Povežite se z nami ...

Življenjski slog

Radi kolesarite? 15 čudovitih kolesarskih poti po Sloveniji

Odkrijte čarobnost Slovenije na kolesu! 15 čudovitih poti za vse okuse – od Alp do morja s pogledi na osupljivo naravo, bogato kulturo za nepozabna doživetja.

Radi kolesarite 15 čudovitih kolesarskih poti po Sloveniji
Slovenija je s svojo raznoliko pokrajino, od Alp do Panonske nižine, prava kolesarska destinacija. Na svojih 20.000 kilometrih urejenih kolesarskih poti ponuja poti za vse okuse, od lahkih družinskih izletov do zahtevnih gorskih prelazov.
Radi kolesarite 15 čudovitih kolesarskih poti po Sloveniji

Tukaj je 15 predlogov čudovitih kolesarskih poti, razporejenih po regijah:

Prekmurje

 • Kolesarska pot ob Muri: Pot vas popelje po levem bregu reke Mure, mimo slikovitih vasi in gradov. Pot je dolga 25 kilometrov in je primerna za kolesarje vseh stopenj izkušenj.
 • Kolesarska pot po Bukovju: Ta krožna pot poteka po gričevnatem predelu Bukovja in ponuja čudovite razglede na vinograde in gozdove. Pot je dolga 35 kilometrov in je primerna za srednje izkušene kolesarje.

Podravje

 • Dravska kolesarska pot: Ta pot poteka ob reki Dravi od Maribora do Ormoža. Pot je dolga 145 kilometrov in je speljana po urejeni kolesarski poti. Primerna je za družine in kolesarje, ki želijo uživati v lepi pokrajini in kulturnih znamenitostih.
 • Ptujska gora: Ta kolesarska pot vas popelje na vrh Ptujske gore, od koder se ponuja čudovit razgled na Podravje. Pot je dolga 8 kilometrov in je primerna za srednje izkušene kolesarje.

Savinjska

 • Savinjska kolesarska pot: Ta pot poteka ob reki Savinji od Mozirja do Laškega. Pot je dolga 40 kilometrov in je speljana po urejeni kolesarski poti. Primerna je za družine in kolesarje, ki želijo uživati v lepi pokrajini in lokalnih dobrotah.
 • Rogla – Pohorje: Ta kolesarska pot vas popelje na Roglo in Pohorje, priljubljeni destinaciji za pohodnike in kolesarje. Pot je dolga 35 kilometrov in je primerna za izkušene kolesarje.

Radi kolesarite 15 čudovitih kolesarskih poti po Sloveniji

Koroška

Koroška ponuja številne manj prometne in gozdne poti ter urejene, asfaltirane kolesarske površine za nepozabne avanture. Naj si bo po ravnini, na ali s hriba, okoli gore ali celo skoznjo. Številne gozdne ceste, kolovozi ter enoslednice (»single traili«) so raj za gorske kolesarje.

 • Edinstveno pustolovščino na kolesu boste doživeli tudi v podzemlju Pece.
 • Kolesarska pot po Dravski dolini: Ta pot sledi reki Dravi in ponuja čudovite razglede na reko in okolico. Pot je primerna za družine in kolesarje vseh stopenj izkušenj.
 • Štrekna – kolesarska pot po Mislinjski dolini: Ta pot poteka po opuščeni železniški progi in je dolga približno 24 kilometrov. Primerna je za rekreativne kolesarje in družine, saj je trasa večinoma ravna in lepo urejena.

Osrednja Slovenija

 • Kolesarska pot Juliana: Ta krožna pot poteka po Julijskih Alpah in ponuja čudovite razglede na gore. Pot je dolga 260 kilometrov in je razdeljena na 8 etap. Primerna je za izkušene kolesarje, ki uživajo v izzivih.

Radi kolesarite 15 čudovitih kolesarskih poti po Sloveniji

Notranjska

 • Kolesarska pot po Notranjskem: Ta pot poteka po Notranjskem, regiji z bogato zgodovino in kulturno dediščino. Pot je dolga 80 kilometrov in je speljana po urejenih gozdnih cestah in makadamskih poteh. Primerna je za srednje izkušene kolesarje. Na poti boste lahko obiskali številne zgodovinske in kulturne znamenitosti, kot so:
 1. Grad Predjama: Renesančni grad, zgrajen v skalni steni.
 2. Park Postojnska jama: Najdaljši jamski sistem v Sloveniji.
 3. Planinski muzej v Mojstrani: Muzej, posvečen slovenskemu alpinizmu.
 4. Pot ponuja tudi čudovite razglede na kraško pokrajino, gozdove in hribe.
 • Kolesarska pot Cerkniško jezero: Ta krožna pot poteka ob Cerkniškem jezeru, največjem kraškem jezeru v Evropi. Pot je dolga 25 kilometrov in je primerna za družine in kolesarje vseh stopenj izkušenj.
 • Kolesarska pot Snežnik: Ta pot vas popelje na vrh Snežnika, najvišjega vrha Notranjske. Pot je dolga 15 kilometrov in je primerna za izkušene kolesarje.

Radi kolesarite 15 čudovitih kolesarskih poti po Sloveniji

Primorska:

 • Parenzana: Ta pot poteka po nekdanji železniški progi med Trstom in Porečem. Pot je dolga 36 kilometrov in je speljana po urejeni kolesarski poti. Primerna je za družine in kolesarje, ki želijo uživati v morskem vzdušju.

To je le nekaj predlogov kolesarskih poti v Sloveniji. Na voljo je še veliko drugih poti, ki jih lahko raziskujete. Ne glede na to, ali ste izkušen kolesar ali začetnik, boste v Sloveniji zagotovo našli pot, ki vam bo všeč.

Radi kolesarite 15 čudovitih kolesarskih poti po Sloveniji

Nasveti za kolesarjenje v Sloveniji:

 • Preden se odpravite na pot, preverite vremensko napoved.
 • Na pot se odpravite z ustrezno opremo, kot so čelada, kolesarska oblačila, rokavice in sončna očala.
 • S seboj vzemite dovolj vode in hrane.
 • Bodite vidni v prometu. Nosite svetla oblačila in uporabljajte luči.
 • Spoštujte druge udeležence v prometu.
 • Uživajte v vožnji!

Kolesarjenje je odličen način za raziskovanje Slovenije in uživanje v njeni čudoviti naravi. S toliko lepimi kolesarskimi potmi na voljo boste zagotovo našli pot, ki vam bo všeč.