Prehrana in recepti
Rabarbarini mafini: Sladko-kisla pomladna poslastica
Rabarbarini mafini so popolna sladica za izkoristek te edinstvene sezonske sestavine. Njihov sladko-kisli okus in privlačen videz bo zagotovo navdušil vsakogar.
Rabarbara, s svojim značilnim kislim okusom in čudovito rožnato barvo, je ena izmed prvih znanilk pomladi in odlična izbira za peko. Rabarbarini mafini so slastna, sočna in malce drugačna sladica, ki bo zagotovo pritegnila pozornost na vsaki pomladni zabavi ali pikniku. Nežno kiselkast okus rabarbare v kombinaciji s sladkorjem ustvarja popolno ravnovesje okusov, ki jih dopolnjuje nežna tekstura mafinov.
Sestavine
Za mafine:
- 250 g sveže rabarbare, narezane na majhne koščke
- 280 g moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 1/4 čajne žličke soli
- 115 g neslanega masla, sobne temperature
- 150 g sladkorja
- 2 velika jajca
- 120 ml mleka
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
Za drobljenec:
- 50 g hladnega neslanega masla, narezanega na koščke
- 70 g moke
- 50 g sladkorja
- 1/2 čajne žličke cimeta
Priprava mafinov
- Pripravite rabarbaro: Rabarbaro narežite na majhne koščke in jo v skledi zmešajte s par žlicami sladkorja (vzemite ga iz količine, namenjene za testo). To bo pomagalo rabarbari, da spusti sok in postane malce mehkejša.
- Pripravite suhe sestavine: V večji skledi presejte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
- Umešajte maslo in sladkor: V drugi skledi z električnim mešalnikom stepite maslo in preostali sladkor do lahke in puhaste mase. Dodajte jajca, eno naenkrat, dobro umešajte po vsakem dodajanju. Vmešajte še vaniljev ekstrakt.
- Dodajte suhe sestavine in mleko: Izmenično dodajajte suhe sestavine in mleko k masleni mešanici, začenši in končajte s suhimi sestavinami. Ne mešajte preveč.
- Vmešajte rabarbaro: Na koncu nežno vmešajte narezano rabarbaro.
- Pripravite drobljenec: Vse sestavine za drobljenec zgnetite skupaj, dokler ne dobite drobtinaste teksture.
- Sestavite mafine: Modelčke za mafine obložite s papirčki in napolnite z mešanico do 3/4. Na vrh vsakega mafina dodajte nekaj drobljenca.
- Pečenje: Mafine pecite v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 20-25 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi in test z zobotrebcem ne pride ven čist.
Rabarbarini mafini so popolna sladica za izkoristek te edinstvene sezonske sestavine. Sladko-kisli okus in privlačen videz teh mafinov bo zagotovo navdušil vsakogar. Uživajte v svežini in sočnosti z vsakim grižljajem!