Prehrana in recepti
Piščanec z indijskimi oreščki: Kosilo ali večerja v pol ure
Piščanec z indijskimi oreščki – hitra in zdrava jed za vsak dan. Popolna kombinacija piščanca, indijskih oreščkov in sveže zelenjave v okusni omaki!
Piščanec z indijskimi oreščki je okusna in hranljiva jed, ki združuje nežne kose piščanca, hrustljave indijske oreščke ter svežo zelenjavo v okusni omaki. Ta jed je preprosta za pripravo in odlična za hitro kosilo ali večerjo, ko želite nekaj zdravega in nasitnega. Preizkusite naš recept, ki vas bo zagotovo prepričal s svojo preprostostjo in bogatim okusom.
Recept
Sestavine:
- 2 žlički petih začimb v prahu
- 250 g rjavega ali basmati riža ali kvinoje
- 125 g indijskih oreščkov
- 1 žlica sončničnega olja
- 2 veliki brezkoščni piščančji prsi (približno 225 g vsaka), narezani na majhne kose
- sol in črni poper
- 2-3 paprike različnih barv, narezane na trakove
- 1 šopek mlade čebule, narezane na 3 cm dolge kose
- 2-3 rdeče čilije, po želji odstranjena semena, narezani na dolge trakove
- 3 cm kos svežega ingverja, olupljen in narezan na tanke paličice
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- 1 žlička koruzne moke
- 100 ml piščančje jušne osnove
- 3 žlice hoisin omake (lahko uporabite tudi sojino omako)
- velik šopek svežih bazilikinih listov
Priprava:
- Kuhanje riža: Pet začimb v prahu segrejemo v srednji posodi na nizki temperaturi, dokler ne začutimo arom. Dodamo riž ali kvinojo, ščepec soli in kuhamo po navodilih na embalaži.
- Praženje indijskih oreščkov: V veliki voku ali ponvi segrejemo indijske oreščke na srednji temperaturi (brez olja). Pražimo jih približno 3-4 minute, občasno pretresemo, dokler niso zlato rjavi. Preložimo jih na krožnik in postavimo na stran.
- Praženje piščanca: V isti vok dodamo sončnično olje in ga segrejemo na visoki temperaturi. Kose piščanca začinimo s soljo in poprom ter jih pražimo približno 4-5 minut, dokler niso zlato rjavi.
- Dodajanje zelenjave: Dodamo narezane paprike, mlado čebulo, čilije in ingver ter pražimo še 2-3 minute, medtem ko nenehno mešamo, da se nič ne zažge. Nato dodamo še česen in pražimo dodatno minuto.
- Priprava omake: Koruzno moko zmešamo z dvema žličkama hladne vode, da dobimo gladko pasto. To pasto skupaj s piščančjo jušno osnovo in hoisin omako vlijemo v vok. Pustimo, da omaka rahlo vre in se zgosti, približno 1-2 minuti.
- Zaključek: V vok vrnemo pražene indijske oreščke in premešamo, da se enakomerno razporedijo. Preverimo, če je piščanec skuhan, in po potrebi še dodatno začinimo.
- Postrežba: Riž ali kvinojo razdelimo na krožnike. Na vrh razdelimo piščanca z indijskimi oreščki in zelenjavo. Jed okrasimo z bazilikinimi listi in postrežemo takoj.
Piščanec z indijskimi oreščki je preprosta in okusna jed, ki jo lahko pripravite v manj kot pol ure. Združuje zdrave sestavine in bogate okuse, ki bodo navdušili vašo družino ali goste. Ne glede na to, ali iščete hitro večerjo ali kosilo, ta recept zagotovo ne bo razočaral. Uživajte v pripravi in okusih te čudovite jedi!