim pedalom, nadzor mrtvih kotov … Vsekakor nas je pozitivno presenetil tudi kakovostni zvok iz zvočnikov.

Kaj manjka ali pa tudi ne?

Reklamni oglas

Tradicionalni privrženci klasičnega Mustanga bodo zagotovo rekli, da pogrešajo pravi zvok V8 motorja in pa seveda vonj po bencinu (za oboje ima Mustang že nekakšno alternativo). Ljubitelji električnih vozil in tehnološki navdušenci pa bomo to z lahko spregledali ter delili mnenje, da Mach-E-ju do popolnosti morda manjka le še kakšna malenkost in mogoče toplotna črpalka.

Kaj nas je motilo?

Morda majhen prtljažnik (zadaj – 402 litra), preveč odzivne zavore in nekoliko preskromna mobilna aplikacija za spremljanje vozila med polnjenjem.

Naše zaključno mnenje …

Reklamni oglas

Ford Mustang Mach-E je zagotovo izjemen športni električni SUV, ki še vedno zadržuje duh legendarnega športnega avtomobila. Enako kot njegov “starejši brat” tudi Mach-E na cesti pritegne številne poglede, saj je trenutno med najlepšimi električnimi vozili na trgu. V nasprotju s konkurenco Ford ni žrtvoval oblikovanja vozila v prid popolnosti zračnega upora.

Če v vas še vedno tli otroška strast do športnega Mustanga, če cenite napredno tehnologijo ter skrbite za okolje, potem je Mustang Mach-E prava izbira za vas.

Nadaljuj z branjem
Reklamni oglas