Sredi vrveža New Yorka, natančneje na vogalu 49. ulice in Broadwaya, je v letu 1929 Arnold Reuben, lastnik restavracije Turf, ustvaril recept za Newyorško sirovo torto, ki je od takrat naprej veljala za kulinarično ikono mesta. Njegovo navdihovanje se je pričelo po obisku pri prijateljih, kjer je poskusil kos sira v piti. Vendar se ni zadovoljil s tradicionalnim receptom, ki je vseboval skuto, temveč je eksperimentiral, dokler ni prišel do svoje različice, kjer je osnovno sestavino zamenjal s kremnim sirom.
S tem je Reuben postavil nov standard za sirove torte, njegova kreacija pa je hitro postala priljubljena. Za razliko od drugih receptov, ta newyorška sirova torta zagotavlja gostejšo in težjo teksturo, obogateno z okusom limone, pri čemer je ključnega pomena, da sestavin ne stepamo preveč, saj to lahko povzroči razpoke.
Za pripravo te klasike potrebujemo naslednje sestavine:
Za podlago:
- 85g masla in še malo za namastitev pekača
- 140g piškotov (digestive), zdrobljenih v fino drobtinico (če želite debelejšo podlago, dodajte še 2 piškota)
- 1 žlica sladkorja, kristalnega ali temnega
Za nadev:
- 900 g polnomastnega mehkega sira, npr. Philadelphia
- 250 g temnega sladkorja
- 3 žlice moke
- 1 ½ žličke vanilijevega izvlečka
- Fino naribana lupinica 1 limone (približno 2 žlički)
- 1 ½ žličke limoninega soka
- 3 velika jajca in 1 rumenjak
- 280 ml kisla smetana
Za preliv iz kisle smetane:
- 142ml kisla smetana
- 1 žlica temnega sladkorja
- 2 žlički limoninega soka
Priprava:
- Pečico segrejte na 180°C. Pekač za torto obložite s papirjem za peko.
- Za podlago stopite maslo in zmešajte z drobtinami ter sladkorjem. Mešanico enakomerno razporedite po dnu pekača in pecite 10 minut.
- Za nadev v mešalniku stepite mehki sir, postopoma dodajajte sladkor, moko, vanilijev izvleček, limonino lupinico in sok ter jajca. Mešajte, dokler ne dobite gladke mase.
- Dodajte kislo smetano in nadev enakomerno razporedite po podlagi. Pečico zvišajte na 220°C in pecite 10 minut, nato temperaturo znižajte in pecite še 45 minut.
- Pečico ugasnite, torto pustite v njej še 2 uri, da se ohladi.
- Za preliv zmešajte kislo smetano, sladkor in limonin sok ter enakomerno razmažite po torti. Torto za najmanj 8 ur postavite v hladilnik.
Tako pripravljena newyorška sirova torta bo navdušila z bogatim okusom in kremasto teksturo, prava poslastica za ljubitelje sladic.