Povežite se z nami ...

Življenjski slog

Polna luna in lunin mrk – čarobni pojavi na nočnem nebu

Lunin mrk je čudovit pojav, ki nas spominja na lepote in skrivnosti vesolja. Zato si danes zvečer vzemite čas, se sprostite in dvignite pogled v čudovito nebo.

Polna luna in lunin mrk - čarobni pojavi na nočnem nebu

Narava nas včasih obdari s čudovitimi nebesnimi pojavi, ki nas presenetijo in navdušijo. Danes zvečer bo nebo zopet postreglo z edinstvenim dogodkom – z Luninim mrkom.

Polna luna in lunin mrk - čarobni pojavi na nočnem nebu

Kaj je lunin mrk?

Lunin mrk nastane, ko se Zemlja postavi med Soncem in Luno, zaradi česar Zemljina senca prekrije Luno. Med tem dogodkom, ko se zgodi ob polni luni, Luna zasije v temno rdeči barvi, zaradi česar jo imenujemo tudi krvava Luna.

Luna kroži okoli Zemlje po nagnjeni orbiti. Ko se Sonce, Zemlja in Luna popolnoma poravnajo, pride do mrka. Ta redki pojav nas vedno znova spomni na zapletenost in lepoto našega osončja.

Zemljina senca se deli na tri dele:

  • Umbra – temnejši, osrednji del.
  • Penumbra – zunanji del.
  • Antumbra – delno zasenčeno območje za umbrą.

Zakaj obstajajo tri sence? Med popolnim Luninim mrkom Zemljina umbra popolnoma prekrije Luno.

Polna luna in lunin mrk - čarobni pojavi na nočnem nebu

FOTO: timeanddate.com

Posebnosti letošnjega mrka

Pred nekaj tedni smo opazovali sončni mrk v znamenju Ovna. Tokrat pa nas čaka Lunin mrk v znamenju Bika. Ta mrk je poseben, saj zaključuje serijo sedmih mrkov, ki so se začeli že leta 2021. Znamenje Bika simbolizira materialne vrednote, stabilnost in varnost, medtem ko nasproti ležeče znamenje Škorpijon predstavlja skrivnostno, nevidno in čustveno plat realnosti.

Kako bo vplival na nas?

Mrki so čas za introspekcijo in razmislek. Čeprav morda ne boste takoj občutili njihovega vpliva, je to odlična priložnost za razmišljanje o osebni rasti in spremembah v zadnjih letih. V obdobju mrka se izognite pomembnim odločitvam in raje opazujte, kako vam univerzum podaja sporočila.

Polna luna in lunin mrk - čarobni pojavi na nočnem nebu

FOTO: timeanddate.com

Kje in kdaj ga bomo lahko opazovali?

Lunin mrk bo viden za polovico Zemlje, ki bo obrnjena proti polni Luni. Za tiste, ki si želijo dogodek podrobneje spremljati:

  • Začetek mrka: 18:01 UTC (20:01 po našem času) 28. oktobra
  • Največji mrk: 20:14 UTC (22:14 po našem času) 28. oktobra
  • Konec mrka: 22:26 UTC (00:26 po našem času) 29. oktobra

Kako pogosto se zgodijo?

Približno 29 % vseh Luninih mrkov je popolnih Luninih mrkov. V povprečju lahko popoln Lunin mrk opazujemo s kateregakoli kraja vsakih 2,5 leta.

Polna luna in lunin mrk - čarobni pojavi na nočnem nebu

FOTO: timeanddate.com

Zanimivost tega mrka

Poleg samega mrka bo v bližini Lune videti svetlo “zvezdo”. Ta “zvezda” pa ni nič drugega kot Jupiter, največji planet v našem osončju. Astronomski navdušenci bodo z veseljem opazovali tudi ozvezdje Ovna, v katerem bo Luna med mrkom.

Lunin mrk je čudovit pojav, ki nas spominja na lepote in skrivnosti vesolja. Ta vikend si vzemite čas, se sprostite in občudujte nebo. Lunin mrk pa ni le astronomski dogodek, temveč tudi priložnost za osebno rast in introspekcijo. Konec koncev, kdo ve, kakšne čudeže nam bo prinesel naslednji mrk!