Prehrana in recepti
Pita za večerjo? Seveda, če je zelenjavna!
Še ena verzija spomladanske zelenjavne pite. Lahka, okusna in sezonska večerja bo navdušila vso družino. Sveži šparglji, špinača in gobe v hrustljavi skorji!

Maj je mesec, ko narava ponuja svoje najlepše in najbolj sveže darove. To je idealen čas, da v kuhinji izkoristimo bogastvo sezonskih sestavin. Če iščete idejo za lahko in okusno večerjo, ki bo navdušila vso družino, je spomladanska zelenjavna pita prava izbira. Ta jed združuje svežino špargljev, špinače in gob v hrustljavi skorji listnatega testa, ki bo razveselila vse ljubitelje zelenjavnih jedi.
Recept za spomladansko zelenjavno pito
Sestavine:
- 1 paket listnatega testa
- 1 šopek špargljev
- 200 g mladih špinačnih listov
- 1 por
- 200 g svežih gob (npr. šampinjoni)
- 200 g rikote ali skute
- 100 g naribanega parmezana
- 2 jajci
- 2 stroka česna
- olivno olje
- sol in poper
- sveža zelišča (timijan, peteršilj)
Priprava:
- Priprava zelenjave: Šparglje operemo in narežemo na približno 3 cm dolge kose. Por narežemo na tanke rezine, gobe narežemo na tanke rezine, česen pa sesekljamo.
- Sotiranje zelenjave: V veliki ponvi segrejemo olivno olje. Dodamo česen in por ter sotiramo, dokler ne postaneta mehka. Dodamo gobe in šparglje ter kuhamo, dokler niso mehki in rahlo zlato rjavi. Na koncu dodamo špinačo in kuhamo, dokler ne oveni. Začinimo s soljo, poprom in svežimi zelišči.
- Priprava nadeva: V veliki skledi zmešamo rikoto, nariban parmezan in jajci. Dodamo ohlajeno sotirano zelenjavo in dobro premešamo.
- Priprava pite: Pečico segrejemo na 180°C. Listnato testo razvaljamo in položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Nadev enakomerno porazdelimo po testu.
- Pečenje: Pito pečemo v segreti pečici približno 25-30 minut, dokler testo ni zlato rjavo in hrustljavo.
- Postrežba: Pito postrežemo toplo ali pri sobni temperaturi. Lahko jo okrasimo s svežimi zelišči.
Spomladanska zelenjavna pita je popolna izbira za večerjo v mesecu maju. Njena lahkotnost in bogat okus bosta navdušila vse ljubitelje zelenjave. S preprosto pripravo in svežimi sestavinami bo ta pita hitro postala stalnica v vaši kuhinji. Naj bo vaša večerja lahka, okusna in polna naravnih dobrot.
Preberite tudi ...
-
Zdrave alternative ovsenim kosmičem, ki jih morate poskusiti
-
Hidracija: resnice, miti in nasveti za zdravo ravnovesje
-
Quiche s šparglji, panceto, sirom in špinačo
-
Beljakovinske palačinke za aktiven začetek dneva
-
Vročinski val: Zakaj so ženske zanj bolj dovzetne?
-
Prehrana in depresija – kako hrana vpliva na naše počutje

Magnezijev glicinat: naravna pomoč za globok spanec

Življenje je kot škatla čokoladnih pralinejev …

Polenta pica: hrustljava in brezglutenska alternativa

Zdrave alternative ovsenim kosmičem, ki jih morate poskusiti

Poletna rutina za mentalno zdravje: Upočasni, odklopi, napolni baterije

Polnjene bučke s piščančjim mesom in sirom iz pečice

Modrost: sad izkustva, učenja in osebne rasti

Hidracija: resnice, miti in nasveti za zdravo ravnovesje

Quiche s šparglji, panceto, sirom in špinačo

Lepota metulja: samo spremembe vodijo do resničnega sijaja

Prehrana in depresija – kako hrana vpliva na naše počutje

Zavestno dihanje: močno orodje za mir, počutje in odnose

Lepota metulja: samo spremembe vodijo do resničnega sijaja

Quiche s šparglji, panceto, sirom in špinačo

Poletna rutina za mentalno zdravje: Upočasni, odklopi, napolni baterije

Hidracija: resnice, miti in nasveti za zdravo ravnovesje

Beljakovinske palačinke za aktiven začetek dneva

Vročinski val: Zakaj so ženske zanj bolj dovzetne?

Modrost: sad izkustva, učenja in osebne rasti

Polnjene bučke s piščančjim mesom in sirom iz pečice

Zdrave alternative ovsenim kosmičem, ki jih morate poskusiti

Hidracija: resnice, miti in nasveti za zdravo ravnovesje

Prehrana in depresija – kako hrana vpliva na naše počutje

Guganje: naravna pot do sprostitve in duševnega ravnovesja

12. maja 2025: luna razkritij, preobrazbe in moči

50 ključev do dolgoživosti za zdravo in polno življenje

Stoicizem: načela, vaje in 10 napotkov za notranji mir

Shana Flogie: napoved za April 2025

Kako prenehati ugajati drugim in zaživeti svobodno
