Medovik, znana tudi kot ruska medena torta, je ena izmed najbolj priljubljenih in tradicionalnih sladic v Rusiji. Njene korenine segajo v 19. stoletje in so tesno prepletene z zgodovino ruskega cesarstva. Po legendi je bila torta prvič pripravljena za enega od ruskih carjev, ki naj bi bil navdušen nad edinstveno mešanico sladkosti medu in nežne teksture. Medovik se odlikuje po svojih številnih tankih, nežno pečenih plasti, med katerimi se nahaja bogat kremast nadev.
Vsaka plast je obogatena z aromatičnim medom, kar daje torti značilen globok in bogat okus. Torta je simbol praznovanj in gostoljubja v ruski kulturi, pogosto pa je prisotna na pomembnih dogodkih in prazničnih mizah. Zaradi svoje priljubljenosti in izjemnega okusa je Medovik sčasoma pridobil mednarodno prepoznavnost in postal ljubljenec sladkosnedcev po vsem svetu.
Sestavine
Zažgani Med:
- ¾ skodelice divjega cvetličnega medu
- 3 žlice hladne vode
Plasti Biskvita:
- 1 skodelica belega sladkorja
- 14 žlic nesoljenega masla, narezanega na rezine
- ¾ skodelice divjega cvetličnega medu
- 2 ½ čajne žličke sode bikarbone
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- ¾ čajne žličke fine soli
- 6 velikih hladnih jajc
- 3 ¾ skodelice moke
Nadev:
- 4 skodelice hladne smetane za stepanje
- ¾ skodelice kisle smetane
Navodila za pripravo
- V globoki ponvi segrejte ¾ skodelice divjega cvetličnega medu na srednji temperaturi. Kuhajte, dokler med ne potemni in dobi karamelni vonj, približno 10 minut. Odstavite z ognja in vmešajte hladno vodo.
- Pečico segrejte na 190 °C. Pekač obložite s silikonsko pekač mat. Posodo in metlico postavite v hladilnik.
- V veliki kovinski skledi na najnižji temperaturi stopite sladkor, maslo, cvetlični med in ¼ skodelice zažganega medu. Preostali zažgani med shranite za nadev.
- V majhni skledi zmešajte sodo bikarbono, cimet in sol.
- Zmes masla segrejte, dokler ni zelo topla na dotik, nato vmešajte jajca. Nadaljujte z ogrevanjem, dokler se zmes spet ne segreje, nato vmešajte mešanico sode bikarbone. Odstavite z ognja. Postopoma presejte moko in dobro premešajte, da dobite enostavno mazljivo testo.
- Na pripravljen pekač prenesite približno ½ skodelice testa. Z lopatico razmažite v krog premera 20-23 cm. Pekač rahlo potresite, da odstranite zračne mehurčke.
- Pecite v ogreti pečici, dokler se ne obarvajo svetlo rjavo, 6 do 7 minut. Odstranite iz pečice in pustite, da se ohladi dovolj, da lahko torto odstranite, 6 do 7 minut. Torto obrnite na papir za peko.
- Ponovite korake 6 in 7, dokler ne dobite 8 plasti biskvita. Vsako plast ohladite na ločenem papirju za peko. S pico rezalnikom obrežite robove, da bodo enake velikosti.
- Razbite preostalo testo na pekaču. Pecite, dokler robovi niso suhi, približno 10 minut. Ohladite in narežite na majhne koščke; pomešajte z obrezki biskvita.
- Vrnite v pečico in pecite do zlatorjave barve, še 7 do 10 minut. Pustite, da se popolnoma ohladi. Prebite v vrečko in z valjarjem zdrobite v drobtine.
- Vzemite posodo in metlico iz hladilnika. Vlijte smetano in stepajte do mehkih vrhov. Dodajte kislo smetano in preostali zažgani med; nadaljujte z mešanjem do trdnih vrhov.
- Na pekač ali servirni krožnik postavite plast biskvita. Enakomerno razporedite nadev skoraj do roba. Ponavljajte s plasti biskvita in nadevom.
- Zadnjo plast biskvita postavite z gladko stranjo navzgor. Premažite vrh in stranice torte. Potresite z drobtinami.
- Pokrijte s plastično folijo in ohladite vsaj 8 ur do čez noč. Preden postrežete, torto prenesite na stojalo za torte.
Nasveti za pripravo
- Za ta recept lahko uporabite katero koli vrsto medu.
- Hkrati lahko spečete več plasti biskvita, odvisno od števila silikonskih podlog in pekačev, ki jih imate.
- Za nadev lahko uporabite tudi električni mešalnik.
Hranilne vrednosti (na porcijo)
- Kalorije: 795
- Maščobe: 49g
- Ogljikovi hidrati: 85g
- Beljakovine: 10g
Ta recept za rusko medeno torto je odlična priložnost za raziskovanje bogate ruske kulinarike in ustvarjanje edinstvenih sladic. S svojo kombinacijo medenih okusov in kremaste teksture bo zagotovo pritegnila pozornost na vsakem praznovanju ali posebni priložnosti.