Prehrana in recepti
Piščančji Pad thai: Klasična tajska jed, ki navdušuje
Kaj kuhati? Piščančji Pad thai – okusno in barvito tajsko jed z riževimi rezanci, piščancem in zelenjavo. Enostavna priprava in eksotični okusi za vso družino!
Pad thai je ena izmed najbolj priljubljenih tajskih jedi, znana po svoji kombinaciji sladkih, kislih, slanih in pikantnih okusov. Gre za jed z riževimi rezanci, ki jo običajno pripravijo s piščancem, tofujem, kozicami ali zelenjavo. Danes bomo pripravili piščančji Pad thai, ki je enostaven za pripravo in bo navdušil vse ljubitelje tajske kuhinje.
Recept za Pad thai
Sestavine:
- 200 g riževih rezancev
- 300 g piščančjih prsi, narezanih na tanke trakove
- 2 žlici olja (arašidovo ali sončnično)
- 3 stroki česna, drobno sesekljani
- 1 rdeča paprika, narezana na tanke trakove
- 2 jajci, rahlo stepeni
- 100 g kalčkov
- 3 spomladanske čebule, narezane na poševne rezine
- 2 žlici praženih arašidov, sesekljanih
- 1 limeta, narezana na krhlje
- svež koriander za okras
Za omako:
- 3 žlice ribje omake
- 2 žlici tamarindove paste (ali limoninega soka)
- 2 žlici sladkorja (po možnosti rjavega)
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlička čilijevih kosmičev (po okusu)
Priprava jedi:
- Priprava riževih rezancev:
- Riževe rezance skuhamo po navodilih na embalaži. Ponavadi jih namočimo v vroči vodi za 5-10 minut, dokler niso mehki. Nato jih odcedimo in speremo s hladno vodo, da ustavimo kuhanje. Odstavimo.
- Priprava omake:
- V majhni skledi zmešamo ribjo omako, tamarindovo pasto (ali limonin sok), sladkor, sojino omako in čilijeve kosmiče. Mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Omako odstavimo.
- Kuhanje piščanca:
- V veliki ponvi ali vok segrejemo 1 žlico olja na srednje visoki temperaturi. Dodamo piščančje trakove in jih pražimo, dokler niso zlato rjavi in kuhani, približno 5-7 minut. Piščanca odstranimo iz ponve in ga odstavimo.
- Priprava zelenjave in jajc:
- V isto ponev dodamo preostalo žlico olja. Dodamo sesekljan česen in papriko ter pražimo, dokler paprika ne postane mehka, približno 3-4 minute.
- V ponev potisnemo zelenjavo na stran in v sredino vlijemo stepeni jajci. Mešamo, dokler se jajca ne strdijo, nato jih premešamo z zelenjavo.
- Dodajanje rezancev in piščanca:
- V ponev dodamo kuhane rezance, piščanca in omako. Vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine enakomerno obložijo z omako.
- Dodamo kalčke in spomladansko čebulo ter pražimo še 2-3 minute, da se vse sestavine dobro premešajo in segrejejo.
- Postrežba:
- Piščančji Pad thai razdelimo na krožnike. Potresemo s sesekljanimi praženimi arašidi in okrasimo s svežim koriandrom.
- Postrežemo s krhlji limete ob strani, da si vsak po okusu doda svežino.
Piščančji Pad thai je okusna in barvita jed, ki prinaša eksotične okuse Tajske naravnost v vašo kuhinjo. S preprosto pripravo in dostopnimi sestavinami lahko ustvarite avtentično jed, ki bo navdušila vaše družinske člane in prijatelje. Prilagodite stopnjo pikantnosti po svojem okusu in uživajte v tej čudoviti tajski specialiteti.