Povežite se z nami ...

Lepota in nega

Nasveti – kako pravilno negovati kožo pred in po sončenju

Pravilna nega kože pred in po sončenju je ključna za ohranjanje zdrave in lepe kože ter za zaščito pred nevarnostmi sončnih žarkov. Ne pozabite na vso zaščito.

Kako pravilno negovati kožo pred in po sončenju

Skrb za kožo v poletnih mesecih

S prihodom poletja in sončnih dni se mnogi od nas odpravijo na plažo ali v naravo, da uživajo v toplih žarkih sonca. Sončenje lahko pomaga dvigniti naše razpoloženje in pospešuje tvorbo vitamina D, vendar pa je pomembno, da se zavedamo nevarnosti prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom. Da bi ohranili kožo zdravo in mladostno ter se izognili neželenim posledicam sončenja, je ključno pravilno skrbeti za svojo kožo pred in po sončenju.

Nasveti - kako pravilno negovati kožo pred in po sončenju

Sončenje je prijetna dejavnost, vendar ne pozabite na pripravo in nego kože, preden se odpravite na sonce.

Tukaj je nekaj ključnih korakov, kako to storiti pravilno:

  • Uporaba sončne kreme z zaščitnim faktorjem (SPF): Preden stopite na sonce, je bistveno, da na kožo nanesete sončno kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem. Izberite kremo, ki ustreza vašemu tipu kože, in jo nanesite vsaj 15-30 minut pred izpostavljanjem soncu. Redno ponovno nanašanje kreme je prav tako pomembno, še posebej po plavanju ali potenju.

Nasveti - kako pravilno negovati kožo pred in po sončenju

  • Zaščita pred preveč intenzivnim soncem: Če je sonce najbolj intenzivno med 10. in 16. uro, poskusite se izogniti dolgotrajnemu izpostavljanju sončnim žarkom v tem času. Nosite sončna očala, klobuk in lahka oblačila, ki pokrivajo večino telesa, da zmanjšate tveganje za sončne opekline.
  • Pijte dovolj vode: Dehidracija lahko poslabša učinke sončenja na kožo. Zato je pomembno, da med sončenjem pijete dovolj vode, da ohranite hidracijo telesa.

Po končanem izletu na sonce pa ne pozabite na ustrezno nego kože:

  • Hladni tuš ali kopel: Po vrnitvi domov se tuširajte s hladno ali mlačno vodo. To bo pomagalo odstraniti morebitno klorirano ali slano vodo ter pomirilo kožo po izpostavljanju soncu.

Nasveti - kako pravilno negovati kožo pred in po sončenju

  • Uporaba vlažilnih krem: Nanesite vlažilno kremo, da obnovite vlago v koži. Po sončenju koža pogosto postane suha, zato je ključno, da jo navlažite.
  • Izogibanje alkoholu in parfumom: Po sončenju se izogibajte uporabi izdelkov, ki vsebujejo alkohol ali močne parfume, saj lahko dražijo kožo.

Dodatni nasveti:

  • Razmislite o uporabi aloe vera gela za pomiritev kože, če ste doživeli sončne opekline.
  • Prehrana ima prav tako vpliv na zdravje kože. Uživajte živila bogata z antioksidanti, kot so sadje in zelenjava, ter pijte dovolj vode.
  • Preverite svojo kožo redno in opazujte morebitne spremembe madežev ali kožnih nepravilnosti. Če opazite kaj nenavadnega, se posvetujte z dermatologom.

Nasveti - kako pravilno negovati kožo pred in po sončenju

Pravilna nega kože pred in po sončenju je ključna za ohranjanje zdrave in lepe kože ter za zaščito pred nevarnostmi sončnih žarkov. Ne pozabite na uporabo sončne kreme, zaščitna oblačila in redno hidracijo med izpostavljanjem soncu. Po sončenju pa si vzemite čas za nego kože, da preprečite suhost, luščenje in morebitne dolgoročne poškodbe. S pravilno nego bo vaša koža sijoča in zdrava, ne glede na to, koliko sonca boste ujeli.