Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Panettone – italijanska sladica z slovenskim pridihom

Panettone je božična sladica, ki prihaja iz severne Italije. Namesto kandiranega sadja lahko uporabimo suho sadje, ki je bolj pogosto v slovenski kuhinji.

Panettone - italijanska sladica z slovenskim pridihom

Panettone, tradicionalna italijanska božična sladica, je praznični simbol, ki prihaja iz severne Italije, natančneje iz Milana. Značilna za praznično obdobje, je ta bogat in puhast kruh priljubljen ne le v Italiji, ampak po vsem svetu. Z raznolikostjo okusov in možnostjo prilagajanja je panettone odlična izbira za tiste, ki želijo v svoje praznično sladkanje vnesti nekaj novega, a hkrati ohraniti domač pridih.

Panettone - italijanska sladica z slovenskim pridihom

Zgodovina in tradicija

Panettone ima bogato zgodovino, ki sega v 15. stoletje. Zgodbe o njegovem izvoru so različne, a najpogostejša pravi, da je sladico ustvaril zaljubljeni slaščičarski vajenec, ki je želel očarati hčer svojega mojstra. Tradicionalno je pripravljen v visokem okroglem pekaču, ki daje kruhu njegovo značilno obliko kupole.

Kaj je značilno za panettone

Značilnosti originalnega panettone vključujejo lahko in puhasto teksturo, ki je rezultat dolgega procesa vzhajanja. Tradicionalni recepti vsebujejo rozine, kandirano sadje in lupinico citrusov, ki dajejo sladici posebno aromo in okus.

Recept in slovenski pridih

Za pripravo panettone po slovenskem okusu lahko uporabimo lokalne sestavine. Namesto tradicionalnega kandiranega sadja in rozin, lahko uporabimo suho sadje, kot so suhe slive, marelice ali jabolka, ki so pogoste v slovenski kuhinji. Dodamo lahko tudi oreščke, kot so lešniki ali orehi, ki prav tako dodajo bogat okus.

Reklamni oglas

Panettone - italijanska sladica z slovenskim pridihom

Sestavine:

 • 500 g moke
 • 150 g sladkorja
 • 200 g masla
 • 3 jajca
 • 150 ml mleka
 • 25 g svežega kvasa
 • Lupinica 1 neškropljene limone
 • Lupinica 1 neškropljene pomaranče
 • 200 g mešanega suhega sadja (npr. suhe slive, marelice, jabolka)
 • 100 g nasekljanih orehov ali lešnikov
 • Ščepec soli

Panettone - italijanska sladica z slovenskim pridihom

Priprava:

 1. Kvas raztopimo v toplem mleku. Moko zmešamo s sladkorjem in soljo, dodamo raztopljen kvas, jajca, stopljeno maslo, naribano limonino in pomarančno lupinico ter dobro pregnetemo.
 2. Testo pustimo vzhajati na toplem mestu, dokler se ne podvoji.
 3. Vzhajanemu testu primešamo suho sadje in oreščke, nato ga damo v okrogel pekač za panettone ali drug visok okrogel pekač.
 4. Pustimo, da testo še enkrat vzhaja, nato ga pečemo približno 50 minut pri 180 stopinjah Celzija.
 5. Preden postrežemo, pustimo, da se panettone ohladi.

Panettone - italijanska sladica z slovenskim pridihom

Priredba po slovenskem okusu

Da bi panettone še bolj prilagodili slovenskemu okusu, lahko eksperimentiramo z dodatkom domačih začimb, kot je cimet ali kardamom. Prav tako lahko za bolj “domač” okus uporabimo manj kandiranega sadja ali pa ga celo izpustimo.

Nov praznični okus na slovenskih mizah

Panettone ponuja čudovito priložnost, da vnesemo nekaj mednarodnega pridiha v slovensko praznično tradicijo. S prilagoditvijo recepta z lokalnimi sestavinami in okusi lahko ustvarimo sladico, ki bo hkrati nova in domača. To je sladka pustolovščina, ki obljublja odkrivanje novih okusov in obogatitev prazničnih trenutkov.