Prehrana in recepti
Piškoti iz bele čokolade: Sladkanje za vse priložnosti
Imate radi belo čokolado? Preprosti in okusni piškoti iz bele čokolade so popolno sladkanje ob kavi ali čaju. Odkrijte recept za hrustljave in mehke piškote!

Piškoti iz bele čokolade: preprost recept za sladke užitke
Piškoti iz bele čokolade so popolna izbira, ko želite nekaj sladkega, a hkrati preprostega za pripravo. Z nežnim okusom bele čokolade in rahlo hrustljavo teksturo bodo navdušili tako otroke kot odrasle. Zelo dobro se podajo ob skodelici mleka ali kave, kot prigrizek po kosilu ali kot sladek zalogaj med delovnim odmorom. Ti piškoti bodo z lahkoto postali vaša najljubša sladica.
Sestavine, ki jih potrebujete
Za pripravo teh okusnih piškotov potrebujete naslednje sestavine:
- 130 g masla, zmehčanega
- 150 g sladkorja v prahu
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žličko vanilijeve paste
- 1 veliko jajce iz proste reje in 1 rumenjak
- 275 g gladke moke
- 1 žličko pecilnega praška
- ½ žličke sode bikarbone
- ½ žličke fine morske soli
- 220 g bele čokolade, grobo nasekljane
Postopek priprave
- Kremasta osnova: V veliki skledi z električnim mešalnikom zmešajte zmehčano maslo, sladkor v prahu, rjavi sladkor in vanilijevo pasto. Mešajte približno 3 do 4 minute, dokler masa ne postane svetla in kremasta. Nato dodajte jajce in rumenjak ter mešajte še minuto, da dobite enotno zmes.
- Dodajanje suhih sestavin: V mešanico počasi dodajte presejano moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Na nizki hitrosti mešajte, dokler se sestavine ne združijo v gladko testo. Na koncu vmešajte grobo nasekljano belo čokolado, ki bo poskrbela za slastne koščke v vsakem piškotu.
- Oblikovanje piškotov: Pekač obložite s papirjem za peko. S pomočjo zajemalke za sladoled ali žlice oblikujte 14 kroglic iz testa in jih razporedite po pekaču. Pustite dovolj prostora med njimi, saj se bodo piškoti med peko razlezli.
- Hladen počitek: Piškote postavite v hladilnik za najmanj 3 ure, še bolje pa čez noč. Tako boste dosegli, da bodo piškoti med peko ohranili lepo obliko in teksturo. Če se vam mudi, lahko testo postavite v zamrzovalnik za 15 minut.
- Peka: Pečico segrejte na 180°C (ventilatorska pečica 160°C). Piškote pecite v serijah po 5 ali 6, saj med peko potrebujejo veliko prostora. Peka naj traja 12 do 14 minut, dokler robovi ne postanejo zlato rjavi, sredina pa ostane rahlo mehka. Piškoti se bodo med hlajenjem še nekoliko učvrstili, zato jih pred postrežbo pustite nekaj minut na pekaču.
Koristni nasveti
- Različice z drugimi vrstami čokolade: Če niste ljubitelj bele čokolade, lahko brez težav uporabite mlečno ali temno čokolado. Vsaka bo piškotom dodala svoj značilen okus.
- Priprava vnaprej: Če ne želite pripraviti vseh piškotov naenkrat, lahko testo enostavno zamrznete. Po 2. koraku oblikujte kroglice iz testa in jih postavite na pladenj, nato pa jih zamrzujte. Zamrznjeno testo lahko hranite v zamrzovalniku do 3 mesece, pri čemer ga dvakrat ovijte v folijo, da se izognete zmrzovalnim opeklinam.
Zakaj izbrati piškote iz bele čokolade?
Bela čokolada prinaša edinstveno sladkost in kremasto teksturo, ki se lepo ujame z rahlo hrustljavostjo piškotov. Piškoti iz bele čokolade so idealni za posebne priložnosti, ko želite pripraviti nekaj drugačnega, a hkrati klasičnega. Poleg tega so primerni tako za odrasle kot otroke, saj bela čokolada ponuja manj intenziven okus kot temna čokolada, kar jih naredi univerzalno priljubljene.
Ne glede na to, ali jih postrežete kot prigrizek ob popoldanskem čaju ali kot sladico ob praznovanju, ti piškoti bodo zagotovo postali stalnica na vaši mizi. Domači piškoti imajo tisti poseben čar, ki ga kupljeni preprosto ne morejo doseči – od čarobnega vonja, ki se širi po hiši med peko, do zadovoljstva, ko ugriznete v sveže pečen piškot.
Piškoti iz bele čokolade so enostavni za pripravo in izjemno okusni. Prilagodljivi so različnim okusom in jih lahko enostavno nadgradite z različnimi dodatki. Tako boste vedno lahko ustvarili sladko presenečenje za družino in prijatelje. Zakaj bi torej čakali? Zavihajte rokave in se lotite priprave teh čudovitih piškotov!
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!
