Božično peko običajno zaznamujejo klasični recepti, ki so polni masla, jajc in drugih živalskih izdelkov. Vendar pa to ne pomeni, da se morajo vegani odpovedati uživanju v prazničnih dobrotah. Veganski ingverjevi piškoti so odlična alternativa tradicionalnim ingverjevim piškotom in so popolni za vse, ki iščejo rastlinske različice božičnih piškotov. V tem članku vam bomo pokazali, kako pripraviti te okusne, začinjene in popolnoma veganske piškote.
Sestavine
Za pripravo veganskih ovsenih medenjakov potrebujete naslednje sestavine:
- 250 g ovsene moke (ovsene kosmiče zmeljite v moko)
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 2 čajni žlički mletega ingverja
- 1 čajna žlička cimeta
- ½ čajne žličke mletih klinčkov
- ¼ čajne žličke soli
- 100 g kokosovega olja, stopljenega
- 150 g rjavega sladkorja
- 4 žlice jabolčnega pireja (kot nadomestek za jajce)
- 4 žlice javorjevega sirupa ali drugega veganskega sladila
- Dodatni sladkor v prahu za okras (po želji)

Postopek priprave
- V večji posodi zmešajte ovseno moko, sodo bikarbono, ingver, cimet, klinčke in sol.
- V drugi posodi zmešajte stopljeno kokosovo olje, rjavi sladkor, jabolčni pire in javorjev sirup.
- Suhe sestavine postopoma dodajajte mokrim in mešajte, dokler se ne oblikuje enotno testo.
- Testo zavijte v prozorno folijo in ga za 1 uro postavite v hladilnik.
- Pečico segrejte na 180 °C in pripravite pekač s peki papirjem.
- Testo razvaljajte na rahlo pomokani površini na debelino približno 5 mm.
- Z modelčki izrežite oblike in jih polagajte na pekač.
- Piškote pecite 10-12 minut ali dokler niso rahlo zlato rjavi.
- Ohladite na rešetki in po želji okrasite s sladkorjem v prahu.
Nasveti in variacije
- Testo lahko obogatite z dodatkom sesekljanih oreščkov ali suhega sadja.
- Za bolj intenziven okus lahko dodate malo sveže naribanega ingverja.
- Piškote lahko okrasite z vegansko čokolado ali pisanimi posipi.
Veganski ingverjevi piškoti so odlična alternativa tradicionalnim božičnim piškotom. S svojimi bogatimi začimbami in rastlinskimi sestavinami so idealni za vse, ki želijo uživati v praznični peki brez živalskih izdelkov. Ta recept dokazuje, da veganska peka ni samo možna, ampak tudi izjemno okusna. Pripravite si te slastne piškote in uživajte v prazničnem vzdušju!