Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Okus tradicije – rustikalna italIjanska tortelini juha

Italijanska kuhinja je znana po svoji raznolikosti in bogatih okusih. Ena izmed manj znanih, a izjemno okusnih jedi je tortelini juha – tokrat s paradižnikom.

Okus tradicije - rustikalna italIjanska tortelini juha

Italijanska kuhinja je znana po svoji raznolikosti in bogatih okusih. Ena izmed manj znanih, a izjemno okusnih jedi je italijanska tortelini juha. Ta juha združuje tradicionalne italijanske sestavine, kot so tortelini, sveža zelenjava in začimbe, v topli in srčni jedi. Kot kažejo fotografije, je različic te juhe veliko, v tem članku pa predstaviljamo recept za italijansko tortelini juho s paradižnikom.

Zgodovina in zanimivosti

Italijanska tortelini juha ima svoje korenine v bogati tradiciji italijanske kulinarike. Tortelini, majhni polnjeni testeninski obročki, so klasična specialiteta iz regije Emilia-Romagna, zlasti iz mesta Bologna. Tradicionalno se tortelini pripravljajo s polnilom iz mesa ali sira in se postrežejo v bogati juhi, kar jed naredi še posebej primerno za hladne dni.

Okus tradicije - rustikalna italIjanska tortelini juha

Sestavine

Za pripravo italijanske tortelini juhe potrebujete naslednje sestavine:

  • 350 g italijanske klobase (purana ali svinjina), odstranjene ovojnice
  • 1 srednje velika čebula, sesekljana
  • 6 strokov česna, sesekljanega
  • 860 ml piščančje juhe
  • 420 ml vode
  • 1 pločevinka (430 ml) kockastega paradižnika, neodcejenega
  • 1 paket (255 g) svežih tortelinov s sirom
  • 1 paket (170 g) sveže baby špinače, grobo sesekljane
  • 2-1/4 čajne žličke sveže sesekljanega bazilike ali 3/4 čajne žličke posušenega bazilike
  • 1/4 čajne žličke popra
  • Ščepec rdečih pekočih paprikinih kosmičev
  • Nariban parmezan, po želji

Okus tradicije - rustikalna italIjanska tortelini juha

Navodila za pripravo jedi

  • V večji posodi razdrobite klobaso; dodajte čebulo. Kuhajte in mešajte na srednji temperaturi, dokler meso ne izgubi rožnate barve. Dodajte česen; kuhajte še eno minuto.
  • Vmešajte juho, vodo in paradižnik. Zavrite.
  • Dodajte torteline; ponovno zavrite. Kuhajte od 5 do 8 minut ali dokler niso skoraj mehki, med kuhanjem občasno premešajte. Zmanjšajte ogenj; dodajte špinačo, baziliko, poper in kosmiče pekoče paprike. Kuhajte še 2 do 3 minute ali dokler špinača ne ovene in tortelini niso mehki. Po želji postrezite s parmezanom.

Okus tradicije - rustikalna italIjanska tortelini juha

Nasveti

  • V Sloveniji, kot tudi v ostalih delih Evrope, sta Parmigiano-Reggiano in parmezan pogosto obravnavana kot isti sir. Vendar je pomembno vedeti, da pravi Parmigiano-Reggiano izhaja iz določenih regij Italije in je zaščiten s posebnim poreklom. Uporaba avtentičnega Parmigiano-Reggiano sira v receptih zagotavlja bogatejši in polnejši okus, hkrati pa vsebuje manj maščob in kalorij v primerjavi z nekaterimi drugimi vrstami parmezana, ki morda niso proizvedeni v Italiji.
  • Uporaba baby špinače omogoča hitrejšo in preprostejšo pripravo, saj odstranjevanje trših stebel pri starejši špinači ni potrebno. Baby špinača je priljubljena tudi zaradi svoje nežnosti, ki se odlično poda tudi v solatne kreacije.

Okus tradicije - rustikalna italIjanska tortelini juha

Italijanska tortelini juha združuje klasične okuse italijanske kulinarike v topli in zadovoljivi jedi. Primerna za mrzle dni ali posebne dogodke, ta juha ponuja enostavno pripravo in okusne sestavine. Idealna je za vse, ki cenijo bogastvo italijanske kuhinje ali iščejo novo kulinarično izkušnjo. Dober tek!

Reklamni oglas