Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Praznična peka: Kolač s pomarančo in čokoladno glazuro

Kolač s pomarančo in čokoladno glazuro je lahko velikonočna sladica, ki bo s sočnostjo pomaranče in bogatim okusom čokolade navdušila vse ljubitelje sladic.

Praznična peka Kolač s pomarančo in čokoladno glazuro

Velika noč je praznik, ko se družine zberejo ob mizi, polni tradicionalnih jedi. Obvezni del prazničnega menija so poleg šunke, hrena in potice tudi sladice. Kolač s pomarančo in čokoladno glazuro predstavlja izvrstno sladko presenečenje, ki s sočnostjo pomaranče in bogatim okusom čokolade navdušuje vse ljubitelje sladic.

Praznična peka Kolač s pomarančo in čokoladno glazuro

Zakaj izbrati ta kolač za velikonočno sladico?

Kolač s pomarančo in čokolado je kot nalašč za dopolnitev praznične mize, saj združuje osvežilne note pomaranče z razkošno čokolado, ki je vedno priljubljena v sladicah. Njegova preprosta priprava omogoča, da več časa preživite v družbi svojih bližnjih, ne da bi bili ves čas zaposleni v kuhinji.

Sestavine

Za kolač:

  • 200 g mehkega masla
  • 200 g sladkorja
  • 4 velika jajca
  • 200 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • Sok in naribana lupinica 2 pomaranč

Praznična peka Kolač s pomarančo in čokoladno glazuro

Za čokoladno glazuro:

Reklamni oglas
  • 150 g temne čokolade (vsaj 70 % kakava)
  • 50 g masla
  • 2 žlici tekoče smetane
  • 1 žlica sladkorja v prahu (neobvezno, za dodatno sladkost)

Praznična peka Kolač s pomarančo in čokoladno glazuro

Priprava sladice

  1. Ogrejte pečico na 180 °C. Okrogel pekač s premerom 20 cm namažite z maslom in rahlo pomokajte ali obložite s peki papirjem.
  2. Ustvarite gladko zmes z mešanjem masla in sladkorja. Postopoma dodajajte jajca, vsako posebej dobro vmešajte.
  3. V zmes vmešajte moko in pecilni prašek, nato dodajte sok in naribano lupinico pomaranč. Mešajte do gladkega.
  4. Testo vlijte v pripravljen pekač in pecite približno 45–50 minut, dokler kolač ne dobi zlato rjave barve in je čvrst na dotik.
  5. Pripravite čokoladno glazuro z mešanjem čokolade, masla in smetane na nizki temperaturi, dokler ne dobite gladke zmesi. Po želji dodajte sladkor v prahu.
  6. Ko je kolač pečen, pustite, da se ohladi, nato ga prenesite na servirni krožnik.
  7. Kolač prelijte s čokoladno glazuro in pustite, da se strdi.

Praznična peka Kolač s pomarančo in čokoladno glazuro

Kolač s pomarančo in čokoladno glazuro bo zagotovo postal središče pozornosti na vaši velikonočni mizi. Ta sladica ne le razveseljuje oko, ampak s svojim izjemnim okusom prinaša tudi pridih svežine in bogatih arom, ki bodo popestrile praznično vzdušje. Naj ta preprosta, a okusna sladica obogati vaše praznične dni. Dober tek!