Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Recept za bogato enoločnico z govedino in pisano zelenjavo

Ko se poleti temperature spustijo, nas navdušujejo dišeče enolončnice, ki nas pogrejejo ter nasitijo. Ena izmed teh je tudi enolončnica z govedino in zelenjavo.

Popolna topla malica, kosilo ali večerja

Ne samo v mrzlih mesecih – tudi, ko se poleti temperature spustijo, nas navdušujejo dišeče in hranljive enolončnice, ki nas pogrejejo ter nasitijo. Ena izmed teh je tudi enolončnica z govedino in zelenjavo, ki s svojimi okusi in aromami pričara pravo domačnost na našem krožniku. V tem članku vam predstavljamo enostaven recept, s katerim boste lahko pripravili okusno in nasitno enolončnico za družinske obroke ali udobno kosilo. Receptu lahko po želji dodate še drugo zelenjavo, gobe in seveda tudi začimbe.

Recept za bogato enoločnico z govedino in pisano zelenjavo

Sestavine za enoločnico:

  • 2 žlički rastlinskega olja (npr. sončničnega ali repičnega olja)
  • 400–500 g govejega mesa (skirt steak, braising steak ali kosi govedine), narezanega na koščke
  • 1 čebula, narezana na rezine
  • 4 žlice mešanice za pripravo jušne osnove (gravy granules)
  • 2 žlici polnozrnatega gorčičnega semena
  • 1 kocka goveje jušne osnove, razdrobljena
  • 350 g korenja, olupljenega in narezanega na trakove
  • 600 g krompirja, olupljenega in narezanega na koščke
  • 400 g zamrznjenih graha
  • sol in sveže mlet črni poper

Recept za bogato enoločnico z govedino in pisano zelenjavo

Postopek priprave:

  • Na močnem ognju segrejte 1 žličko olja v težki ponvi. Govedino razdelite na dva dela in prvi del dodajte v ponev. Govedino obračajte, da se zapeče in obarva na vseh straneh v bogato rjavo barvo. Zapečene koščke prenesite neposredno v lonec počasnega kuhalnika. Ponovite postopek s preostalim oljem in govedino.
  • V lonec dodajte čebulo, mešanico za pripravo jušne osnove, gorčično seme in razdrobljeno jušno osnovo. Prilijte 550 ml vode in vse skupaj hitro premešajte, nato dodajte korenje in krompir. Pokrijte z pokrovom in kuhajte 7 ur na nizki temperaturi. Med kuhanjem enkrat premešajte, če ste doma, da se mesni koščki na vrhu enakomerno premešajo.

Recept za bogato enoločnico z govedino in pisano zelenjavo

  • Grah kuhajte na sopari, v mikrovalovni pečici ali vreli vodi 3–4 minute, dokler ne zmehča.
  • Enolončnico začinite s soljo in poprom. Postrezite in uživajte v topli in okusni enolončnici.

Recept za bogato enoločnico z govedino in pisano zelenjavo

Preostanke enolončnice lahko zamrznete za do 3 mesece (če ne uprabite gob). Enoločnica je tradicionalna jed, ki se razvila skozi stoletja kot odličen način za izrabo različnih sestavin in pripravo hranljivega obroka, še posebej v hladnejših mesecih.

Nadaljuj z branjem
Reklamni oglas