Povežite se z nami ...

Tehnologija

Navade – zakaj je pomembno, da med jedjo odložimo telefon

Odlaganje mobilnega telefona med obrokom se morda zdi majhna sprememba, a lahko prinese velike pozitivne učinke na naše zdravje, odnose in kakovost življenja.

Kako uporaba mobilnega telefona med jedjo vpliva na naše zdravje in naše odnose

V današnjem hitrem tempu življenja so pametni telefoni postali nepogrešljiv del našega vsakdanjika. Tudi v restavraciji ali gostilni redko najdemo mizo, kjer se mobilni telefon ne bi “pridružil” našim obrokom. Ste kdaj razmišljali, kako ta navada vpliva na naše zdravje in odnose? Znanstveniki so odkrili, da prekomerna uporaba mobilnih telefonov med obroki lahko povzroči več težav, kot si morda mislite. V tem članku bomo raziskali deset razlogov, zakaj bi morali med jedjo odložiti mobilni telefon ter kako ta enostavna sprememba lahko izboljša naše zdravje, odnose in kakovost življenja.

Navade - zakaj je pomembno, da med jedjo odložimo telefon

Slaba navada, ki redi  …

Uporaba mobilnega telefona med obroki ni več samo slaba navada, temveč ima lahko resne posledice za naše zdravje. Raziskave so pokazale, da lahko ta navada prispeva k povečanju obsega pasu in vnosu kalorij. Znanstveniki so ugotovili, da so tisti, ki med jedjo gledajo v telefon, zaužili kar 15 odstotkov več kalorij, in sicer zato, ker njihovi možgani ne zaznajo prave količine zaužite hrane. To lahko privede do prenajedanja in povečanja telesne teže.

Revolucionarna študija je prav tako pokazala, da gledanje zaslona telefona med obrokom zmanjša sposobnost možganov za pravilno zaznavanje količine zaužite hrane. V raziskavi, kjer so prostovoljci jedli brez motenj, med uporabo pametnega telefona ali ob branju revije, so tisti, ki so bili moteni z mobilnimi telefoni, zaužili več kalorij in mastne hrane.

Slab vpliv na odnose …

Poleg vpliva na fizično zdravje mobilni telefon med jedjo tudi oslabi naše odnose. Čas za mizo je dragocen trenutek, ko lahko preživimo čas s svojo družino in prijatelji. Z odlaganjem telefona med obroki se lahko bolj povežemo s svojimi bližnjimi, izboljšamo komunikacijo ter ustvarimo nepozabne spomine. Poleg tega nam omogoča, da se osredotočimo na svojo hrano in družbo ter si vzamemo čas za premislek.

Reklamni oglas

Druge negativne posledice

Seveda, poleg vsega omenjenega, obstaja več drugih negativnih posledic, povezanih z neprestanim gledanjem telefona med jedjo:

  • Slabša prebava: Neprestano gledanje telefona med obrokom lahko vpliva na prebavo. Ko nismo v celoti osredotočeni na hrano, telo ne izloča dovolj prebavnih encimov, kar lahko privede do nelagodja, napenjanja in slabše absorpcije hranil.
  • Zmanjšana uživancija hrane: Kadar smo preveč osredotočeni na telefon, se ne zavedamo pravega okusa in teksture hrane. Užitek in zadovoljstvo ob obroku se zmanjšata, kar lahko vodi do nenehnega hrepenenja po hrani ali prenajedanja.
  • Slabša prehranska izbira: Ko smo zatopljeni v telefon, smo nagnjeni k hitrim in nezdravim prehranskim izbiram. Pogosto se odločimo za hitro prehrano ali prigrizke, namesto da bi izbrali uravnotežen in hranilen obrok.
  • Izolacija in manj socialnih veščin: Preveč časa, ki ga preživimo na telefonu med obroki, lahko vodi v izolacijo od družine in prijateljev. Namesto da bi se pogovarjali, se lahko oddaljimo od pomembnih medsebojnih interakcij, ki so bistvene za razvoj socialnih veščin.
  • Slabša produktivnost in osredotočenost: Neprestano preklapljanje med hrano in telefonom lahko moti vašo sposobnost osredotočanja na katero koli od teh dejavnosti. Tako lahko občutite manjšo produktivnost in zmanjšano sposobnost opravljanja nalog.

Navade - zakaj je pomembno, da med jedjo odložimo telefon

  • Negativni vpliv na odnose: Uporaba telefona med obrokom lahko vodi do občutka prezrtega ali neslišanega s strani družinskih članov ali prijateljev. To lahko počasi vpliva na odnose in komunikacijo.
  • Stres in tesnoba: Nenehno preverjanje telefona med jedjo lahko poveča stres, saj se nenehno počutite povezane s tistim, kar se dogaja na spletu ali v elektronski pošti. To lahko vodi do občutkov tesnobe in nelagodja.
  • Slaba drža: Dolgotrajno upogibanje glave navzdol med gledanjem telefona med jedjo lahko povzroči slabo držo, kar lahko sčasoma privede do bolečin v vratu, ramenih in hrbtu.
  • Omejen občutek prisotnosti: Neprestano preverjanje telefona med obrokom vam preprečuje, da bi v celoti doživeli trenutek in se resnično osredotočili na to, kar se dogaja okoli vas.
  • Moten spanec: Če uporabljate telefon tik pred spanjem, lahko modra svetloba zaslona vpliva na proizvodnjo melatonina, hormona, ki uravnava spanec. To lahko vodi v težave s spanjem.

Vse te negativne posledice nas opominjajo, kako pomembno je, da si vzamemo čas za prekinitev od telefona med obroki, da lahko uživamo v hrani, izboljšamo svoje odnose in ohranjamo dobro fizično in duševno počutje.

Navade - zakaj je pomembno da med jedjo odložimo telefon

Odlaganje mobilnega telefona med obrokom se morda zdi majhna sprememba, a lahko prinese velike pozitivne učinke na naše zdravje, odnose in kakovost življenja. Znanstvene raziskave so jasno pokazale, da ta navada vodi do prekomernega vnosu kalorij in maščob, hkrati pa oslabi naše odnose. Zato je vredno premisliti o tej navadi in se osredotočiti na trenutke, ki jih preživljamo za mizo, brez nepotrebnih motenj. Dajte svojim očem, odnosom in zdravju odmor ter uživajte v obroku ter dragocenem času s svojimi bližnjimi.